Skip to content

Υγεία, κλιματική αλλαγή και η Επιτροπή που αναλαμβάνει έργο

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία είναι στην πρώτη θέση της λίστας* με τα επείγοντα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας! Η λίστα δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου – στόχος η αφύπνιση των ηγετών του πλανήτη, ώστε να προβούν σε επαρκείς επενδύσεις στον τομέα αυτό. Η δημόσια υγεία είναι τελικά, πολιτική επιλογή.

Αυτό τόνισε στις δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι η απειλή είναι κοινή και κοινή είναι και η ευθύνη να δράσουμε. Τίποτα δεν είναι απλό, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε, υπογράμμισε.

“Πολλοί αφού έχουμε ξεχάσει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που μας έχει μαστίσει όλα αυτά τα χρόνια, θα εισπράττουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Κατά την οικονομική κρίση είδαμε πόσο δύσκολα περάσαμε. Φανταστείτε αυτό που περάσαμε για 10 χρόνια να το έχουμε μπροστά μας κι εμείς και τα παιδιά μας για 50 ή 60 ή 100 χρόνια” είπε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης ακαδημαϊκός διεθνούς κύρους και πλέον Πρόεδρος της Ελληνικής Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κάνει λόγο για κλιματική κρίση: η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, επιδεινώνει τον υποσιτισμό και αυξάνει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όπως η ελονοσία. Μεταξύ 2030 και 2050, η αλλαγή του κλίματος αναμένεται να προκαλέσει περίπου 250.000 περισσότερους θανάτους ετησίως, μόνο από τον υποσιτισμό, την ελονοσία, τη διάρροια και το θερμικό στρες.

Ήδη ο πλανήτης εκπέμπει SOS με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, με τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, αλλά και με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ορατές πλέον και στη χώρα μας. Τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν αρκετές περιοχές αφήνοντας πίσω τους δεκάδες θύματα και τεράστιες υλικές ζημιές.

Μάλιστα, τα ποσοστά θνησιμότητας από φυσικές καταστροφές καταγράφουν σημαντική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων EUFF (EUropean Flood Fatalities), στην Ελλάδα από το 1980 έως το 2018 έχασαν τη ζωή τους 156 άνθρωποι σε 56 πλημμυρικά επεισόδια, με τον αριθμό των θυμάτων ανά πλημμύρα να εμφανίζει ανοδική τάση μετά το 2000. Τα θύματα από πλημμύρες έχουν ήδη υπερβεί εκείνα των σεισμών, ενώ άμεσα προβλέπεται να ενταθούν τα φαινόμενα υδροκαταστροφών (αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας κατά 2 εκατοστά το χρόνο στην Ανατολική Μεσόγειο) και παράλληλα αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα οι ακραίες καταιγίδες.

Στη «μάχη» για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στη δημιουργία Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής (ν.4638/2019), στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες, εξέχοντες  ακαδημαϊκούς, ερευνητές, εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Έργο της Επιτροπής είναι η διαμόρφωση πολιτικών αντιμετώπισης και ο συνδυασμός τους με μέτρα προσαρμογής, η επιστημονική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και η γνωμοδότηση για κάθε θέμα σχετικό με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να δώσουμε μία ουσιαστική μάχη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για το περιβάλλον και για τα παιδιά μας. Αλλά για τη μάχη αυτή χρειαζόμαστε την αναγκαία επιστημονική στήριξη».

Εθνικός Εκπρόσωπος για θέματα κλιματικής αλλαγής

Πρόσφατα ορίστηκε Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας για θέματα κλιματικής αλλαγής ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος αναφερόμενος στο ρόλο της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «θα συμβουλεύει το υπουργείο, και την Πολιτεία γενικότερα, σε θέματα αιχμής όχι μόνο της προστασίας, αλλά και της εξοικονόμησης ενέργειας, της βέλτιστης προσαρμογής και οικονομικών λύσεων που θα ωφελήσουν και την οικονομία και το περιβάλλον της Ελλάδας».

Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή είναι ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Συνολάκης, ο οποίος στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η εθνική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή είναι μια αναγκαιότητα, δεν είναι θέμα πολιτικό. Αν αυτή η επιτροπή γινόταν μετά από 5 χρόνια, απλά δεν θα είχαμε καιρό. Αισθανόμαστε όλοι στην επιτροπή αυτή την αίσθηση της επείγουσας ανάγκης. Είναι κάτι που αν δεν αρχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε από τώρα θα το βρούμε μπροστά μας. Πολλοί αφού έχουμε ξεχάσει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που μας έχει μαστίσει όλα αυτά τα χρόνια, θα εισπράττουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Κατά την οικονομική κρίση είδαμε πόσο δύσκολα περάσαμε. Φανταστείτε αυτό που περάσαμε για 10 χρόνια να το έχουμε μπροστά μας κι εμείς και τα παιδιά μας για 50 ή 60 ή 100 χρόνια».

Ο κ. Συνολάκης μίλησε για εθνική στρατηγική διευκρινίζοντας ότι στην κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη στρατηγική. «Πρέπει να έχουμε άμεσα μέτρα, υλοποιήσιμα μέσα σε 5 χρόνια ώστε να ξεκινήσουμε να επιβραδύνουμε δεν μιλάμε για αντιστροφή, μιλάμε για επιβράδυνση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής. Και πραγματικά η Ελλάδα σε αυτό το κομμάτι και μόνο ξεκινώντας από την απολιγνιτοποίηση και κλείνοντας τα εργοστάσια λιγνίτη είναι μία καλή αρχή. Μακάρι να μπορέσουμε να το κάνουμε νωρίτερα και στην Επιτροπή θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσο γρήγορα προχωρεί η υπόλοιπη Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

[box]*Τα 10 επείγοντα παγκόσμια ζητήματα δημόσιας υγείας, κατά τον ΠΟΥ, είναι:

  1. Η ανάδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία
  2. Η παροχή υπηρεσιών υγείας εν μέσω συγκρούσεων και κρίσεων
  3. Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία
  4. Η διεύρυνση της πρόσβασης στα φάρμακα
  5. Η διακοπή της μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων
  6. Η προετοιμασία για επιδημίες
  7. Η προστασία του πληθυσμού από επικίνδυνα προϊόντα
  8. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του τομέα υγείας
  9. Η προστασία των εφήβων
  10. Η κατάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού [/box]

Τα υπόλοιπα μέλη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής είναι:

– Μαργαρίτα Αριανούτσου-Φαραγγιτάκη, Καθηγήτρια Οικολογίας στον Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Ευάγγελος Γερασόπουλος, Φυσικός, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

– Πρόδρομος Ζάνης, Καθηγητής στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 – Φοίβη Κουντούρη, Kαθηγήτρια Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Νίκος Μάντζαρης, Αναλυτής πολιτικής και συνιδρυτής του GreenTank, ενός ανεξάρτητου περιβαλλοντικού thinktank.

– Δημήτριος Μέλισσας, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Τομέας Πολεοδομίας- Χωροταξίας) με γνωστικό αντικείμενο Δημόσιο δίκαιο με ειδίκευση στο δίκαιο πολεοδομίας, δίκαιο χωροταξίας και δίκαιο περιβάλλοντος.

– Ιωάννης Πανιάρας, Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

– Μαρία Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια στη Σχολή Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στη γνωστική περιοχή «Διαχείριση και Σχεδιασμός Φυσικού Περιβάλλοντος».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *