Skip to content

Τρεις συντάξεις το χρόνο ενδέχεται να χάσουν οι συνταξιούχοι

Περαιτέρω αφαίμαξη της τσέπης του μέσου έλληνα φέρνουν νέα φορολογικά μέτρα, αποτέλεσμα της πίεσης του ΔΝΤ να πετύχει η χώρα μας  πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη να χάσουν μέχρι και τρεις συντάξεις από το 2019 βρίσκονται οι συνταξιούχοι, ενώ ο λογαριασμός θα είναι βαρύς και για τους μισθωτούς, οι οποίοι αντίστοιχα θα πρέπει να «ξεχάσουν» μέχρι και έναν μισθό σε ετήσια βάση.

Αυτά επιτάσσει το ΔΤΝ να συμβούν στην Ελλάδα από του χρόνου και μάλιστα χωρίς αντίμετρα, προκειμένου να είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα φτάσει το στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή ότι τα έσοδά της θα είναι μεγαλύτερα από τα έξοδά της προκειμένου να μπορέσει να ξεπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Για να μην συμβούν τα παραπάνω θα πρέπει το ΔΝΤ ή να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ή να αλλάξει γνώμη και να μην επιμείνει σε αυτούς τους σκληρούς όρους  – αυτό θα συμβεί μόνο αν το Ταμείο σιγουρευθεί ότι μπορεί να πληρωθεί η δόση της Ελλάδας απο “αλλού”, πράγμα εξαιρετικά απίθανο.

Αν δεν αλλάξει κάτι στο μεταξύ, τότε σε 9 μήνες περίπου από τώρα, σχεδόν 1,1 εκ. συνταξιούχοι θα χάσουν ετησίως δύο με τρεις συντάξεις, αποτέλεσμα του συνδυασμού μείωσης του αφορολόγητου, απώλειας επιδομάτων και περικοπής συντάξεων. Για παράδειγμα, σύνταξη των 1.250 ευρώ το μήνα, θα πέσει στα 971 ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2018.

Ταυτόχρονα μισθωτός  των 614 ευρώ το μήνα, που μέχρι τώρα “έπεφτε” στο αφορολόγητο, τώρα θα δει ότι χάνει έναν ολόκληρο μισθό το χρόνο, που θα πρέπει να καταβάλει στο κράτος – περίπου 1 εκ. χαμηλόμισθοι έλληνες θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *