Skip to content

Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης εξελίσσεται γοργά. Η ιατρική περίθαλψη θα γίνει πελατοκεντρική, εικονική, κινητή, κατ’ οίκον, καθοδηγούμενη από τα δεδομένα και την ανάλυση, διαφανής και ενισχυμένη από νέες ιατρικές τεχνολογίες, χρηματοδοτούμενη από ιδιώτες επενδυτές. Ας δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά.

Πελατοκεντρική

Πελατοκεντρικότητα σημαίνει η περίθαλψη να είναι εύκολα προσβάσιμη, ευέλικτη, διαφανής και εξατομικευμένη. Οι καταναλωτές να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι με ιδιαίτερες ανάγκες και όχι σαν πρόβλημα προς επίλυση. Να μπορούν να αλλάξουν εύκολα ένα ιατρικό ραντεβού, να ανανεώνουν μια συνταγή διαδικτυακά, να έχουν πρόσβαση σε ιατρικά αρχεία και αποτελέσματα εξετάσεων. Η προσδοκία ότι οι ιατρικές πληροφορίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες «στα δάχτυλα» μεγάλωσε με τα πανταχού παρόντα κινητά τηλέφωνα και γιγαντώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την αύξηση της τηλεϊατρικής και της εικονικής φροντίδας.

Εικονική

Εικονική υγεία σημαίνει τηλεϊατρική. Η υιοθέτηση της τηλεϊατρικής θα φέρει μεγάλες καινοτομίες και συνεχείς επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ταχεία ανάπτυξή της. Τα απανταχού συστήματα υγείας θα εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια όταν υιοθετήσουν την εικονική περίθαλψη, είτε μέσω της παρακολούθησης του ασθενούς από απόσταση είτε μέσω μοντέλων “κατ’ οίκον νοσοκομείου”. Εκτός από τα οικονομικά, αναμένεται να βελτιωθεί εξ’ ολοκλήρου και η διαχείριση των ασθενειών.

Κινητή

Μελέτες δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις κινητής φροντίδας, όπως κινητά ιατρεία πρόληψης και διάγνωσης, κινητά χειρουργικά κέντρα και κινητά κέντρα επείγουσας φροντίδας, μπορούν να παράσχουν πλεονεκτήματα στους ασθενείς, όπως μικρότερη αναμονή και χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών.

Αν και η νοσοκομειακή φροντίδα θα εξακολουθήσει να είναι αναγκαία για πιο περίπλοκες καταστάσεις, οι ασθενείς και οι γιατροί θα ανακαλύπτουν ότι πολλά είδη περίθαλψης μπορούν να δοθούν με ασφάλεια σε κινητά περιβάλλοντα. Οι πάροχοι υγείας που θα υιοθετήσουν τέτοιου είδους μοντέλα θα δουν την αντανάκλαση στα συνολικά τους κέρδη, καθώς το περιβάλλον οξείας περίθαλψης αντιμετωπίζει συνεχείς πιέσεις, ενώ τα εξωτερικά ιατρεία και οι κινητές υπηρεσίες εκτιμάται ότι θα αυξάνονται περισσότερο από 5% ετησίως από το 2021 έως το 2025 – αρχής γενομένης στις Η.ΠΑ.

Κατοίκον

Οι δυνατότητες για κατ’ οίκον φροντίδα επεκτείνονται περιλαμβάνοντας όλο και περισσότερα προφίλ ασθενών και είδη θεραπείας. Εγχύσεις κατ’ οίκον, κατ’ οίκον αιμοκάθαρση, πρωτοβάθμια φροντίδα κατ’ οίκον και νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι ενισχύονται τεχνολογικά και στο εξωτερικό υιοθετούνται ήδη με ταχείς ρυθμούς.

Για να δούμε πώς ένα παραδοσιακό “ταξίδι” ασθενούς θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς μέσω των νέων αυτών μοντέλων ιατρικής υποστήριξης, ας πάρουμε για παράδειγμα μια έγκυο γυναίκα.

Πρώτα απ’ όλα οι εικονικές επισκέψεις θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν επισκέψεις στο ιατρείο που αφορούν ερωτήματα ή ανησυχίες της εγκύου. Οι προσωπικοί έλεγχοι (τουλάχιστον ένας ανά τρίμηνο) για τον έλεγχο της εμβρυϊκής ανάπτυξης θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι με τη χρήση φορητών υπερήχων. Δεδομένα από φορητές συσκευές και συσκευές οικιακής παρακολούθησης (για παράδειγμα συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης για ασθενείς με διαβήτη κύησης ή συσκευές ελέγχου αρτηριακής πίεσης για όσους διατρέχουν κίνδυνο υπέρτασης κύησης) θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στους παρόχους για πιο προληπτική διαχείριση. Οι επιλογές για τον τοκετό του παιδιού μπορούν να επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν τον τοκετό στο σπίτι για όσες εγκύους (χαμηλού κινδύνου) το επιθυμούν, βεβαίως αφού προηγηθεί κλινική αξιολόγηση. Μεταγεννητικός έλεγχος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο σπίτι από τον γιατρό ή άλλους επαγγελματίες (όπως ειδικός γαλουχίας). Η επιλογή του check-in κατ’ οίκον μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση για μητέρες που έχουν γεννήσει και εξισορροπούν τη φροντίδα ενός νεογέννητου ενώ διαχειρίζονται τη δική τους υγεία.

Με γνώμονα το κόστος

Γενικά, οι νέες τεχνολογίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν προσθέσει κόστος, δεν το έχουν αφαιρέσει. Αλλά καθώς οι τεχνολογίες βελτιώνονται και γίνονται πιο χρήσιμες, αυτή η τάση μπορεί να αλλάξει. Εάν ο κλάδος βασιζόταν περισσότερο στην παραγωγικότητα παρά στην επέκταση του εργατικού δυναμικού οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη θα μπορούσαν να είναι δισεκατομμύρια λιγότερες. Οι τεχνολογίες περίθαλψης σίγουρα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Χρηματοδοτούμενη από ιδιώτες επενδυτές

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη έχουν εξελιχθεί θεαματικά την τελευταία δεκαετία. Βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις να γίνονται σε καινοτομίες ιατρικής περίθαλψης, όπως συσκευές για κατ’ οίκον ή για κινητή παρακολούθηση και περίθαλψη.

Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα η φροντίδα να είναι αμεσότερη, οικονομικότερη, να βασίζεται περισσότερο στην πρόληψη και στην άμεση ροή δεδομένων και άρα να είναι αποτελεσματικότερη και πιο εξατομικευμένη, ενσωματώνοντας αυξημένες δυνατότητες και εμπειρίες σε όλη τη διαδρομή του ασθενούς.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *