Skip to content

Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων 2015 Aon: Σημαντικές οι επιπτώσεις της πτώσης της τιμής του πετρελαίου

2000px-Aon_Corporation_logo.svgΗ πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι συνεχιζόμενες διαμάχες στην Ανατολική Ουκρανία, οι διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία, καθώς και οι βιαιότητες εξτρεμιστικών ομάδων στη Μέση Ανατολή και Αφρική συνθέτουν τον Χάρτη Πολιτικών Κινδύνων της Aon για το 2015.

Η έρευνα αυτή της Aon διεξάγεται ετησίως και αναλύει τα επίπεδα επικινδυνότητας, όσον αφορά στους κινδύνους συναλλάγματος, το δημόσιο χρέος, την τρομοκρατία, τις κοινωνικές αναταραχές και διαμάχες, τις πολιτικές παρεμβάσεις και ανατροπές, τους κινδύνους διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, τους εμφύλιους πολέμους, τα εξτρεμιστικά κινήματα και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.

Φέτος η έρευνα συμπεριέλαβε 163* χώρες και οι αξιολογήσεις των χωρών βασίστηκαν στις αναλύσεις Πολιτικών Κινδύνων των εξειδικευμένων στελεχών της Aon, της “Roubini Global Economics”, καθώς και περισσότερων των 20 συνδικάτων των Lloyd’s.

Ο Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων της Aon κατατάσσει τις χώρες σε μία κλίμακα κατηγοριοποίησης κινδύνων από «Χαμηλός» έως «Πολύ Υψηλός».

Πτώση των τιμών του πετρελαίου

Στην κορυφή της λίστας αναπτυσσόμενων χωρών με αυξημένους πολιτικούς κίνδυνους («Υψηλού και πολύ Υψηλού Πολιτικού Κινδύνου») τοποθετούνται, μεταξύ άλλων, το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Νιγηρία, το Σουδάν και το Τουρκμενιστάν, κυρίως λόγω τις μείωσης της τιμής του πετρελαίου και της ήδη αυξημένης κοινωνικοπολιτικής αστάθειας στις πετρελαιοπαραγωγές αυτές χώρες.

Διενέξεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Οι αυξανόμενες διενέξεις στην Ανατολική Ουκρανία και οι διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αποδυναμώνουν το επενδυτικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, Ρωσία και Ουκρανία εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά δυσμενή εδάφη για την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων», επηρεάζοντας παράλληλα τις οικονομίες των υπόλοιπων κρατών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS region) και ιδιαίτερα τους γειτνιάζοντες εμπορικούς συνεταίρους τους (Λευκορωσία, Καζακστάν).

 Μέση Ανατολή και Αφρική

Ιδιαίτερα ταραχώδες προβλέπεται το 2015 και για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής: Αίγυπτος, Τυνησία και Μαρόκο. Χώρες οι οποίες, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να επωφελούνται της πτώσης του κόστους εισαγωγής πετρελαίου, αντιμετωπίζουν πλέον αυξημένους κινδύνους λόγω του κενού εξουσίας στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα της Aon, οι συνεχιζόμενες βιαιότητες εξτρεμιστικών ομάδων στην περιοχή, πρόκειται να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομίες των πιο ευάλωτων χωρών, οι οποίες δεν διαθέτουν την αντοχή προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε περαιτέρω οικονομικές δυσκολίες.

Αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις

Στη φετινή έρευνα, μόνο επτά χώρες αναβαθμίστηκαν (Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Γεωργία, Λάος, Παναμάς, Σουαζιλάνδη και Ζιμπάμπουε), ενώ δώδεκα χώρες υποβαθμίστηκαν (Αγκόλα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα, Γουινέα, Κόνακρι, Αϊτή, Λιβύη, Μοζαμβίκη, Ομάν, Πακιστάν, Σιέρα Λεόνε και Ουγκάντα).

Ο Γιώργος Δαλιάνης, CEO της Aon Risk Solutions Ελλάδας δηλώνει σχετικά: «Οι επιχειρήσεις σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με απρόβλεπτες καταστάσεις στην περίπλοκη διεθνή οικονομική σκηνή και έχουν ανάγκη από κατάλληλη καθοδήγηση και οργάνωση για να τις διαχειριστούν. Εργαλεία, όπως ο Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων της Aon, προσφέρουν πολύτιμη πληροφόρηση στους πελάτες μας και τους βοηθούν να επισημάνουν τους πολιτικούς κινδύνους από τους οποίους απειλούνται και να υιοθετήσουν τις απαιτούμενες στρατηγικές».

Για να σας αποσταλεί έγχαρτο αντίγραφο του χάρτη, επικοινωνήστε με το Μιλτιάδη Φραγκιαδάκη στο e-mail connect@aon.gr, τηλ 213 017 7104.

Πέρα από την έντυπη έκδοση του χάρτη, η Aon Risk Solutions διαθέτει μέσω του διαδικτύου διαδραστική πλατφόρμα, η οποία περιέχει ιστορικά δεδομένα των Πολιτικών Χαρτών προηγούμενων ετών, προσφέροντας έτσι σε επιχειρήσεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις μεταβολές των πολιτικών κινδύνων των τελευταίων 18 ετών, στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται (www.aon.com/2015politicalriskmap).

Η πλατφόρμα αυτή, είναι διαθέσιμη και σε μορφή application για smartphones και tablets στη διεύθυνση https://itunes.apple.com/gr/app/aon-risk-map/id839402216?mt=8

*δεν συμπεριλήφθησαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).

Μπορείτε να κατεβάσετε το χάρτη σε πλήρες μέγεθος εδώ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *