Skip to content

Το αποτύπωμα της Interamerican στην οικονομία και στην κοινωνία

Το παραπάνω συζητήθηκε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2019 σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της Interamerican στη Λεωφόρο Συγγρού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μελέτη της EY Ελλάδος για την κοινωνική και οικονομική επίδραση της Interamerican*.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Εμμανουήλ

Συνοπτικά η Interamerican:

  • συνεισφέρει 352 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδος (0,19% του ΑΕΠ)
  • υποστηρίζει 4.655 θέσεις εργασίας
  • καταβάλλει 114 εκατ. ευρώ σε φόρους

“Οι ασφαλιστικές επηρεάζονται ιδιαίτερα από το θέμα της βιωσιμότητας. Ο ίδιος ο πυρήνας των δραστηριοτήτων μας έχει να κάνει με προκλήσεις μακροχρόνιες, όπως παραδείγματος χάρη, η διαχείριση του συνταξιοδοτικού και της υγείας, καθώς επίσης, η προστασία από φυσικές καταστροφές και το πώς μπορείς να δώσεις βιώσιμες λύσεις σε αυτά τα πολύ μεγάλα ζητήματα. Στόχος μας είναι να μεγιστοποιήσουμε την αξία προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά για να το πετύχεις αυτό, πρώτα πρέπει να έχεις το αποτύπωμα”, υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican, θέλοντας να αναδείξει τη σημασία της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την EY Ελλάδος.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως σε αντίθεση με άλλους κλάδους, μέχρι τώρα ο ασφαλιστικός κλάδος δεν είχε καταφέρει να δείξει το αποτύπωμά του στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αυτό έγινε πρώτη φορά σε μελέτη που παρουσίασε τον περασμένο μήνα η ΕΑΕΕ και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και τώρα με την Interamerican. Μάλιστα, μην ξεχνάμε ότι κατά τη δεκαετία 2008-2018 η Interamerican έχει δημοσιοποιήσει οκτώ απολογιστικές Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς επίσης ενοποιημένες Εκθέσεις από το 2017 στις οποίες περιλαμβάνονται στοιχεία μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Καταπολέμηση διαφθοράς, υπεύθυνη διαχείριση επενδύσεων, συνθήκες εργασίας, διαχείριση κινδύνων, προστασία προσωπικών δεδομένων ήταν μερικά από τα θέματα που αναδείχθηκαν μέσα από τη μελέτη της ΕΥ, καθώς επίσης, για πρώτη φορά κλιματική αλλαγή και έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, ανέφερε ο κ. Βασίλης Καμινάρης, Partner EY. Κορυφαίο, όμως, θέμα για την Interamerican ήταν η άμεση και έμμεση συμβολή της στην ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, πλέον δε φτάνει να μετράει κάποια εταιρεία μόνο το τι πληρώνει άμεσα σε φόρους και εργαζόμενους του και τι εισπράττει από τους πελάτες της. “Αυτή είναι η παραδοσιακή, στεγνή και περιοριστική προσέγγιση”, όπως υπογράμμισε ο κ. Καμινάρης, και δεν αρκεί. Τώρα πια παγκοσμίως οι εταιρείες τείνουν “να μετρούν τη μη χρηματοοικονομική τους συνεισφορά δηλαδή το πώς η συνολική τους δραστηριότητα παράγει αξία και πως η εν λόγω αξία στη συνέχεια επιστρέφει σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή επενδυτές, πελάτες, εργαζομένους”.

“Οι 17 παγκόσμιοι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. έχουν μπει στην ατζέντα της Interamerican και όλων των μεγάλων σοβαρών επιχειρήσεων και αποτελούν έναν οδηγό πορείας για τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενσωματώνοντας στρατηγικά αυτούς τους στόχους και σε συνάφεια με τις επιχειρησιακές δραστηριότητές τους μπορούν να πορευτούν με βεβαιότητα προς το μέλλον”, ανέφερε ο κ. Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας και εξήγησε πως βιωσιμότητα και ανάπτυξη αποτελούν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες.

Η Interamerican αναπτύσσει πρωτοβουλίες και δράσεις για την αγορά και την ασφάλιση, συμπλήρωσε, αναφέροντας ενδεικτικά μεταξύ αυτών: συμβολή στην εθνική οικονομία, υπεύθυνη διαχείριση επενδύσεων, επενδύσεις ύψους 20 εκατομμύρια ευρώ τα τρία προηγούμενα χρόνια, οι οποίες συνεχίζονται, επένδυση σε ψηφιακή τεχνολογία υλοποιώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, καινοτομία που είναι πρόταγμα για εμάς στην επιχειρησιακή στρατηγική, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούντος.

Η ομαλή μετάβαση σε ένα μοντέλο ιδιαίτερα ανταποδοτικό, αποτελεσματικό, ευέλικτο και ευχάριστο για τους εργαζόμενους είναι το ζητούμενο για την Interamerican με την εκπαίδευση, την ανάπτυξη, την ανάδειξη των ταλέντων και την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, σε συνδυασμό με την ασφάλιση και την υγεία στην εργασία, ιδιαίτερα ελκυστική ανταμοιβή με παροχές και Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, το πρώτο που στήθηκε στην αγορά.

“Όλα τα πράγματα στην κοινωνική υπευθυνότητα, όπως αυτή ορίζεται ως μέρος της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη, οδηγούνται από την κοινωνία, από τους πολίτες. Εάν τους ακούμε, εάν θέλουμε την αποδοχή τους, εάν θέλουμε να είμαστε κοντά σε αυτούς, εάν θέλουμε να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να μπούμε και εμείς σε αυτή τη λογική και να παρατηρούμε που πάνε τα πράγματα από τους ίδιους τους πολίτες και την ευρύτερη κοινωνία”, κατέληξε ο κ. Ρούντος.

(Κεντρική Φωτό – Από Αριστερά προς Δεξιά: Ο κ. Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Interamerican, ο κ. Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican, ο κ. Βασίλης Καμινάρης, Partner EY)

*Όλα τα στοιχεία αφορούν στο έτος 2018

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *