Skip to content

Υγεία: οι Έλληνες ξοδεύουν τα περισσότερα από όλους τους Ευρωπαίους

Αυτό επιβεβαίωσε, μιας και ήταν ήδη γνωστό, προχθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), η οποία διεξάγει τακτικά έρευνες για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των Ελλήνων.

[box]Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, δηλαδή τα χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη και δεν αφορούν εισφορές, αποτελούν το 7,3% των εξόδων που κάνει η μέση ελληνική οικογένεια κάθε μήνα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, το οποίο αντιστοιχεί σε 102 ευρώ περίπου – πίσω από μας είναι η Βουλγαρία, με 7,1%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης για την Υγεία είναι 1%, στην Ισπανία 3,4% και  στην Ιταλία 4,8%.[/box]

Πριν το ξέσπασμα της κρίσης, δηλαδή δέκα χρόνια πριν, οι Έλληνες είχαν σαφώς περισσότερα χρήματα όμως και η δημόσια υγεία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με αποτέλεσμα το έξοδο να αντιστοιχεί στο 6,7% των συνολικών μηνιαίων εξόδων.

Κατά τα άλλα, αξίζει να σημειωθεί ότι το περισσότερα χρήματα (περί το 20%) ξοδεύονται για την αγορά τροφής – το ίδιο ισχύει για την Βουλγαρία και την Σερβία, ενώ για τα φτωχά νοικοκυριά η αγορά ειδών διατροφής καταναλώνει το 32% της μέσης μηνιαίας δαπάνης…

Αν στο 20% της διατροφής προστεθεί το 14% της στέγασης και το 13% των μεταφορών, μαζί με το 8% της υγείας, το σύνολο είναι 55%: τα μισά από τα μηνιαία έξοδα πάνε σε φαγητό, στέγη, μεταφορές και υγεία. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι κοντά στα βασικά αυτά έξοδα διαβίωσης, ακολουθούν οι δαπάνες σε εστιατόρια  και καφέ – η αγαπημένη απασχόληση του μέσου Έλληνα καταναλώνει το 11% των μηνιαίων εξόδων. Τα υπόλοιπα χρήματα πάνε στα κινητά (4%), στα ρούχα (6%), στα ποτά και τα τσιγάρα (4%), ενώ σημαντικό έξοδο είναι και τα σχολεία – φροντιστήρια – πανεπιστήμια των παιδιών (3,2%). Ακολουθούν και διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, οικοσκευές (πλυντήρια, τηλεοράσεις, υπολογιστές) αλλά και ένα 5% για “παρακολούθηση πολιτιστικών γεγονότων”(!).

Δείτε την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ εδώ:

http://www.statistics.gr/documents/20181/3638ff2b-153f-4ba4-9a11-38dc80e62b36

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *