Skip to content

Φόβοι για αυξήσεις στα αντασφάλιστρα από τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή

Οι πολεμικές κινήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή πυροδότησαν ένα πολεμικό κύκλο στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην περιοχή του Ιράν στις αρχές του 2020 που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί από τις μεγάλες αντασφαλιστικές ανά τον κόσμο.

Το στρατιωτικό κτύπημα των ΗΠΑ και τα αντίποινα του Ιράν δημιουργούν ένα νέο σκηνικό στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά και μάλιστα σε συγκεκριμένους κλάδους. Οι βιομηχανικές και ναυτιλιακές αντασφαλίσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αφού όπως δείχνουν οι εκθέσεις των μεγάλων διεθνών αντασφαλιστικών οίκων εάν το πολεμικό κλίμα συνεχιστεί, θα επηρεαστεί η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα όλων όσων κινούνται στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσά τους και στο Ντουμπάι, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, μέρη στα οποία η παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία έχει σημαντική έκθεση με μεγάλους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς ασφαλιστικούς ομίλους.

Άμεσα επηρεάζονται οι ασφαλιστικές δραστηριότητες έναντι επιχειρηματικών και βιομηχανικών καταστροφών μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, διυλιστηρίων αλλά και οι απώλειες εσόδων από πιθανές διακοπές επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αυξηθεί οι προσωπικές ασφαλίσεις και οι ασφαλίσεις περιουσιών κυρίως μέσω ασφαλιστικών ομίλων στο Λονδίνο.

“Καμπανάκι” κτύπησε και για τις ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή καθώς σε περίπτωση που υπάρξει ναυτική τραγωδία με θύματα ή ναυτικός αποκλεισμός και απώλειες εσόδων εκατομμυρίων δολαρίων, οι ασφαλιστικές θα κληθούν να πληρώσουν τεράστιες αποζημιώσεις.

Τέλος, οι επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγικές ή άλλες δραστηριότητες στις χώρες της περιοχής βλέπουν να αυξάνονται και τα ασφάλιστρα πιστώσεων και οι ασφαλίσεις βιομηχανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων τους, αλλά και αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω της έλλειψης πετρελαίου.

Στέλεχος από την εγχώρια ασφαλιστική αγορά μιλώντας στο Underwriter επεσήμανε ότι από το 2018, όταν επέστρεψαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν, οι αντασφαλιστικές και οι ασφαλιστικές ήταν απρόθυμες να προχωρήσουν σε κινήσεις στην περιοχή θεωρώντας την ως “περιοχή υψηλότατου κινδύνου”. Έτσι εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στα αντασφάλιστρα (και στα ασφάλιστρα) ίσως είναι τελικά μικρότερες απ’ ότι οι αγορές φοβούνται.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *