Skip to content

Σκουτεράκια – η νέα μόδα στην (ανασφάλιστη) μετακίνηση

Το trendy… ανασφάλιστο ηλεκτρικό όχημα που ξετρελαίνει τη Νέα Υόρκη!

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ φιλοξενούν οι New York Times αναφορικά με την έκρηξη των ηλεκτρικών σκούτερ, που έγιναν μόδα κατά την πανδημία του κορονοϊού, και πλέον κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης αλλάζοντας το τοπίο της μετακίνησης. 

Τα ηλεκτρικά σκούτερ (αρκετά κυκλοφορούν και στην Αθήνα) έχουν γίνει το αγαπημένο μεταφορικό μέσο δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Εισήχθησαν στην καθημερινότητα της πόλης την εποχή του κορωνοϊού, δεδομένης της αδυναμίας του κοινού να μετακινηθεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν είναι ωστόσο λίγοι εκείνοι που παραμένουν σταθεροί στην προτίμησή τους προς αυτά τα ηλεκτρονικά κινούμενα οχήματα, ακόμα και τώρα που η Νέα Υόρκη αρχίζει να κινείται σε ρυθμούς μετά-πανδημικούς.

Σύμφωνα με Transportation Policy and Management Center στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα σκούτερ και άλλες συναφείς εφευρέσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις εξαιρετικά κατάλληλα για την αστική ζωή, επειδή είναι οικονομικά προσιτά, καλύτερα για το περιβάλλον, καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο στο πάρκινγκ και είναι απλά, διασκεδαστικά και εύκολα στη χρήση. 

Ενώ σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους που επικαλείται το ρεπορτάζ, σε όλο και περισσότερες πόλεις της Αμερικής, υιοθετείται η χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων και σκούτερ ούτως ώστε να βγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι από τα αυτοκίνητα και να καλυφθεί το κενό στα συστήματα αστικών μεταφορών για μετακινήσεις που είναι πολύ μακριά για να περπατηθούν αλλά πολύ κοντά για να πάρει κανείς το μετρό ή το λεωφορείο.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα – Μη υποχρεωτική η ασφάλισή τους

Πολλές πόλεις κατέγραψαν άνοδο στη χρήση των σκούτερ μέσα στην πανδημία, ωστόσο από το γεγονός αυτό ανέκυψε και σημαντικό ζήτημα ασφαλείας στους ήδη συμφορημένους δρόμους της Νέας Υόρκης. 

Η εισροή ηλεκτρικών ποδηλάτων και σκούτερ έχει φέρει επίσης περισσότερες συγκρούσεις στους δρόμους σε μια εποχή που οι θάνατοι από τροχαία έχουν βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία λόγω κυκλοφορίας περισσότερων αυτοκινήτων, αύξησης της ταχύτητας και της απερίσκεπτης οδήγησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη μέσα στο 2021, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ χρησιμοποιούσαν σκούτερ, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης. Ενώ από δυστυχήματα έχουν επίσης σκοτωθεί τρεις πεζοί, συμπεριλαμβανομένης της ηθοποιού Λίσα Μπέινς που χτυπήθηκε από ηλεκτρικό σκούτερ στο Upper West Side. 

H επέκταση της χρήσης είναι τόσο ραγδαία, πάντως, που οι αρχές της πόλης προσπαθούν να διαχειριστούν την αυξημένη ζήτηση.  

Τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρονικά σκούτερ έγιναν νόμιμα στους δρόμους της Νέας Υόρκης μόλις πέρυσι, αν και οι εργαζόμενοι στον τομέα του delivery τα χρησιμοποιούσαν εδώ και καιρό. 

Μάλιστα, σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα, δεν είναι εγγεγραμμένα ή αδειοδοτημένα και δεν υποχρεούνται να έχουν ασφάλιση.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ πάντως, αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι έχουν θέσει σε λειτουργία πιο προστατευμένους ποδηλατόδρομους, αλλά και ότι ξεκίνησαν μια δημόσια εκπαιδευτική εκστρατεία σχετικά με τις νόμιμες συσκευές ηλεκτρονικής κινητικότητας, θέτοντας αυστηρές οδηγίες ασφαλείας και παρακολουθώντας στενά το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα κοινής χρήσης ηλεκτρονικών σκούτερ στο Μπρονξ.

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που παραπονιούνται ότι οι άνθρωποι οδηγούν πάνω σε πεζοδρόμια, τσακώνονται για τα σκούτερ και τα αφήνουν παντού.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *