Skip to content

Υπερκαλύφθηκε σχεδόν 10 φορές η έκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου

Νέα έξοδο στις αγορές πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών μέσω του ΟΔΔΗΧ με στόχο να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για τη στήριξη της αγοράς και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε χθες Τρίτη εντολή σε αναδόχους να προχωρήσουν σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2031.  Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Eurobank.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίς το πρωί της Τετάρτης και η έκδοση για 2,5 δις. ευρώ περίπου συγκέντρωσε σχεδόν δεκαπλάσια προσφορά. Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα είναι υψηλό γιατί οι αγοραστές έχουν -λόγω επαναγορών από την ΕΚΤ- σίγουρα κέρδη και θετική απόδοση πολύ μεγαλύτερη από τα περισσότερα ομόλογα της ίδιας επενδυτικής αξιολόγησης και από τα υπόλοιπα ομόλογα της Ε.Ε. To επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,85%.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και το 2021 στηρίζοντας έτσι τον φθηνό δανεισμό και ουσιαστικά «καλύπτει» τις εκδόσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, οι οποίες σύμφωνα με πηγές θα ανέλθουν στα 10-12 δισ. ευρώ.

Σε ανοδικά τροχιά τα επιτόκια στην Ευρωζώνη λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία.

Άνοδο σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας (Ιταλία) αλλά και της στροφής της ΕΚΤ προς μία διφορούμενη ρητορική όσον αφορά το PEPP. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου στις ΗΠΑ παρέμεινε εν πολλοίς αμετάβλητο σε 1,13%, αν και από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί κατά 20 μονάδες βάσης προεξοφλώντας ισχυρότερη ανάπτυξη συνοδευόμενη από μεγαλύτερη προσφορά χρέους για το 2021.

Στη Γερμανία, το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης  σε -0,49% την προηγούμενη Παρασκευή. Την ίδια στιγμή άνοδο σημείωσαν τα επιτόκια των 10-ετών κρατικών ομολόγων της περιφέρειας, με αυτό της Ιταλίας να ενισχύεται κατά 8 μ.β. σε 0,70% (υψηλό από το Νοέμβριο του 2020), εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας στην χώρα. Άνοδο σημείωσαν και τα 10-ετή κρατικά ομόλογα της Ισπανίας κατά 7 μ.β. σε 0,12%, της Πορτογαλίας κατά 8 μ.β. σε 0,11%, ενώ της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε πτώση κατά 1 μ.β. σε 0,64%. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν όλα τα κεφάλαια του προγράμματος PEPP. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 780 εκατ. Ευρώ  από την αρχή του προγράμματος (Μάρτιος 2020) και έχει ανακοινώσει αγορές 1,85 τρισ. Ευρώ έως τον Μάρτιο του 2022.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *