Skip to content

Το 40% των vοικοκυριών έχει ανάγκη αυτή την ασφάλιση

original_184405_UkFebbTqiRbnAO3mR4qJL5rJOΗ ιδέα της ασφάλισης στο εξωτερικό έχει αναπτυχθεί και επεκταθεί σε πολλούς τομείς πέρα από τους βασικούς – υγεία, σύνταξη, περιουσία. Ένας απο αυτούς, που ακόμη στη χώρα μας είναι σε…εμβρυακή φάση, είναι και η ασφάλιση κατοικιδίων.

Στην Ελλάδα δεν πωλείται παρά μόνο ως κάλυψη σε πακέτα αστικής ευθύνης (δάγκωμα σκύλου) ιδιωτών έναντι τρίτων – συνήθως μάλιστα, από την κάλυψη εξαιρούνται ράτσες που θεωρούνται κατεξοχήν επιθετικές όπως τα ροτβάιλερ και τα πιτ μπουλ.

Το ότι δεν πωλείται, σημαίνει άραγε ότι δεν θα αγοραζόταν κιόλας;

Σύμφωνα με έρευνα της VPRC που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο περίπου, κατοικίδιο έχει το 40% των ελληνικών νοικοκυριών.

Όλοι όσοι έχουν κατοικίδια γνωρίζουν πόσο συχνές και κοστοβόρες είναι οι επισκέψεις στον κτηνίατρο, όπως και το ότι τα κατοικίδια νοσούν από τις ίδιες ασθένειες που νοσεί και ο άνθρωπος: αθρίτιδα, λοιμώξεις αναπνευστικού, νεφρά, καρκίνοι.

Και ακόμη και όσοι δεν έχουν, γνωρίζουν οτι το δέσιμο ανθρώπων – κατοικιδίων αγγίζει, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα επίπεδα λατρείας.

Πόσες πιθανότητες λοιπόν άραγε υπάρχουν, να αγόραζε αυτό το 40% των ελληνικών νοικοκυριών ασφαλιστική κάλυψη υγείας για τα κατοικίδιά του;

Ας δούμε τι περιλαμβάνει αυτού του είδους η ασφάλιση, τουλάχιστον στις χώρες στις οποίες χρησιμοποιείται ευρέως. (Πρώτες σε ασφάλιση κατοικιδίων είναι η Σουηδία (1 στα 2 κατοικίδια είναι ασφαλισμένο), η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Σε γενικές γραμμές, αφορά αποζημίωση κατόπιν κτηνιατρικής θεραπείας η επέμβασης λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, αποζημίωση κατόπιν θανάτου λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, αποζημίωση λόγω κλοπής ή απώλειας, κάλυψη εξόδων ευθανασίας και φυσικά και κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων.

Πιο συγκεκριμένα, στην Βρετανία οι ασφαλιστικές καλύπτουν έως και το 100% των εξόδων υγείας που θα παρουσιάσει το ασφαλισμένο κατοικίδιο, προσφέρουν ωστόσο και την ευκαιρία εκπτώσεων στο ασφάλιστρο μέσω συμμετοχής του ιδιοκτήτη. Κάποιες δεν δέχονται απεριόριστο λογαριασμό από τον κτηνίατρο και αποζημιώνουν με βάση δικούς τους καταλόγους. Η αποζημίωση γίνεται μετά από την πληρωμή της θεραπείας και με υποβολή σχετικής αίτησης στις ασφαλιστικές.

Στη συγκεκριμένη χώρα,τα ασφάλιστρα αναμένεται το 2018 να φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο αγγλικές λίρες. Στις ΗΠΑ, στα τέλη του περασμένου έτους, ήταν ασφαλισμένα πάνω από 1 εκατομμύριο κατοικίδια (σκύλοι σε ποσοστό 90% και κατόπιν γάτες) και τα συνολικά ετήσια ασφάλιστρα φτάνουν τα 595 εκατομμύρια δολλάρια (πηγή: North American Pet Ηealth Insurance Association)!

Μάλιστα, από το 2008 που ξεκίνησε στην Αμερική η καταγραφή των ασφαλίστρων, μέχρι το 2012, τα ασφάλιστρα υγείας κατοικιδίων αυξήθηκαν ανά μέσο όρο κατά 13% ετησίως. Από το 2012 έως το 2013 αυξήθηκαν κατά 14,6%.

Η μέση ετήσια αύξηση για το ίδιο χρονικό διάστημα στους κλάδους ατυχήματος και υγείας δεν ξεπέρασε το 3,5%.

Το πρώτο ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικιδίων γράφτηκε το 1890 στην Σουηδία και αφορούσε άλογα και διάφορα άλλα κοπάδια.

Στην Βρετανία η πρώτη ασφάλιση κατοικιδίου πουλήθηκε το 1947 ενώ χρόνια μετά, το 1982, ασφαλίστηκε για πρώτη φορά κατοικίδιο στις ΗΠΑ. Μάλιστα πρόκειται για ένα κατοικίδιο που οι μεγαλύτεροι σίγουρα θυμούνται από την ελληνική τηλεόραση: την όμορφη Λάσσυ από το ομώνυμο σήριαλ της δεκαετίας του 1970!

VPi-SchnauzerPrint

Μέχρι πρόσφατα, τα συμβόλαια υγείας κατοικιδίων συνήθως δεν κάλυπταν την προληπτική ιατρική φροντίδα (π.χ. τα εμβόλια) ή την στείρωση. Τελευταία και με την άνθηση που γνωρίζει η σχετική βιομηχανία, κάποιες εταιρίες προσφέρουν κάλυψη & της βασικής περίθαλψης (ολοκληρωμένη κάλυψη).

Οι καλύψεις είναι ετήσιες ή ετησίως ανανεούμενες. Στις ετησίως ανανεούμενες, παθήσεις που συνέβησαν την χρονιά που προηγήθηκε, αφαιρούνται από το συμβόλαιο – αν ξαναπάθει το ίδιο το κατοικίδιο, ο ιδιοκτήτης το πληρώνει από την τσέπη του. Τα ετήσια συμβόλαια έχουν βεβαίως άλλους περιορισμούς. Δηλαδή βάζουν ταβάνι στην αποζημίωση ανά ασθένεια, ή ανα ασθένεια ανά έτος κ.λπ.

Κάποιες εταιρίες καλύπτυν ακόμη και υπηρεσία φύλαξης και διατροφής του ζώου σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του νοσήσει και χρειαστεί να νοσηλευτεί και κάποιες προσφέρουν αμοιβή, σε όποιον βρει και παραδώσει ένα εξαφανισμένο ζώο.

dog-insurance

Η ασφάλιση κατοικιδίων είναι κάτι που ο κόσμος θέλει και έχει ανάγκη. Οι συναισθηματικοί δεσμοί των ανθρώπων με τα σκυλιά ή τα γατιά τους είναι μυστήριοι, ανεξήγητα βαθείς και δυνατοί. Είναι απίθανο λοιπόν να πουν όχι σε μια πράξη που ευνοεί την υγεία τους και την τσέπη τους ταυτόχρονα.

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, τα σκυλιά και τα γατιά τους είναι σαν μέλη της οικογένειάς τους. Σε μια κρίσιμη στιγμή, θέλουν να είναι σε θέση να πάρουν την απόφαση που πρέπει, όχι την απόφαση που αντέχει το πορτοφόλι τους!!

Σήμερα στην Ελλάδα, μια σοβαρή εγχείρηση κοστίζει περί τα 3.000 – 5.000 ευρώ. Στις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε πρόσφατα ένας κατάλογος με τις ακριβότερες αποζημίωσεις που δόθηκαν το 2013:

Όσον αφορά τους σκύλους, η μεγαλύτερη αποζημίωση έφτασε τα 40,000 δολάρια λόγω δυσπλασίας οστών σε ένα τρίχρονο θηλυκό Μπόρντερ Κόλι. Τη δεύτερη θέση κατέχει αποζημίωση 36.000 δολαρίων που κόστισε η αφαίρεση υγρού από πλευρά και πνεύμονα σε ένα Ροτβάιλερ 1 έτους. Στα γατιά, η υψηλότερη αποζημίωση, 17,500 δολάρια, δόθηκε για μια αρσενική γατούλα Σιάμ γάτα 6 ετών που έπασχε από οξεία εντερική φλεγμονή ενώ η θεραπεία για ένα γατάκι 10 ετών που έπασχε απο νεφρική ανεπάρκεια έφτασε τα 16.000 δολάρια. (πηγή: NAPHIA 2013 State of the Industry Report)

Oι Αμερικανοί ετιμάται ότι πληρώνουν περί τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την ιατρική φροντίδα κατοικιδίων.

Η κτηνιατρική προοδεύει όπως όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της ιατρικής και μπορεί να θεραπεύσει τις βαρικές αρρώστιες των ζώων. Είναι σίγουρο ότι η πλειψοηφία των ιδιοκτητώνοι θα ήθελαν να σώσουν τη ζωή του ζώου τους και να μην αναγκαστούν να το αφήσουν να αποδημήσει γιατί δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζεται…

Οι ασφαλιστικές φαίνεται ότι αυτό το κατάλαβαν, και έχουν ανταπεξέλθει κατάλληλα στις περιστάσεις.

Βεβαίως, οι συνήθεις παθήσεις δεν κοστίζουν σε καμία περίπτωση, όσο οι παραπάνω και αφορούν προβλήματα όπως ωτίτιδες, αθριτικά, καταρράκτες κ.λπ.

GrassΣτις ΗΠΑ, κάθε Σεπτέμβρης είναι ο μήνας Ασφάλισης Υγείας Κατοικιδίων, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ομοσπονδία Υγείας Κατοικιδίων Βορείου Αμερικής (NAPHIA) ενημερώνει και εκπαιδεύει, με διάφορες εκδηλώσεις, τους ιδιοκτήτες κατοκιδίων, στο τι σημαίνει ασφάλιση κατοικιδίου και πως αυτή λειτουργεί. Μάλιστα οι περισσότερες, που είναι και εξειδικευμένες στο συγκεκριμένο αντικείμενο εταιρίες, προσφέρουν την ασφάλιση σε συνεργασία με κτηνιάτρους.

Ο Γκάντι είχε κάποτε πει ότι “το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορεί να κριθεί από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα του”.

Μια πρόχειρη έρευνα στο Ίντερνετ έδειξε ότι στην Ελλάδα, τα πρακτορεία που προσφέρουν τέτοια ασφάλιση σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες εταιρίες του εξωτερικού, μετριούνται στα δάχτυλα. Διαμεσολαβούντες και Εταιρίες πιθανότατα να θεωρούν τις προοπτικές πώλησης μιας τέτοιας ασφάλισης μηδαμινές – όταν με τόση δυσκολία προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να ασφαλιστεί για τον εαυτό του, δικαίως ίσως θα ισχυριστούν, είναι δυνατόν να τον πείσουν να ασφαλίσει τα σκυλιά του;

Και όμως. Σχεδόν κάθε πολίτης έχει κάποιου είδους πρόσβαση στη δωρεάν περίθαλψη, δημόσια ή ιδιωτική. Το ζώο του όμως, δεν έχει καμία. Ίσως λοιπόν οι Διαμεσολαβούντες διαπιστώσουν, ότι αυτός που αρνείται να αγοράσει ιδιωτική ασφάλιση για τον εαυτό του, να δεχτεί να το κάνει για το κατοικίδιό του.

Πέρα φυσικά από τις προοπτικές crosselling που ανοίγει μια τέτοια ασφάλιση, και σε αυτούς που έχουν και σε αυτούς που δεν έχουν, σχέση με την ιδιωτική ασφάλιση.

Αν ο συγκεκριμένος κλάδος δεν αφορά τις μεγαλύτερες εταιρίες, είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα προοπτική προς εξερεύνηση για τις μικρότερες εταιρίες και τα ανεξάρτητα γραφεία και πρακτορεία.

yay-4316697-digital

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *