Skip to content

Χατζηθεοδοσίου: “Ναι στη διαφάνεια, όχι στην ομηρία πολιτών και επαγγελματιών”

Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τον τρόπο απόκτησης διπλώματος οδήγησης και τη γενικότερη λειτουργία των Σχολών Οδηγών, φέρνει μία μικρή «επανάσταση» καθώς αλλάζει τα δεδομένα για πολίτες και επαγγελματίες.

Με αφορμή αυτές τις αλλαγές, θέλω να τονίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει ανεπιφύλακτα, χωρίς αστερίσκους και «ναι μεν, αλλά», οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση που έχει στόχο τη διαφάνεια και την πάταξη παραβατικών συμπεριφορών. 

Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε οτιδήποτε επιβαρύνει και το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία μας. Με αυτό το σκεπτικό δηλώνουμε τη στήριξή μας στην απόφαση να καταπολεμηθούν φαινόμενα διαφθοράς και παραοικονομίας. Η ανάγκη για διαφανείς διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα -πόσο μάλλον σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια- είναι επιτακτική.

Όμως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και σε ένα πρόβλημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι περιμένουν επί μήνες να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Το θέμα έχει πολλές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις και πρέπει να υπάρξει άμεσα διάλογος όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βρεθεί λύση. Ειδικά η πρόβλεψη του νόμου για ασφαλιστική κάλυψη των εξεταζόμενων χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή εντός του οχήματος, θεωρείται μεγάλο ρίσκο που οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να λάβουν. Άρα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη λύση ώστε να υπάρξει διαφάνεια, αλλά και λειτουργική εφαρμογή του νόμου.

Είναι άλλο πράγμα η εξυγίανση ενός χώρου -την οποία ζητάμε, επικροτούμε και στηρίζουμε- και άλλο η ομηρία πολιτών και συνεπών επαγγελματιών.

Θεωρώ ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε θέση να εντοπίσουν τους επιτήδειους -είτε πρόκειται για ορισμένους κακούς επαγγελματίες είτε για διεφθαρμένους κρατικούς υπαλλήλους που έχουν στήσει παραμάγαζα και πλουτίζουν με «φακελάκια»– και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.

Και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να ταλαιπωρείται ο απλός πολίτης που περιμένει να δώσει εξετάσεις για την απόκτηση ενός διπλώματος προκειμένου να έχει ένα εφόδιο στην αναζήτηση μίας δουλειάς ή στη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *