Skip to content

1 στους 2 οδηγούς μιλάει στο κινητό ή είναι μεθυσμένος την ώρα της οδήγησης

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα. Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι έρευνα που έγινε ανάμεσα σε ελληνόπουλα, που κλήθηκαν να περιγράψουν πώς συμπεριφέρονται πίσω από το τιμόνι οι γονείς τους:

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 12.418 ερωτηθέντες από την Ελλάδα, από τη  Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία, Πολωνία Κάτω Χώρες, Σλοβακία και Ελλάδα, καταδεικνύει ότι τουλάχιστον ένας στους δύο οδηγούς κατά μέσο όρο μιλάει στο κινητό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης (ποσοστό 54%). 

Ακόμη, ότι σχεδόν οι μισοί οδηγοί (ποσοστό 49%), οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή, ποσοστό 43% δηλώνει ότι η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες θανατηφόρων ατυχημάτων και ποσοστό 6% των ερωτηθέντων θεωρεί την υπνηλία βασική αιτία ατυχήματος. Πιο αναλυτικά:

  • Έλλειψη προσοχής. Το μεγαλύτερο ποσοστό έλλειψης προσοχής, δηλαδή το να μιλάει στα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με τις απόψεις των ερωτηθέντων, το έχουν οι Ολλανδοί με 80%. Ακολουθούν οι Ιταλοί με 72% και οι Ισπανοί με 60% ενώ πιο προσεκτικοί αποδεικνύονται οι Πολωνοί με ποσοστό 30%. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο με ποσοστό 57%. 
  • Αλκοόλ και οδήγηση. Η Γερμανία είναι η χώρα που έχει την άποψη ότι οι οδηγοί της κυκλοφορούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών με ποσοστό 67%. Ακολουθούν η Πολωνία με 59% και η Ισπανία με 58% ενώ πιο σωστοί οδηγοί σε αυτή την κατηγορία αποδεικνύονται οι Βρετανοί με 38%. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 46%. 
  • Υπερβολική ταχύτητα. Πιο …γρήγοροι οδηγοί σύμφωνα με την άποψη των ερωτηθέντων αναδεικνύονται οι Πολωνοί, καθώς το 68% των οδηγών ξεπερνάει το επιτρεπτό όριο ταχύτητας και τους ακολουθούν οι Γερμανοί με 53%. Πιο προσεκτικοί οδηγοί είναι οι Ολλανδοί με 15% και οι Γάλλοι με 35%. Πάνω από τους μισούς (52%)  Έλληνες παραδέχονται ότι «πατούν γκάζι» ξεπερνώντας το επιτρεπτό όριο ταχύτητα.
  • Υπνηλία. Οι Σουηδοί σε ποσοστό 10% των οδηγών, «κοιμούνται» στο τιμόνι και τους ακολουθούν Γάλλοι και Γερμανοί με ποσοστό 9%. Οι Έλληνες κατέχουν την καλύτερη θέση στην Ευρώπη με ποσοστό μόλις 2%, όταν σήμερα ο μέσος όρος των ερωτηθέντων στην Ευρώπη είναι 6%.

[box]Τι λένε τα παιδιά για τους γονείς πίσω από το τιμόνι 

Και ενώ η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου εστιάζει στις απόψεις των ενηλίκων για την οδηγική ασφάλεια, το ίδρυμα Fondation Vinci Autoroutes για την υπεύθυνη οδήγηση, από κοινού με τη VINCI Concessions Ελλάδος (η οποία διαχειρίζεται έργα όπως η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» και η Ολυμπία Οδός), σε συνέργεια με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και την ένωση ελληνικών αυτοκινητοδρόμων HELLASTRON, δημοσιεύει τα αποτελέσματα μιας πρωτοποριακής έρευνας για τους Έλληνες γονείς οδηγούς. Συγκεκριμένα, η έρευνα ανιχνεύει την οπτική των παιδιών στην οδήγηση των γονιών τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που διενήργησε το Ινστιτούτο Ipsos σε 510 παιδιά ηλικίας 8 ως 16 ετών καθώς και 507 γονείς παιδιών της ίδιας ηλικίας, αντιπροσωπευτικών των δύο αυτών ελληνικών πληθυσμιακών ομάδων:

  • Το 45% των γονέων –σύμφωνα  με τα παιδιά – δεν δένουν τη ζώνη ασφαλείας των παιδιών όταν κάνουν μικρές διαδρομές, αν και μόλις το 27% των γονέων παραδέχεται κάτι τέτοιο. Σε ό,τι αφορά τη χρήση ζώνης ασφαλείας από τους γονείς, το 38% των παιδιών διαπιστώνει ότι οι γονείς δεν δένουν τη ζώνη τους, ενώ μόλις το 28% των γονέων το παραδέχεται.
  • Περισσότερα από 8 στα 10 παιδιά (82%) παρατηρούν ότι οι γονείς τους απαντούν στο κινητό τηλέφωνο και 6 στους 10 γονείς (59%) καλούν κάποιον ενώ οδηγούν. Ωστόσο, μόνο το 68% των γονέων παραδέχεται ότι απαντά σε τηλεφωνικές κλήσεις και το 48% ότι κάνει κλήσεις ενώ οδηγεί.
  • Το 62% των παιδιών ακούνε τους γονείς τους να βρίζουν (αλλά μόνο το 59% των γονέων παραδέχεται ότι βρίζει).
  • Επίσης, το 61% των παιδιών ακούει τους γονείς να κορνάρουν απρεπώς σε έναν άλλον οδηγό, ενώ μόνο το 52% των γονέων δέχονται ότι κάνουν κάτι τέτοιο.
  • Τα παιδιά παρατηρούν ότι οι γονείς τους δεν σταματούν για να περάσουν οι πεζοί (44%), συμπεριφορά που παραδέχεται το 38% των γονέων και το 44% των πατέρων. [/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *