Skip to content

100% σίγουρη νέα μείωση συντάξεων την επόμενη τριετία

Αρνητικοί όλοι οι δείκτες για το μέλλον των συντάξεων με το υπάρχον συνταξιοδοτικό σύστημα

Οι μειώσεις των συντάξεων ακόμη και εάν μετατεθούν στο μέλλον, δηλαδή μετά τις εκλογές του 2019, φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτες, τονίζουν αναλογιστές από το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι δείκτες που προσδιορίζουν την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα είναι αρνητικοί και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει έστω και μία νέα μείωση συντάξεων μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι αναλογιστές, το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου στήθηκε προσωρινά με τα παλιά εργαλεία και τα δεδομένα προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα μέσα στην πενταετία 2015-2020. Ωστόσο με τους υπάρχοντες δείκτες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τα ποσοστά εισφορών, τους δημογραφικούς δείκτες και την αναλογία εργαζομένων/συνταξιούχων φαίνεται ότι δύσκολα οι Έλληνες συνταξιούχοι δε θα δουν νέες μειώσεις στις συντάξεις τους μετά το 2020. Σαφέστατα η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν οι μειώσεις των συντάξεων μέχρι και τις εκλογές προκειμένου να μην εισπράξει το πολιτικό κόστος από μία ούτως ή άλλως ιδιαίτερα επώδυνη μείωση.

Εξαιρετικά αρνητικά τα δημογραφικά δεδομένα

 Τα δεδομένα που οδηγούν στη μείωση των συντάξεων είναι καθοριστικά και νομοτελειακά. Η κοινωνική σύνταξη χρηματοδοτείται μέσα από την ιδιωτική ανάπτυξη. Την παραγωγή πλούτου που επιτρέπει και την αύξηση της απασχόλησης και την πληρωμή εισφορών. Στην Ελλάδα σήμερα, με την ανεργία σταθερά πέριξ του 25% η πληρωμή εισφορών είναι μία οδυνηρή και δύσκολη υπόθεση. Αν προστεθεί η “μαύρη εργασία” και η εισφοροδιαφυγή, τότε το πρόβλημα της έλλειψης εισφορών οξύνεται.

Σε αμιγώς δημογραφικό επίπεδο, ο κίνδυνος προέρχεται από τη γήρανση του πληθυσμού. Κατ’ αρχήν η γενιά των “baby boomers” δηλαδή αυτών που γεννήθηκαν κατά το διάστημα 1945-1965 και αποτελεί περίπου το 40% του εργασιακού πληθυσμού της χώρας έχει αρχίσει εδώ και χρόνια να βγαίνει μαζικά στη σύνταξη. Οι νεώτεροι αυτής της γενιάς (δηλαδή οι γεννηθέντες 1960-1965) θα αρχίσουν να βγαίνουν στη σύνταξη με 5 χρόνια από σήμερα. Συνεπώς, από το 2020 και μετά, λένε οι ειδικοί, θα υπάρξει μία βίαια αναπροσαρμογή της σχέσης εργαζομένων/συνταξιούχων που μπορεί να φτάσει στο 1 εργαζόμενο / 2 συνταξιούχους ή ακόμη και υψηλότερα. Μία σχέση που σε μία χώρα με τους δικούς μας ρυθμούς ανάπτυξης και το δικό μας συνταξιοδοτικό σύστημα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη δημόσια σύνταξη. Στους δημογραφικούς συντελεστές που επιδεινώνονται είναι και η αναλογία γεννήσεων/θανάτων.  Η σχέση γίνεται συνεχώς και πιο αρνητική (αυξάνονται οι θάνατοι σε σχέση με τις γεννήσεις) με αποτέλεσμα το σημερινό συνταξιοδοτικό σύστημα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί μετά από 10-20 χρόνια.

Αναφερόμενος στη σχέση πλεονασμάτων και συντάξεων, ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος (πρώην διοικητής στο ΙΚΑ και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής) σε πρόσφατη συνέντευξή του επεσήμανε ότι: «Τα πλεονάσματα στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, και για τα οποία το ΔΝΤ λέει ότι θα επιτευχθούν οριακά, δημιουργούνται κατά 50% από τις συμφωνημένες μειώσεις συντάξεων και κατά 50% από τους υπέρογκους φόρους. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει ετήσιες περικοπές των συντάξεων 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2022. Μιλάμε συνολικά για εξοικονόμηση 11,6 δις ευρώ. Από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;»

[box]Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε

Οι μοναδικές λύσεις στο συνταξιοδοτικό αδιέξοδο, λένε οι περισσότεροι είναι είτε να αλλάξουν τα υπάρχοντα δεδομένα και να έχουμε ανάπτυξη της τάξης του 4-5% ετησίως (δηλαδή όσο η Κίνα) για 5 τουλάχιστον χρόνια, να βελτιωθούν οι σχέσεις εργαζομένων / συνταξιούχων και το δημογραφικό είτε να προστεθεί στην “εξίσωση του συνταξιοδοτικού” και η υγιής ιδιωτική ασφάλιση. Αν οι πρώτες παράμετροι (δηλαδή ανάπτυξη και οι δημογραφικοί παράμετροι) είναι αδύνατον να βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια, τότε μόνο η αρωγή και η συμπληρωματικότητα της ιδιωτικής σύνταξης μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος που λέγεται “Σύνταξη στην Ελλάδα” [/box]

1 Comment

  1. Avatar

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ!

    Α/Ρ


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *