Skip to content

Υπερπαραγωγή ΠΣΣΑΣ – Gama Hellas στο Μέγαρο: Έχει ξεφύγει η Διαμεσολάβηση

Περισσότερα από 400 άτομα (!) παρακολούθησαν την περασμένη Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο το Συνέδριο των Gama Hellas – ΠΣΣΑΣ. Αριθμός ρεκόρ και αριθμός εντυπωσιακός όπως εντυπωσιακό ήταν και το επίπεδο της διοργάνωσης, που κάθε χρόνο μοιάζει να ξεπερνά τον εαυτό της και να γίνεται ακόμη καλύτερη.

Σε βαθμό μάλιστα, που πλέον καθιστάται “απορίας άξιον” τι περισσότερο μπορούν να προσφέρουν οι εταιρείες στη Διαμεσολάβηση, αφού όπως φαίνεται τα καταφέρνει όλα μόνη της, από τότε δηλαδή που αποφάσισε να ενωθεί (ίδρυση ΕΑΔΕ το 2013) και να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Εντελώς καλοπροαίρετα έρχεται λοιπόν στο νου η σκέψη, μήπως θα έπρεπε να μοιραστεί κάποια από τα μυστικά της επιτυχίας της με την Ένωση; Μυστικά συναίνεσης και δράσης, όχι μόνο στο ενημερωτικό – επιμορφωτικό κομμάτι, αλλά και στην θεσμική υπεράσπιση της θέσης και του έργου της απέναντι στην Πολιτεία.

Περισσότερα από 400 άτομα βρίσκονταν στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» στο Μέγαρο Μουσικής

Σήμερα όμως θα σταθούμε στο πρώτο, στην εκπαίδευση και επιμόρφωση.

Είναι απίστευτο το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα προχώρησαν τα πράγματα από την πρώτη πρώτη διοργάνωση της Gama στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 2013, στο ξενοδοχείο Caravel (η δεύτερη έγινε ένα χρόνο μετά στον τελευταίο όροφο του ΕΕΑ, που είχε ευγενικά παραχωρήσει τότε στον ΠΣΣΑΣ ο Πρόεδρός του Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επίσης πάντα ενεργός και πάντα παρόν στα της Διαμεσολάβησης από τότε έως σήμερα). Η επιτυχία και η ανταπόκριση εκείνη τη χρονιά ήταν τέτοια, που η πρωτοβουλία των Δημήτρη Γαβαλάκη και Κλέαρχου Πεφάνιου επαναλήφθηκε και την επόμενη και από τότε κάθε χρονιά, με όλο και μεγαλύτερες συμμετοχές, περισσότερους σπόνσορες, εντυπωσιακότερες εγκαταστάσεις, ασυνήθιστα happening και τελικά με την ίδρυση της Gama Hellas, του μόνου ευρωπαϊκού  παραρτήματος της Gama International.

Η αφρόκρεμα του διεθνούς οργανισμού έχει όλη περάσει από την Αθήνα μέσω αυτών των εκδηλώσεων, προσφέροντας μοναδικής ποιότητας γνώση σε ανθρώπους που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα είχαν την δυνατότητα να έρθουν κοντά και να μάθουν από τόσο κορυφαίους (διεθνώς) στο είδος τους επαγγελματίες. 

Οι –λίγεςεταιρείες που υποστήριζαν και υποστηρίζουν το έργο οργανισμών όπως η Gama, στέλνουν ολιγάριθμες αποστολές κάθε χρόνο στο εξαιρετικά κοστοβόρο ταξίδι στις ΗΠΑ, το οποίο προσφερόταν έτσι μόνο στους ήδη εξαιρετικά επιτυχημένους και φτασμένους Συμβούλους, αποκλείοντας όλους τους υπόλοιπους από την μοναδική αυτή ευκαιρία να γίνουν καλύτεροι.

Η όρεξη και η εργασία του Board της Game Hellas (Πεφάνιος, Γαβαλάκης, Τοζακίδης, Kατσιγιάννης ) έκανε αυτό το όνειρο πραγματικότητα, φέροντας το βουνό στο Μωάμεθ και διοργανώνοντας συνέδρια που τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από την διοργάνωση μιας πολυεθνικής εταιρείας με τα υψηλά κονδύλια  – ίσα ίσα που την ξεπερνούν καθώς οι ομιλητές είναι οι τοπ του χώρου και έρχονται κατευθείαν από το εξωτερικό και μάλιστα, εθελοντικά.

Φέτος το Συνέδριο του Μεγάρου παρακολούθησαν και περίπου 60 Συντονιστές από την Κύπρο ενώ οι εταιρείες έδωσαν σχεδόν όλες το παρόν μέσω των Στελεχών τους. Την ΕΑΕΕ εκπροσώπησε η Γενική Διευθύντρια  Μαργαρίτα Αντωνάκη ενώ από την πρώτη σειρά παρακολούθησε τα δρώμενα και ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έγινε μετά μουσικής, με γλυκές νότες στο πιάνο από γνωστές μελωδίες των Χατζηδάκη – Θεοδωράκη και με βιρτουόζο τον Στράτο Νίνα. Η γλυκιά παρουσιάστρια της εκδήλωσης στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς κάλεσε στο βήμα τους θεσμικούς εκπροσώπους – τον Πρόεδρο του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου και την Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη.

Ι. Χατζηθεοδοσίου: «Οι εκδηλώσεις των ασφαλιστικών συλλόγων αλλά και όλες οι δραστηριότητές τους είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό το γνωρίζω προσωπικά γιατί στο Επιμελητήριο έρχομαι σε επαφή με 400 διαφορετικά επαγγέλματα.»

«Είμαι περήφανος για τα όσα έχει καταφέρει η ασφαλιστική διαμεσολάβηση στη χώρα μας», είπε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας ότι «το μέλλον ανοίγει πολλές προοπτικές στον κλάδο υγείας (νοσοκομειακά), στις συντάξεις, ακόμη και στις αστικές ευθύνες εφόσον η Ε.Ε. τις καθιστά σε πολλά επαγγέλματα υποχρεωτικές. Τους τελευταίους μήνες η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης ενώ η σύμπραξη ιδιωτικού – δημοσίου τομέα στο ασφαλιστικό κάποια στιγμή θα γίνει αναπόφευκτη. Οι εκδηλώσεις των ασφαλιστικών συλλόγων, αλλά και όλες οι δραστηριότητές τους είναι παράδειγμα προς μίμηση», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «και αυτό το γνωρίζει εξ’ ιδίας πείρας εφόσον στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο έρχεται σε επαφή με 400 διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους. Η Διαμεσολάβηση με κόπο κατάφερε πριν πολλά χρόνια να ενωθεί “σαν μια μπουνιά” και μπορεί να ενωθεί ακόμη περισσότερο, σε όλη την Ελλάδα. Το μέλλον σε αυτό το χώρο απαιτεί συνύπαρξη», κατέληξε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Οι ασφαλιστές αγωνίζονται καθημερινά να περάσουν το μήνυμα της ασφάλειας και της ασφάλισης», είπε η κ. Αντωνάκη, «είναι ένας δύσκολος αγώνας ειδικά στο σημερινό περιβάλλον που μοιάζει να γίνεται καθημερινά όλο και πιο ανταγωνιστικό, όλο και πιο απαιτητικό και μεταβαλλόμενο. Ο κόσμος κινείται γρήγορα, νέες απειλές και νέοι κίνδυνοι προβάλλουν καθημερινά και η ασφάλιση, τώρα περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύεται σε αδιαμφισβήτητη αξία. Ο αυξημένος ρόλος της, αντανακλάται και στον καταιγισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας – το ίδιο δε που συμβαίνει στην Ευρώπη συμβαίνει και στις ΗΠΑ και αλλού. Έχουμε τσουνάμι κανονιστικών πλαισίων τα τελευταία χρόνια, όλα με επίκεντρο την προστασία του καταναλωτή. Η IDD καθιστά υποχρεωτική τη μόνιμη εκπαίδευση όπως και η ΤτΕ άλλωστε έχει θεσπίσει παρόμοιο νόμο υποχρεωτικής επαναπιστοποίησης, από το 2014.

Μαργαρίτα Αντωνάκη: «Ο αυξημένος ρόλος της ασφάλισης αντανακλάται στο τσουνάμι της ασφαλιστικής νομοθεσίας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ και αλλού.»

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι δεν υπάρχει πια χώρος για ερασιτεχνισμούς. Όποιος δεν είναι καλά εκπαιδευμένος δεν θα μπορεί πλέον ν’ ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της νομοθεσίας αλλά και της αγοράς. Ο σημερινός διαμεσολαβητής δεν είναι απλά πωλητής προγραμμάτων. Ο Συντονιστής δε, έχει διπλό ρόλο. Πρέπει να κατέχει και τεχνικές πωλήσεων αλλά και τεχνικές διαχείρισης ομάδων. Ο πήχης έχει ψηλώσει για όλους και φυσικά και για τις εταιρείες. Όλα αυτά είναι απαιτητικά έχουν όμως και πολύ ενδιαφέρον ειδικά τώρα που η οικονομία μοιάζει να εξομαλύνεται και μπαίνουμε σε φάση ήπιας ανάπτυξης. Οι ευκαιρίες θα αρχίσουν να εμφανίζονται και οι πολίτες να συνειδητοποιούν ότι το κράτος στους κλάδους υγείας και σύνταξης, έχει σχεδόν “τελειώσει”. Με εξωστρέφεια, ανθρώπινο πρόσωπο και αξιοπιστία, θα καταφέρουμε να είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης που ξεκινά», κατέληξε η κ. Αντωνάκη.

Ο Μανώλης Κούτης, Διευθυντής Πωλήσεων της Interamerican, υπενθύμισε στο κοινό ότι οι πρώτοι Έλληνες που συμμετείχαν σε Συνέδριο της Gama ήταν η ομάδα των Συντονιστών της Interamerican που ταξίδεψε στο Σικάγο το 1997! «Θα συμπορευθούμε και το μέλλον μας ανήκει», είπε ο κ. Κούτης ενώ ο Κώστας Σώκος, Team Leader Business Development της ΝΝ, τόνισε ότι «ο ρόλος του Συντονιστή είναι και παραμένει καταλυτικός και ότι η Gama προσφέρει τρόπους που συστηματοποιούν το κύριο κομμάτι της δουλειάς του, δηλαδή την εξεύρεση». Ο Μιχάλης Τάτσης, Διευθυντής Δικτύου Πωλήσεων της Εθνικής, τόνισε ότι «οι ασφαλιστές επιτελούν στην πραγματικότητα κοινωνικό έργο. Αν μπορούσε κανείς να αθροίσει την εμπειρία όλων όσων παρευρίσκονταν στην αίθουσα», είπε, «σίγουρα οι ασφαλιστές θα έμπαιναν στο Βιβλίο ρεκόρ Γκίνες!»

Θα πρέπει να ειπωθεί ότι από φέτος Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ, είναι ο Γιάννης Τοζακίδης ο οποίος τυγχάνει ταυτόχρονα και Πρόεδρος και της Gama Hellas (η Προεδρεία αλλάζει κάθε δύο χρόνια) όμως τη σφραγίδα του σε αυτή τη διοργάνωση έχει αφήσει ο επί επταετίας επικεφαλής του ΠΣΣΑΣ Δημήτρης Γαβαλάκης, ο οποίος όπως είπαμε και παραπάνω έδωσε μέσω του Συνδέσμου την δυνατότητα να στηθεί το ελληνικό παράρτημα της Gama και φυσικά εργάστηκε σκληρά για να πετύχει και να καθιερωθεί αυτή η εκδήλωση. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι συνάδελφοί του διάλεξαν την συγκεκριμένη μέρα για να μνημονεύσουν ενώπιον όλων το έργο και τη συμβολή του (γενικότερα στον κλάδο), να του απονείμουν τιμητική πλακέτα και να του ευχηθούν καλή συνέχεια στο ταξίδι του, πλέον ως Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών.

Ο Γιάννης Τοζακίδης απονείμει τιμητική πλακέτα στον Δημήτρη Γαβαλάκη

H σκυτάλη πάντως παραδόθηκε με απόλυτη επιτυχία και το μέλλον αναμένεται ακόμη πιο λαμπρό αν κρίνει κανείς από την εκκίνηση της θητείας του Γιάννη Τοζακίδη ο οποίος σχολιάζοντας στο Underwriter τα της εκδήλωσης, υπογράμμισε την θερμή ανταπόκριση και συμβολή των εταιρειών : «οι περισσότερες εταιρείες μας είπαν ότι μας εμπιστεύονται, ότι ξέρουν ότι θα κάνουμε το καλύτερο και για αυτό θα μας υποστηρίξουν – όπως και έκαναν, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Φέτος υπήρξαν δεκαοκτώ συνολικά χορηγίες, διπλάσιες δηλαδή μέσα σε δύο μόλις χρόνια (σ.σ. οι χορηγοί ήταν μόλις 9 το 2016 και 13 το 2017), ενώ πολλές ήταν οι εταιρείες που αύξησαν την συμμετοχή τους και αναβαθμίστηκαν από ασημένιοι σε χρυσοί χορηγοί – κάτι λέει αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και μάλλον έχει δίκιο. Είναι σίγουρο ότι του χρόνου, οι χορηγοί θα είναι ακόμη περισσότεροι.

Γιάννης Τοζακίδης: “Έχει σημασία όταν κάτι έχει διάρκεια”

«Η συμμετοχή σας είναι ακόμη πιο συγκινητική γιατί έχει διάρκεια. Όταν κάτι επαναλαμβάνεται και παρόλα αυτά διατηρεί την απήχησή του, σημαίνει ότι κάτι καλό κάνει», είπε ο Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ  στην εισαγωγική του ομιλία, Συντονιστής ο ίδιος από το 1984. «Η αίθουσα εδώ φιλοξενεί συνήθως ρεσιτάλ μουσικής», είπε ο κ. Τοζακίδης, «αλλά εμείς θα δώσουμε ένα ρεσιτάλ γνώσης. Χάρη στην ομάδα της Gama International που μας μαθαίνει τι σημαίνει υποστήριξη και εθελοντισμός, μιας και όλοι οι ομιλητές έρχονται ανιδιοτελώς για να στηρίξουν τα ελληνικά μέλη.

Γιάννης Τοζακίδης : «Όλοι μαζί μπορούμε και θέλουμε ν’ αλλάξουμε τη ζωή τη δική μας, των συνεργατών μας και των πελατών μας.»

«Ένα είναι το μήνυμα», είπε ο Γιάννης Τοζακίδης. «Είμαστε όλοι μαζί. Όλοι οι μάνατζερς, όλη η ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Είμαστε ομάδα. Μόνος του κανείς δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μαζί μπορούμε και θέλουμε ν’ αλλάξουμε τη ζωή τη δική μας, των συνεργατών μας και των πελατών μας. Τα μηνύματα από την αγορά είναι αισιόδοξα και η στιγμή είναι καταλληλότερη από ποτέ. Για όλους αυτούς τους λόγους επιλέξαμε να είμαστε εδώ σήμερα. Συνταγές όμως δεν υπάρχουν, δεν έχουμε. Ο καθένας γράφει τη δική του συνταγή με το δικό του χέρι, την καρδιά και το μυαλό του. Εδώ μπορούμε μόνο να βοηθήσουμε και να εμπνεύσουμε. Να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν οι συνάδελφοι, να καταγράψουμε, να εφαρμόσουμε. Όλα αυτά βέβαια χρειάζονται κόπο και δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως η ανθρώπινη φύση, όταν είναι ανήσυχη, μπορεί να καταφέρει πάρα πολλά.

Το πρώτο βήμα είναι να ξεκαθαρίσουμε τι ομάδα θέλουμε. Προφανώς όχι μια που ο ένας να δουλεύει και όλοι να κάθονται. Ούτε όμως και μια που ο ένας να ηγείται και όλοι οι άλλοι να ακολουθούν. Αλλά αυτή που όλα τα μέλη της είναι ηγέτες και όλοι μαζί την οδηγούν στην επιτυχία»:

“Struggle and co.: Η σημασία της ομάδας”

Στο σημείο αυτό ένα άλλο γνωστό και ιδιαιτέρως αγαπητό «παιδί – θαύμα» της Gama International, ο ταλαντούχος και ξεχωριστός Εντ Ντοϊτσλάντερ, απευθύνθηκε στο κοινό μέσω βίντεο, φορώντας φανέλα με το όνομα και τα χρώματα της Ελλάδας (την οποία σύμφωνα με μαρτυρίες έτρεξε και βρήκε μόνος του, για να τιμήσει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες φίλους του).

Η αλήθεια είναι ότι οι δεσμοί ανάμεσα στη Διοίκηση της Gama και στο ελληνικό παράρτημα είναι πλέον πολύ στενοί και όπως είναι φυσικό εκτός από επαγγελματικοί έχουν γίνει και φιλικοί – για αυτό άλλωστε κάθε χρόνο στο Συνέδριο, το πρόγραμμα για τους φιλοξενούμενους περιλαμβάνει πάντα ένα δείπνο την παραμονή της εκδήλωσης (ήσυχο και ημι-επαγγελματικό) και ένα το βράδυ μετά το φινάλε (ελληνικό και έξω καρδιά, με τους Αμερικανούς να επιδίδονται σε τσιφτετέλια!)…

Μετά το διάλειμμα η σκηνή παραχωρήθηκε στον κ. Έιθαν Βορίλα*, ελληνικής καταγωγής, ιδρυτή της Lighthouse Ltd, διακεκριμένο Στέλεχος της Gama και συχνότατος επισκέπτης της Ελλάδας. «Η Ελλάδα αλλάζει, άρα κι εσείς πρέπει να αλλάξετε» ήταν τα πρώτα του λόγια  στην έναρξη της ομιλίας του με θέμα «Δημιουργώντας μια κουλτούρα πάθους και σκοπού» (Creating a culture of passion and purpose).

«Οι ηγέτες σε μια εταιρεία βάζουν το σκοπό πάνω από όλα και τον χρησιμοποιούν σαν πυξίδα για τη λήψη αποφάσεων. Καθήκον τους είναι να ενώσουν τους συνεργάτες τους προκειμένου να πετύχουν όλοι μαζί κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα πετύχαινε ο καθένας ξεχωριστά. Στο πλευρό τους πρέπει να έχουν μόνο συνεργάτες που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εκείνους και είναι πρόθυμοι να αναλάβουν δράση, ενώ φρόνιμο είναι να μένουν μακριά από όσους λένε απλά “θα προσπαθήσω”. Ή κάνεις κάτι ή δεν το κάνεις. Δεν υπάρχει προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίλα, τονίζοντας ότι πρέπει πρώτα απ’ όλους οι ίδιοι οι μάνατζερ να ξέρουν γιατί κάνουν αυτό που κάνουν.

Εξίσου σημαντικό είναι να βοηθήσουν τους συνεργάτες τους να βρουν το δικό τους “γιατί”, το οποίο για τον καθένα, είναι διαφορετικό. Μετά από το “γιατί” ακολουθεί το “τι” θα κάνουν και το “πώς” θα το κάνουν, πώς δηλαδή θα αποκτήσουν πελατολόγιο.  Τέλος, εξήγησε πως την κουλτούρα μιας εταιρείας, δηλαδή τα κοινά χαρακτηριστικά και αξίες της, τη διαμορφώνει η ηγεσία, δίνοντας με τη σειρά της το παράδειγμα στους συνεργάτες της. Προέτρεψε τους συντονιστές να συνεργαστούν όλοι μεταξύ τους για να μπορέσουν να φέρουν την αλλαγή, η οποία αν και δε συμβαίνει μέσα σε μία νύχτα, σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Γκάρυ Σουόρτς: “Η τρελή ευκαιρία που υπάρχει στην ελληνική αγορά”

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο κ. Γκάρυ Σουόρτς*, κύριος ομιλητής της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά το θέμα της παρουσίασής του με τίτλο «Εισαγωγή στο Σεμινάριο για τη μελλοντική χρηματοοικονομική πρακτική» (Introduction to Future Facing Financial Practice Workshop).

«Ποιες είναι οι αξίες σας;» ήταν το πρώτο ερώτημα που έθεσε στους ακροατές, δηλώνοντας πως «το να έχεις όραμα, σε βγάζει από την ύφεση. Η “τρελή ευκαιρία” στην ελληνική αγορά είναι πως υπάρχει τεράστιος αριθμός ατόμων που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ αντίστοιχα είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να τους προσφέρουν τη βοήθεια που χρειάζονται.»

Όσον αφορά την επιλογή συνεργατών, ένα είπε ότι είναι το δικό του, βασικό κριτήριο: «Εάν είμαι περισσότερο ενθουσιασμένος για την καριέρα τους απ’ ότι είναι οι ίδιοι, τότε έχουμε πρόβλημα». Εξίσου σημαντική, όμως, είναι η εξέλιξη του ενθουσιασμένου Συμβούλου μέσα στην εταιρεία αφού η πράξη έχει δείξει πως εκείνοι που εξελίσσονται, δεν αποχωρούν από αυτήν. Θέλοντας να δώσει μια εικόνα της αγοράς στις ΗΠΑ, ο κ. Σουόρτς ανέφερε πως ο Σύμβουλος εκπροσωπεί τον πελάτη, ενώ το Αgency αντιπροσωπεύει την εταιρεία.

Ιδιαίτερη σημασία είπε ότι δίνει στη γλώσσα που χρησιμοποιεί κανείς, δηλαδή στον τρόπο που μιλάει και στα όσα λέει. «Η γλώσσα είναι τα πάντα όταν είσαι εσύ το προϊόν», είπε χαρακτηριστικά.

Δώρα στους φιλοξενούμενους και μια βράβευση έκπληξη

Θέλοντας να ευχαριστήσει τους τρεις ομιλητές που ήρθαν από το εξωτερικό ανιδιοτελώς για να μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία τους με τους Έλληνες και να τους βοηθήσουν να εξελιχθούν και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον κόσμο, ο ΠΣΣΑΣ τους τίμησε με ελληνικά σύμβολα μεταξύ των οποίων ήταν η ελιά και τα αειθαλή φύλλα της δάφνης.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν κατά την παραλαβή της δικής του διάκρισης ο “πολεμιστής” Δημήτρης Γαβαλάκης, όπως τον χαρακτήρισε ο νυν Πρόεδρος και προσωπικός φίλος Γιάννης Τοζακίδης. «Είναι μεγάλο το έργο το οποίο έχει επιτελέσει ο Δημήτρης και είναι μικρή αυτή η τιμή», είπε χαρακτηριστικά. «Θέλω περισσότερο να πω για τη διορατικότητα, για τον αγώνα και για την προσπάθεια την οποία έχει κάνει, αφιερώνοντας, το τονίζω, τον προσωπικό του χρόνο και τον χρόνο της δουλειάς του. Γιατί έτσι είναι ο εθελοντισμός όταν θέλεις και αγαπάς να κάνεις πράγματα για τους άλλους», είπε ο κ. Τοζακίδης ενώ αμέσως μετά έκλεισαν τα φώτα για να προβληθεί το παρακάτω αφιέρωμα:

Η αμηχανία του κ. Γαβαλάκη μέχρι να αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβαινε ήταν εμφανής, ενώ τη διαδέχθηκε η συγκίνηση όταν είδε στην οθόνη να προβάλλεται το ιδιαίτερα όμορφο βίντεο- αφιέρωμα που είχαν ετοιμάσει οι αγαπημένοι συνεργάτες του για το έργο και τη συνολική προσφορά του, γυρίζοντας το χρόνο πίσω σε σημαντικές στιγμές της πορείας του και φτάνοντας μέχρι το σήμερα:

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα τεράστιο ευχαριστώ για αυτή τη στιγμή. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους που δουλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια στα Διοικητικά Συμβούλια, στα παιδιά του Board της Gama Hellas, στη Ρούλα του ΠΣΣΑΣ, σε όλους εσάς μαζί με τους οποίους πραγματικά υπηρέτησα τον καλύτερο σύνδεσμο της Ελλάδος -συγνώμη για τους άλλους συνδέσμους- μέσα από το καλύτερο επάγγελμα του κόσμου. Σας ευχαριστώ ειλικρινά μέσα από την καρδιά μου», είπε στον δικό του ευχαριστήριο χαιρετισμό ο Δημήτρης Γαβαλάκης.

Οι ερωτήσεις του κοινού

Μετά τη βράβευση του κ. Δημήτρη Γαβαλάκη, οι τρεις ομιλητές ξανανέβηκαν στη σκηνή για να απαντήσουν στις ερωτήσεις που είχε υποβάλει το κοινό κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω του online εργαλείου, conferience.

Αξίζει να σταθούμε σε μία απάντηση του κ. Βορίλα με την οποία προέβλεψε πως το μέλλον στην Ελλάδα θα είναι λαμπερό, εξηγώντας πως τα δύσκολα πέρασαν και «όλοι θα βγούμε δυνατοί αν και ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση που δόθηκε στην ερώτηση εάν είναι δυνατόν η ασφαλιστική αγορά να αναπτυχθεί τη στιγμή που το εισόδημα των πολιτών πέφτει: «Τίποτα δεν είναι απίθανο».

Στη συνέχεια οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν και το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για το πρωινό του Σαββάτου.

Από αριστερά προς δεξιά: Έιθαν Βορίλα, Κλέαρχος Πεφάνιος, Κάρι Στρινγκφελοου, Γκάρυ Σουόρτς, Τζο Τζόρνταν, Δημήτρης Γαβαλάκης

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου πάλι η προσέλευση ήταν τεράστια και στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο κ. Μάκης Βασιλείου, Senior HR, Leader Chief Trainer, Sales Expert με την ομιλία του να έχει θέμα «Βρείτε τη Δυναμική Ανάπτυξης Πωλήσεων» (Find your Sales Growth Potential).

Μάκης Βασιλείου: «Το μπορώ και το θέλω κάτι μπορεί να φέρουν»

«Όσο λιγότερα είναι τα βήματα στη διαδικασία της πώλησης, τόσο καλύτερα» ήταν μία από τις πρώτες συμβουλές που έδωσε ο κ. Βασιλείου στους συντονιστές, παρομοιάζοντας την ομιλία του, αλλά και την καθημερινότητα στις επιχειρήσεις με μία αεροπορική πτήση μεταξύ Αθήνας- Νέας Υόρκης με πολλές αναταράξεις.

Στόχος πάντα είναι να αυξάνονται οι πωλήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως το πιο σημαντικό τμήμα σε μια επιχείρηση είναι το middle management.

Ο συνδυασμός «μπορώ και θέλω» μπορεί να φέρει καρπούς, ενώ δεν ξέχασε να αναφέρει, παίρνοντας πάσα από το βίντεο που είχε προβληθεί την Παρασκευή “Struggle and co.: Η σημασία της ομάδας” πως το κάρο πάντα το τραβάνε οι top performers.

Πάντως, το κλειδί για όλα είναι η παρακίνηση και εκεί την ευθύνη έχουν οι managers, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου, διευκρινίζοντας πως τα λεφτά δεν αποτελούν το μοναδικό τρόπο παρακίνησης, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις.

«Change your perspective» ήταν η τελευταία του συμβουλή προς το ακροατήριο, συμβουλεύοντάς το με άλλα λόγια να δει τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία προκειμένου να ανοίξουν μπροστά του νέοι ορίζοντες.

Κλέαρχος Πεφάνιος: «Μόνο με τη δράση μπορούμε να απαντήσουμε στην κρίση»

«Ας αλλάξουμε την προοπτική που βλέπουμε τα πράγματα να κρατήσω τα τελευταία λόγια από την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση του κ. Βασιλείου. Κράτησα και κάτι άλλο τους τοπ performers και τα μάτια σας», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Κλέαρχου Πεφάνιου, του πρώτου Προέδρου και Εμπνευστή της Gama Hellas, προτού παρουσιάσει στο κοινό τον επόμενο ομιλητή κ. Σουόρτς.

«Αυτή είναι η ουσία και για αυτό ουσιαστικά είμαστε εδώ σήμερα για να κάνουμε ένα πολύ ενδιαφέρον session, το οποίο ουσιαστικά αναπτύσσει αυτό το κομμάτι που είναι και το κύριο της δουλειάς μας, δηλαδή το πως μπορούμε να οδηγήσουμε τους συνεργάτες μας στο να αναπτύξουν τα εισοδήματά τους σοβαρά.

Μάλιστα, γιατί όχι και αυτή τη μέτρηση που υπάρχει στην Αμερική και εκεί είναι σημαντική και μου αρέσει πάρα πολύ, δηλαδή το «Πόσους MDRT έχεις στο team σου;». Από κει και πέρα υπάρχει πολλή εξειδίκευση, καθώς επίσης, υπάρχουν πολλά συστήματα που έχουν οδηγήσει τους συνεργάτες τους σε πάρα πάρα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Την προηγούμενη χρονιά δέκα από τους financial advisors της North Star κατάφεραν και τους οδήγησαν να έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο new commissions το χρόνο από νέα παραγωγή, από new business. Πιστεύουμε και ανυπομονούμε πως θα έχουμε και εμείς και το συνδυάζουμε με το ACT. Μόνο με τη δράση μπορούμε να απαντήσουμε στην κρίση και στην πάρα πολύ δύσκολη καθημερινότητα που περνάμε. Οπότε ας αξιοποιήσουμε ό,τι καινούριο μπορούμε να βρούμε, αλλά θέλουμε να φύγετε από εδώ και να μείνει η λέξη ACT στο μυαλό σας».

Αφού απαρίθμησε μερικούς στην πολύχρονη και επιτυχημένη επαγγελματική πορεία του κ. Σουόρτς, ο κ. Πεφάνιος τον υποδέχτηκε στη σκηνή.

Γκάρυ Σουόρτς: «Με όραμα και στόχο τα καλύτερα χρόνια είναι μπροστά σας»

«Όχι, ανταγωνισμός μεταξύ μας. Εσείς είστε το άσυλο. Έχει τόσο ανταγωνισμό εκεί έξω που πρέπει οι σύμβουλοι μέσα στην εταιρεία σας να νιώθουν ότι είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και ο στόχος που μας ενώνει είναι να πετύχουμε όλοι μαζί», τόνισε ήδη από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Γκάρυ Σουόρτς που πήρε τη σκυτάλη από τον κ. Βασιλείου.

Μάλιστα, προτού ξεκινήσει την ομιλία του με θέμα «Χτίζοντας μια μελλοντική  χρηματοοικονομική πρακτική» (Building A Future Facing Financial Practice), ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να του υποβάλουν ερωτήσεις σχετικά με ζητήματα που τους απασχολούν, ώστε να είναι σίγουρος ότι θα τα καλύψει στη συνέχεια και δε θα μείνουν αναπάντητα.

Ο σωστός leader πρέπει να παρακινεί τον advisor να λύνει μόνος του τα προβλήματά του και όχι να τα παίρνει εκείνος πάνω του και να βγάζει το φίδι από την τρύπα.

Ο σκοπός είναι όλοι μαζί να ανεβαίνουν προς τα πάνω και όχι οι λίγοι να τραβάνε τους πολλούς προς τα κάτω. Στη σκάλα της επιτυχίας είναι σημαντικό να υπάρχουν γερά θεμέλια και η δουλειά του leader είναι να ανεβάζει τους μέτριους και να τους κάνει κορυφαίους.

Ακόμα και όταν χρειαστεί να απομακρυνθεί ένας -όχι και τόσο αποδοτικός- συνεργάτης από την εταιρεία, αυτό πρέπει να γίνεται με τακτ. Ο λόγος; «Ποτέ δεν ξέρεις που και πως αλλού μπορεί εκείνος να εξελιχθεί και στο μέλλον οι δρόμοι σας να ξανασυναντηθούν», είπε.

«Εάν κάποιος γνωρίζει το στόχο του, τότε τα καλύτερά του χρόνια είναι μπροστά του», ανέφερε ο κ. Σουόρτς. Απαιτείται όραμα, ενώ ο στόχος πρέπει να είναι ξεκάθαρος σε όλους και δεν είναι τα λεφτά, αλλά οι πελάτες να έχουν την καλύτερη ζωή με τα λεφτά που διαθέτουν.

Για αυτό το λόγο οι σύμβουλοι πρέπει να προσφέρουν εμπειρίες ζωής και όχι απλά να πουλάνε προϊόντα και υπηρεσίες. Οι ίδιοι είναι το προϊόν και οφείλουν να δουλεύουν τη γλώσσα που χρησιμοποιούν για να κερδίζουν τον κόσμο, μιας και η δουλειά τους δεν είναι να τον πληγώνουν, αλλά να τον βοηθάνε.

«Δε θέλω να πεθάνει ο πελάτης πλούσιος, αλλά πλήρης», διευκρίνισε ο κ. Σουόρτς, ενώ προέτρεψε τους leaders να βοηθήσουν τους advisors να μη μείνουν στάσιμοι, αλλά να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Το φινάλε της διοργάνωσης έδωσε ο Γιάννης Τοζακίδης.

Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, τη μοναδική ευθύνη να μπορέσει η αγορά να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την έχουμε μόνο εμείς. Οι εταιρείες δίνουν τα προϊόντα, τους μηχανισμούς, κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά στο τέλος εμείς πρέπει να κάνουμε αυτή τη δουλειά ακόμα καλύτερη. Επιλέγοντας τα κατάλληλα συστήματα, και τους κατάλληλους ανθρώπους. Αρκεί το όραμα να είναι δικό μας, γιατί δανεικά οράματα δεν υπάρχουν, είπε ο Πρόεδρος.

Η επόμενη μέρα

Πάντως όσοι διψούν για περισσότερη έμπνευση και καλύτερες πρακτικές δεν χρειάζεται να περιμένουν άλλον ένα χρόνο, μέχρι το επόμενο Συνέδριο.  Μπορούν να γίνουν μέλη της Gama Hellas ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο γεμάτο εκπαιδευτικό υλικό site και επίσης, να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για να μη χάσουν τα ενδιάμεσα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα οργανώσει το ελληνικό board, πάντα με τη συμμετοχή των ξένων εισηγητών.

Όσο για το επόμενο μεγάλο διεθνές Συνέδριο της Gama, το LAMP 2018, αυτό θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη στο Νάσβιλ του Τεννεσύ. Η ελληνικη αποστολή είναι πολύ μεγάλη, γύρω στα 40-50 άτομα, τα οποία επιστρέφοντας θα βάλουν το σπόρο για να ανθίσει ακόμη περισσότερο η αγορά.

Πετάει η Διαμεσολάβηση λέμε!…

Διαβάστε στη συνέχεια: “Ο Συντονιστής είναι ο CEO της κουλτούρας”

Χ. Μωράκη – Ν. Εμμανουήλ

*Athan Vorilas, CLU, CMFC, CLTC, President / Managing Partner of Lighthouse Financial Network, LLC

*Gary Schwartz, CLU, ChFC, CRPC, Senior Vice President Advisor Growth & Development, North Star Resource Group

1 Comment


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *