Skip to content

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό – Στις ράγες η ψηφιοποίηση της Υγείας – Τί είχε πει η Μ. Γκάγκα στο Φόρουμ των Δελφών

Εγκρίθηκε με τις ψήφους της συμπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας «Γιατρός για Όλους», μια μεταρρύθμιση που φέρνει στο προσκήνιο τη θέσπιση του προσωπικού γιατρού. 

του Χρήστου Γαβαλά

«Σήμερα στη χώρα μας κάποιος φροντίζει την υγεία του μόνο αν ενδιαφέρεται ο ίδιος. Αν του συμβεί κάτι, θα σηκώσει ένα τηλέφωνο θα πει ποιο γνωστό έχω άσχετης ειδικότητας για να με καθοδηγήσει. Πρέπει να υπάρχει προσωπικός γιατρός», είπε -μεταξύ άλλων- ο κ. Πλεύρης.

Ουσιαστικά, με το νέο νόμο ο πολίτης αποκτά πλέον δωρεάν προσωπικό γιατρό, ο οποίος είναι σύμβουλός του για όλα τα θέματα υγείας και επιλέγεται ελεύθερα από τον ίδιο.

Το είχε προαναγγείλει η Γκάγκα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Συμμετέχοντας στο πάνελ “Bringing the future of personalised healthcare into focus” του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τον Απρίλιο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Γκάγκα είχε αναφέρει ότι είναι σε εξέλιξη η ψηφιοποίηση των αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι πολίτες και τώρα είναι στοιβαγμένοι στα αρχεία των δομών Υγείας.

«Η ψηφιοποίηση των εξετάσεων θα διευκολύνει τους γιατρούς στη λήψη των κατάλληλων θεραπευτικών αποφάσεων, θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα από την επανάληψη εξετάσεων και θα δώσει πρόσβαση στον ασθενή σε δεδομένα που τον αφορούν».

Πλέον, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή θα αποτελέσει και τη ραχοκοκαλιά της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). 

Όπως εξήγησε η κ. Γκάγκα, ο Προσωπικός Γιατρός θα είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας που μέσω σταθερής σχέσης εμπιστοσύνης με τον πολίτη θα συνεισφέρει διαρκώς νέα στοιχεία για την υγεία του στον Ηλεκτρονικό Φάκελο, και εν συνεχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στους γιατρούς της δευτεροβάθμιας Υγείας αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Έτσι άλλωστε θα πάρει σάρκα και οστά η ουσιαστική ψηφιοποίηση της Υγείας. 

«Έχουμε πολύ καλούς γιατρούς και με τη διαρκή αύξηση του αριθμού των Γενικών Ιατρών θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας του συνόλου των πολιτών, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας. Ήδη η Τηλεϊατρική έχει τεθεί σε εφαρμογή και δίνει καθημερινά λύσεις», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει καλή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών (Πολιτείας, πολιτών, επαγγελματιών υγείας κ.α.) για να πετύχει το εγχείρημα της ΠΦΥ αλλά και της ψηφιακής μετάβασης του ελληνικού Συστήματος Υγείας.

«Η Τεχνολογία κάνει άλματα. Το ζήσαμε την περίοδο της πανδημίας. Οι πληροφορίες ήταν άμεσα διαθέσιμες σε όλους. Κι αυτό βοήθησε στην εύρεση κατάλληλων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και φυσικά στην ανακάλυψη των εμβολίων».

Στάθηκε δε στη σημασία της καλής ποιότητας των δεδομένων Υγείας προκειμένου αυτά να είναι αξιοποιήσιμα, είτε πρόκειται για τη λήψη ορθών θεραπευτικών αποφάσεων, είτε για τον σχεδιασμό και υλοποίηση μιας κλινικής μελέτης, ή ακόμα την εξοικονόμηση πόρων από τα Συστήματα Υγείας και την επένδυση σε προγράμματα πρόληψης ασθενειών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *