Skip to content

Όλιβερ Μπάτε (CEO Allianz): Nα εξηγήσουμε στο κόσμο ότι δεν ασφαλίζονται τα πάντα

O Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Έπεσε η αυλαία της “Εβδομάδας Ανθεκτικότητας” του Insurance Europe με τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου να τοποτείται αναφορικά με τα μαθήματα που πήρε η ασφαλιστική βιομηχανία από την πανδημία προτού αναλάβει να συντονίσει την συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στον πρόεδρο της Allianz, Όλιβερ Μπάτε και την Γαλλίδα ευρωβουλευτή, Στεφανί Γιόν- Κουρτέν.

«Όπως είχα πει και στην εναρκτήρια τοποθέτησή μου πολύ θα θέλαμε να σας φιλοξενούσαμε στην Αθήνα αλλά πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική εβδομάδα παρόλο που αυτή διεξήχθη σε ψηφιακή μορφή», είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου αρχικά.

Και συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife λέγοντας: «Είμαι σίγουρος ότι 1,5-2 χρόνια μετά την πανδημία είμαστε πολύ σοφότεροι τόσο στη σκέψη όσο και στις πρακτικές μας και είμαστε σοφότεροι γιατί γνωρίζουμε ότι κυριολεκτικά ο κόσμος μπορεί να αλλάξει μέσα σε ένα βράδυ. Εξαιτίας παγκόσμιων γεγονότων που έχουν να κάνουν με την υγεία, με πανδημίες ή με κυβερνοεπιθέσεις, ή αποτυχίες που σχετίζονται με ανάληψη δράσης για το κλίμα».

Ολιβερ Μπάτε, CEO Allianz

H ασφαλιστική βιομηχανία πρέπει να εξηγήσει ξεκάθαρα και στους πολίτες αλλά και στις κυβερνήσεις, ποιο είναι το είδος των κινδύνων που μπορεί να αναλάβει και ποιο όχι – τι μπορεί να ασφαλίσει και τι δεν ασφαλίζεται, γιατί δεν ασφαλίζονται όλα. Αυτό ήταν το επίκεντρο της ομιλίας του CEO της Allianz, Όλιβερ Μπάτε την τελευταία μέρα του συνεδρίου του Insurance Europe.

«Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι έχει την δυνατότητα να ασφαλίζει μια ασφαλιστική και τι οχι, και αυτό φάνηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά ως προς το να εξηγούμε επ’ ακριβώς στον πελάτη την έννοια της ασφάλισης.  Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να ασφαλίσουμε μια τρομοκρατική επίθεση με βιοχημικά όπλα, όπως δεν μπορούμε να ασφαλίσουμε την απόφαση μιας κυβέρνησης να διακόψει ξαφνικά την επιχειρηματική δραστηριότητα. Τέτοιου είδους γεγονότα, απλά δεν είναι ασφαλίσιμα. Εάν έχουμε αφήσει την κοινωνία με την εντύπωση ότι μπορούμε να το κάνουμε, δεν έχουμε κάνει καλή δουλειά», τόνισε.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ίδια εξήγηση πρέπει να δοθεί και στους πολιτικούς. Οι ασφαλιστές δεν έχουν ούτε το κεφάλαιο, ούτε τον μηχανισμό μεταφοράς κινδύνου σε τέτοιες περιπτώσεις. Συνέχισε σημειώνοντας ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις κυβερνοεπιθέσεις αλλά και για τις καταστροφές που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή. 

Οι προσδοκίες από τις ασφαλιστικές πρέπει να γίνουν λίγο πιο ρεαλιστικές, είπε, λίγο πιο ορθολογικές. Όταν κάποιος πάει να χτίσει σπίτι στην παραλία στην Φλόριντα, το μόνο που μπορεί να το ασφαλίσει είναι ένα κυβερνητικό ταμείο. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να ασφαλίσει κάτι του οποίου το loss probability είναι 100% σε κάποια χρονική στιγμή, και που το ασφάλιστρό του θα είναι πολύ υψηλό. Εάν οι πολιτικοί δεν μπορούν να το χρηματοδοτήσουν, τότε θα πρέπει να βρουν τις λύσεις με τα χρήματα των φορολογουμένων», είπε χαρακτηριστικά.

“Πέρα απο ασφαλιστές είμαστε και μακροπρόθεσμοι επενδυτές”

Από την άλλη επισήμανε πως υπάρχουν και πράγματα με τα οποία μπορεί η βιομηχανία να προσφέρει ουσιαστικά στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά έχουν να κάνουν με την πράσινη μετάβαση. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Allianz ηοποία είναι Net Zero εδώ και μια δεκαετία, στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι ασφαλιστές μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην μετάβαση σε έναν κόσμο ουδέτερο από διοξείδιο του άνθρακα όσο πιο γρήγορα γίνεται – αρκεί να συνεργαστούν και οι Αρχές.

Ο κορωνοϊός ήταν το πιο εκκωφαντικό γεγονός από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα, σημείωσε ο Όλιβερ Μπάτε, προσθέτοντας ότι παρόλα αυτά ο κλάδος διεθνώς ανταποκρίθηκε περίφημα. Άλλωστε οι ασφαλιστικές είναι σχεδιασμένες για να αντιμετωπίζουν το απροσδόκητο – για παράδειγμα η Allianz, που χρονολογείται εδώ και 131 χρόνια, δεν είχε καλύτερη χρονιά από το 2020 σε όρους ικανοποίησης των πελατών της, αλλά και ως προς την ικανοποίηση των εργαζομένων της.

Οι κοινωνίες θα γίνονται όλο και πιο ευάλωτες έκρινε, αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να θυμούνται και να μην περιμένον να επιστρέψουμε εκεί που είμασταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *