Skip to content

Κρίσιμος ο Ιούνιος – θα καθορίσει την παραγωγή της ασφαλιστικής αγοράς

H επανεμφάνιση του κορωνοϊού με αυξημένα κρούσματα οδηγεί τις ασφαλιστικές να σταθεροποιήσουν τις παραγωγικές τους στρατηγικές με έμφαση σε περισσότερη τεχνολογία ανάμεσα στις εταιρείες, τους συνεργάτες τους διαμεσολαβητές και τους πελάτες τους, να ισχυροποιούν τα τοπικά δίκτυα και τις συνεργασίες τους και να αναθεωρούν τα τραπεζικά δίκτυα, τα οποία συρρικνώνονται.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος – Ιούνιος) θα αποτελέσει το μεγαλύτερο crash test για τις ασφαλιστικές προκειμένου να δουν εάν μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου σε θετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, ο Απρίλιος, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί – λογικά – τον πλέον αρνητικό μήνα του χρόνου και για τον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου και για τον κλάδο υγείας. Τόσο το lockdown όσο και το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις επιχειρηματικές δραστηριότητες θα δείξουν ότι η παραγωγή του β’ τριμήνου θα διαμορφωθεί με μία υποχώρηση της τάξης του (-15%) σε αυτοκίνητο και οριακή μεταβολή στον κλάδο υγείας. Η υποχώρηση παραγωγής φαίνεται ότι έχει μειωθεί το Μάιο που άνοιξαν οι περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά ωστόσο υστερεί έναντι του περυσινού Μαΐου εξαιτίας και της μεγάλης μείωσης τιμολογίων στο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση παραγωγής το Μάιο θα είναι μονοψήφια. Για τον Ιούνιο που μόλις ξεκίνησε, οι τάσεις παραμένουν καθοδικές και οι εταιρείες θεωρούν ότι θα επηρεαστούν από το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο (γενικό ή τοπικό) lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι μεγάλες ασφαλιστικές θεωρούν ότι το β’ τρίμηνο 2020 θα είναι το αρνητικό τρίμηνο του 2020 και θα επηρεάσει τη συνολική παραγωγή του έτους (2020) σε ποσοστό μικρότερο του 25% που αναλογικά θα επηρέαζε. Εκτιμούν ότι:

  • εάν στο τέλος της χρονιάς, υπάρχει ακόμη και οριακή αύξηση παραγωγής, η ασφαλιστική αγορά θα έχει κερδίσει το στοίχημα
  • εάν η παραγωγή εμφανίσει συνολική υποχώρηση μέχρι 5%, θα είναι ανεκτή από τη αγορά, ενώ
  • εάν η υποχώρηση στο σύνολο της παραγωγής αγγίξει ή ξεπεράσει το 10%, τότε η χρονιά “θα αφήσει σημάδια” σε κάποιες εταιρείες σε κερδοφορίες και δείκτες φερεγγυότητας (SCR και MCR).

Σωτήρια η παρέμβαση της ΕΚΤ με το PEPP (πανευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την πανδημία)

To τεράστιο πρόγραμμα ύψους 1,365 τρις ευρώ που εξήγγειλε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για τους Ευρωπαίους κολοσσούς να ξεφύγουν από την πίεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Οι μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, ουσιαστικά, φαίνεται ότι θα ωφεληθούν άμεσα ή έμμεσα κατά περίπου 100 δις Ευρώ από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ΕΚΤ και από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *