Skip to content

Τι σημαίνει έξυπνο σπίτι σήμερα και πώς θα είναι στο μέλλον;

Από την Interamerican

Η τεχνολογία του smart home δεν κάνει τη ζωή μας μόνο πιο άνετη και διασκεδαστική. Συμβάλλει στην καλύτερη οικονομική διαχείρισή μας καθημερινά και καθιστά το μέλλον μας βιώσιμο.

Οι καταιγιστικές τεχνολογικές εξελίξεις έχουν μεταβάλει σημαντικά την καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων και έχουν αλλάξει τον τρόπο – άρα και τους χώρους όπου ζούμε, φέρνοντας αυτοματισμούς και έξυπνες συσκευές. Οι τεχνολογικές λύσεις που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε smart home, προσφέρουν μεταξύ άλλων πολλές διευκολύνσεις, αλλά και στιγμές ψυχαγωγίας και ενισχύσεις στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας. Όμως, είναι μόνο αυτό ένα έξυπνο σπίτι;

Σε μία εποχή κατά την οποία η ενεργειακή κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο, η τεχνολογία από τη μία ευθύνεται για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κατανάλωσης, αλλά από την άλλη καλείται να βοηθήσει, ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα που σχετίζονται με υπερχρήση αλλά και υπερκατανάλωση ενέργειας. Μπορεί, λοιπόν, η τεχνολογική ανάπτυξη να συμβαδίσει αλλά και να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα; Πρέπει να έχει προτεραιότητα μία hi-tech πραγματικότητα ή, ενδεχομένως, χρειάζεται να κατεβάσουμε ρυθμούς στον τομέα της τεχνολογίας ή ακόμη και να επιστρέψουμε στις ρίζες;

Η εύκολη απάντηση στους παραπάνω προβληματισμούς είναι ότι, σίγουρα, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε όλα όσα μας έχει προσφέρει η τεχνολογία. Πρέπει ωστόσο να εκμεταλλευτούμε όσα μπορεί να μας παρέχει και στο κομμάτι της συνειδητής κατανάλωσης αλλά και των λύσεων για τη σωστή διαχείριση της ενεργειακής κρίσης.

Ένα έξυπνο σπίτι εξοικονομεί ενέργεια και τα στατιστικά το αποδεικνύουν

Σχετίζεται, τελικά, η τεχνολογία ενός έξυπνου σπιτιού με την οικονομία και την εξοικονόμηση ενέργειας; Σύμφωνα με στοιχεία από το LG «ThinQ 2021 Smart Home Report», οι χρήστες που αγόρασαν συσκευές smart home τα τελευταία 5 χρόνια, το 17,3% αυτών ανέφεραν ως κύριο πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Μάλιστα, στην ίδια έρευνα η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών ήταν εκείνη με την υψηλότερη ικανοποίηση από την εγκατάσταση smart home, καταρρίπτοντας το μύθο ότι το έξυπνο σπίτι απευθύνεται μόνο σε tech geeks και ίσως άτομα νεότερης ηλικίας. Αντίθετα, μας αφορά όλους και αποτελεί λύση για την ενεργειακή κρίση, προσφέροντας, παράλληλα, και πολλές ακόμη διευκολύνσεις. Με αυτό το σκεπτικό στη χώρα μας προσφέρονται τα τελευταία χρόνια σημαντικές ευκαιρίες για επιδοτήσεις, για όποιον θέλει να κάνει το σπίτι του περισσότερο έξυπνο, καθώς στα προγράμματα Εξοικονομώ ήδη από το 2020 έχουν εισαχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες συστήματα smart home.

Ας μπούμε όμως στην ουσία του «έξυπνου σπιτιού».

Στην αρχή είναι τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων

Πρόκειται για συστήματα που επιτρέπουν τον έλεγχο του φωτισμού στο σπίτι, καθώς και τη διαχείριση άλλων ηλεκτρικών φορτίων, καταγράφοντας, παράλληλα, και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν στην αγορά έξυπνες λάμπες που επιτρέπουν τη διαχείριση από το κινητό. Στα έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων περιλαμβάνονται ακόμη αυτοματισμοί σκίασης και αισθητήρες που αναγνωρίζουν αυτόματα τη μέρα και τη νύχτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία έξυπνη λάμπα LED, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο μια μοντέρνα πολυτέλεια, αλλά προσφέρει μειωμένη κατανάλωση (τουλάχιστον κατά 75%) και αυξημένη διάρκεια ζωής (έως και 25 φορές περισσότερο από τους φωτισμούς πυρακτώσεως). Επιπλέον, επιτρέπει τη ρύθμιση του χρώματος φωτισμού, της φωτεινότητας, ακόμη και την εναλλαγή του φωτισμού ανάλογα με τον ρυθμό της μουσικής σε ένα πάρτι – για να μην παραβλέπουμε και τον παράγοντα της ψυχαγωγίας.

Ακόμα ένα παράδειγμα είναι ο ασύρματος αισθητήρας φωτεινότητας που τοποθετείται στο εξωτερικό ενός σπιτιού πανεύκολα και χωρίς καλώδια. Καταγράφοντας τη φωτεινότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος, μπορεί να ανεβάσει και να κατεβάσει αυτόματα τα ρολά ανάλογα με το αν έχει ήλιο ή συννεφιά κ.ο.κ. Ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, πέρα από τις διευκολύνσεις που μπορεί να προσφέρει, καθώς κάποιος μπορεί να το διαχειριστεί ξεκούραστα από τον καναπέ, παρέχει λύσεις και στον τομέα της αποτελεσματικής διαχείρισης ενέργειας (μπορεί π.χ. κάποιος να γνωρίζει πόση ενέργεια ξοδεύει για φωτισμό, τι ακριβώς καταναλώνει κάθε στιγμή, αλλά και να εντοπίσει μία διαρροή ενέργειας).

Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία στο κομμάτι της έξυπνης διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων. Σήμερα, μπορεί να προγραμματιστεί να σβήνουν αυτόματα κάποια φώτα στο σπίτι όταν ξημερώνει ή να απενεργοποιούνται κάποιες συσκευές εξ αποστάσεως, αν έχουν μείνει ανοικτές. Φανταστείτε, λοιπόν, τι δυνατότητες υπάρχουν για το μέλλον.

Τα έξυπνα συστήματα θέρμανσης/ψύξης

Πρόκειται για συστήματα και αισθητήρες που μπορούν να ελέγχουν και να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία σε κάθε χώρο του σπιτιού. Αναφερόμαστε σε έναν έξυπνο θερμοστάτη ή ένα έξυπνο ρελέ για τον θερμοσίφωνα που, με τη σωστή χρήση τους, μπορούν να διευκολύνουν στη θέρμανση αλλά και την ψύξη ενός σπιτιού, κάνοντας οικονομία, ειδικότερα σε περιόδους σημαντικών ενεργειακών επιβαρύνσεων. Με τη χρήση ενός smart θερμοστάτη, μπορεί να μειωθεί σημαντικά η ενέργεια που ξοδεύεται σε ένα σπίτι χειμώνα και καλοκαίρι, καθώς πρόκειται για μία συσκευή με εκτεταμένες δυνατότητες διαχείρισης, παρακολούθησης της κατανάλωσης αλλά και λήψης συμβουλών για τη χρήση της. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο ρελέ, μπορεί κάποιος να ελέγξει τη χρήση του θερμοσίφωνα -μίας από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές στο σπίτι-, ρυθμίζοντας τον χρόνο που θέλει να παραμείνει αναμμένος. Αντίστοιχα, με μία smart βαλβίδα καλοριφέρ μπορεί κανείς να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο, να ενεργοποιεί τη θέρμανση μόνο εκεί που είναι απαραίτητο, να προγραμματίζει χρονικά τη λειτουργία των θερμαντικών σωμάτων ενός σπιτιού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και να κλείνει αυτόματα ένα καλοριφέρ όταν ανιχνευτεί ανοικτό παράθυρο.

Τα έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης

Πρόκειται για συστήματα τα οποία, με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού, μπορούν να ελέγξουν από απόσταση τιςsmart devices ενός σπιτιού. Συνήθως, υπάρχει διαθέσιμο ένα κεντρικό σύστημα που επικοινωνεί και συντονίζει τις επί μέρους συσκευές, ενώ μέσω ειδικού λογισμικού μπορούν να ληφθούν ειδοποιήσεις και αναφορές για περιπτώσεις όπως π.χ. όταν μία συσκευή έχει μείνει ανοικτή, αν υπάρχει διαρροή, αλλά και πληροφορίες για την ενεργειακή της κατανάλωση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας μία συσκευή που μπορεί να προσαρμοστεί στην πρίζα, μπορεί κάποιος να ελέγξει τη συσκευή που είναι συνδεδεμένη σ’ αυτήν. Μπορεί να την απενεργοποιήσει (για παράδειγμα, ένα αερόθερμο που έχει ξεχαστεί αναμμένο) αλλά και να ενημερώνεται για το ρεύμα που καταναλώνει ή να ειδοποιείται όταν ξεπερνάει τον ημερήσιο, εβδομαδιαίο ή μηνιαίο προϋπολογισμό που έχει τεθεί σε Kwh ή ευρώ. Ακόμα, ένας έξυπνος διακόπτης επιτρέπει να απενεργοποιηθεί ένα ξεχασμένο φως στο σπίτι ή να ειδοποιεί, για λόγους ασφαλείας, όταν κάποιος ανάψει τα φώτα.

Δημιουργώντας ένα ξεχωριστό smart home οικοσύστημα

Πλέον, υπάρχουν δυνατότητες ακόμη και για τη δημιουργία οικοσυστήματος smart home, αξιοποιώντας νέες υπηρεσίες και εφαρμογές που είναι διαθέσιμες. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ένα σπίτι προσαρμόζεται αυτόματα στις ανάγκες του ιδιοκτήτη του, καθώς τον “γνωρίζει” σταδιακά, και του επιτρέπει, με απαράμιλλη ευκολία και οικονομία, να απολαμβάνει άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας. Ο κάτοχός του μπορεί να διαχειριστεί όλο το οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει από το smartphone του, να δημιουργεί σενάρια και κανόνες για τις έξυπνες συσκευές του βασισμένες στις ανάγκες του, αλλά και να παρακολουθεί την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί ακόμη και να έχει εκτίμηση για τον μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος που θα πληρώσει, ώστε να γνωρίζει αν βρίσκεται εντός του budget του ή το έχει υπερβεί.

Δημιουργώντας το έξυπνο και ενεργειακό αποδοτικό σπίτι του μέλλοντος

Είναι σαφές πως το έξυπνο σπίτι είναι, πλέον, εκείνο που εξελίσσεται και διαμορφώνεται με γνώμονα την ενεργειακή συνείδηση, ενώ smart καταναλωτής είναι πρωτίστως εκείνος που αντιλαμβάνεται ότι οι κατάλληλες λύσεις δεν τον διευκολύνουν απλά, αλλά προσφέρουν επιλογές στον τομέα της βιωσιμότητας. Οι smart λύσεις της εποχής μας πρέπει να έχουν διπλό όφελος, τόσο την προστασία του πλανήτη όσο και της τσέπης του καταναλωτή σε δύσκολες συγκυρίες και είναι σημαντικό να αναπτύσσονται νέες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα έξυπνο και βιώσιμο σπίτι δεν περιορίζεται μόνο στην εκλογίκευση της κατανάλωσης ρεύματος, αλλά όλων των πόρων. Φανταστείτε ένα έξυπνο ψυγείο που σκανάρει τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων ή να κάνει εκτίμηση της κατάστασης των φρέσκων προϊόντων και ενημερώνει ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλωθούν πιο άμεσα, προτείνοντας παράλληλα τις κατάλληλες συνταγές μαγειρικής που τα αξιοποιούν. Σκεφτείτε ένα έξυπνο ξυπνητήρι που έχει πρόσβαση στο ημερολόγιο του ένοικου, βλέπει ότι το απόγευμα έχει ένα απογευματινό ραντεβού και καθυστερεί την ενεργοποίηση του συστήματος κλιματισμού για όσο χρειαστεί μέχρι να επιστρέψει σπίτι, υπολογίζοντας και τον χρόνο διαδρομής με βάση την κίνηση στους δρόμους. Οραματιστείτε συστήματα που αξιοποιούν οικιακά απορρίμματα για παραγωγή ενέργειας ή πόρων (π.χ. του βρόχινου νερού ή του νερού από την καθημερινή κατανάλωση), τα οποία να είναι εύκολο να εγκατασταθούν και να αξιοποιηθούν σε ένα σπίτι χωρίς να κοστίζουν μια περιουσία. Οι προοπτικές για το μέλλον είναι αναρίθμητες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *