Skip to content

Το ελληνικό σύστημα υγείας στα μανταλάκια των ξένων εφημερίδων

Αφορμή ο θάνατος Βρετανίδας τουρίστριας στην Κάλυμνο – Με αγροτικό (!) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά ήταν ήδη αργά.

Το δημοσίευμα της Guardian

“Βρετανίδα τουρίστρια σκοτώθηκε από τη λιτότητα σε ελληνικό νησί χωρίς ασθενοφόρο” , “Η απελπιστική κατάσταση του συστήματος υγείας υπεύθυνη για το θάνατο βρετανίδας τουρίστριας”.

Αυτοί είναι δύο από τους τίτλους με τους οποίους κυκλοφόρησαν τα ξένα μέσα την είδηση ότι μια 74χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της σε ελληνικό νησί επειδή δεν υπήρχε “ούτε προσωπικό, ούτε ασθενοφόρο” να την μεταφέρει εγκαίρως σε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το κέντρο υγείας της Καλύμνου είπε στους συγγενείς της γυναίκας, “να βρουν μόνοι τους τον τρόπο να την μεταφέρουν” γράφουν χαρακτηριστικά οι Times του Λονδίνου.

Κάπως έτσι, ένας άνθρωπος πέθανε ενδεχομένως άδικα και η χώρα μας, έγινε «ρόμπα» για άλλη μια φορά διεθνώς.

«Αυτή είναι πράγματι μια περίπτωση που μία Βρετανίδα τουρίστρια πεθαίνει άδικα εξαιτίας της απελπιστικής κατάστασης των ιατρικών εγκαταστάσεων στα ελληνικά νησιά”, δήλωσε στη Guardian ο Μιχάλης Γιαννάκος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπάλληλων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). «Η έλλειψη ιατρών, βασικού εξοπλισμού, ασθενοφόρων και προμηθειών αποτελεί τεράστια απειλή για χιλιάδες τουρίστες και φυσικά για τους πολίτες μας».

«Η  γυναίκα αναγκάστηκε να περιμένει μέχρι ένα αγροτικό όχημα να μπορέσει να τη μεταφέρει, αλλά αυτό έγινε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και πλέον ήταν πολύ αργά», δήλωσε ο Γιαννάκος στην εφημερίδα. «Αυτό συμβαίνει αν έχετε την ατυχία να αρρωστήσετε τη νύχτα σε ένα νησί όπως η Κάλυμνος. Είναι παράλογο όταν το νησί έχει 16.000 μόνιμους κατοίκους και περίπου 50.000 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.» Εάν είχε μεταφερθεί εγκαίρως στο Νοσοκομείο, η άτυχη γυναίκα είχε σοβαρές πιθανότητες να σωθεί.

Το δημοσίευμα της Express

«Στο έλεος του Θεού» βρίσκονται οι ξένοι επισκέπτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και βρίσκονται έξω από μεγάλες πόλεις, σε νησιά ή σε ορεινές περιοχές, συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο Guardian αναφέρει πως ακόμα και στη Μύκονο και τη Σαντορίνη που είναι ίσως τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά και από τους πλέον αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη αφού δε διαθέτουν μονάδες εντατικής θεραπείας.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια βρετανοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη Guardian, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Λίγοι δημόσιοι τομείς έχουν πληγεί τόσο σκληρά από τις περικοπές στον προϋπολογισμό όσο το ελληνικό σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της χώρας. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες, συνέπεια των περικοπών που ζητήθηκαν από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση που δόθηκε για τη διάσωση της πνιγμένης στο χρέος χώρας.

Στις αγροτικές περιοχές οι καρδιολόγοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι μαζί με μηχανήματα ακτίνων Χ και άλλο βασικό εξοπλισμό.»

Μια εικόνα διόλου κολακευτική για τη χώρα μας, η οποία θέλει να καυχιέται πως η βαριά της βιομηχανία είναι ο τουρισμός, αλλά δε μεριμνά για την υγεία των εκατομμυρίων ανθρώπων που την επισκέπτονται ετησίως, πόσο μάλιστα των μόνιμων κατοίκων της..

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *