Skip to content

500 σχεδόν Συντονιστές στο 7o Συνέδριο ΠΣΣΑΣ – Gama Hellas

της Χριστίνας Μωράκη

Περίπου 500 άτομα χωρά η αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής και σχεδόν τόσοι (460-470) ήταν οι Συντονιστές που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή το πρωί προκειμένου να παρακολουθήσουν διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές, ασφαλιστές και μη, που θα μιλούσαν για την τεράστια πρόκληση που ονομάζουμε “Ηγεσία”.

Πρόκειται για άλλο ένα μικρό ρεκόρ συμμετοχής, παραπλήσιο με το περυσινό, στο φετινό έβδομο κατά σειρά εκπαιδευτικό συνέδριο των ΠΣΣΑΣ – Gama Hellas. Οι φανατικοί θα θυμούνται ότι ξεκίνησε το 2013 με βασικό ομιλητή τον ελληνικής καταγωγής Athan Vorila (Θανάση Βορίλα, τον αποκαλούν οι Έλληνες φίλοι του). Από τότε μέχρι σήμερα την Αθήνα έχει επισκεφθεί η αφρόκρεμα του διεθνούς οργανισμού εκπαίδευσης μάνατζερ ασφαλειών, μοναδικού στο είδος του και μεγάλου στο έργο του μιας και διαδίδει σε όλο τον κόσμο, ό,τι πιο καινούργιο, καινοτόμο και σημαντικό συμβαίνει ή θα συμβεί στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης.

Το ελληνικό του παράρτημα, η Gama Hellas δημιουργήθηκε χάρη στην πρωτοβουλία των Δ. Γαβαλάκη και Κλ. Πεφάνιου, ο πρώτος ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Συντονιστών και ο δεύτερος ως εταιρικός Διευθυντής Εκπαίδευσης, φανατικός του θεσμού και πιστός συμμετέχων σε πάμπολλα συνέδριά του. Λίγο αργότερα στο Board της Gama Hellas προστέθηκαν τα ιδρυτικά μέλη I. Τοζακίδης και Αθ. Κατσιγιάννης, ενώ φέτος δημιουργήθηκε και μια Διοικητική Επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από κάθε εταιρεία που στηρίζει το θεσμό σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πίσω στο Συνέδριο, με βάση τα στοιχεία των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, οι εγγεγραμμένοι Συντονιστές φτάνουν περίπου τους 1300 – με βάση μια ρεαλιστική εκτίμηση οι “ενεργοί” Συντονιστές δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 600-700 πανελλαδικά. Αν υποθέσουμε ότι στην αίθουσα βρίσκονταν τουλάχιστον 350-370 Συντονιστές και οι υπόλοιποι ήταν Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι που τους συνόδευαν ή Στελέχη εταιρειών, τότε με σιγουριά μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι σημαντική πλειοψηφία των Συντονιστών που βρίσκονται στην Αττική και μπορούσαν με ευκολία να έρθουν, ήρθαν στο Συνέδριο.

Στο οποίο, για να πιστοποιηθεί για άλλη μια φορά το επίπεδο της συγκεκριμένης διοργάνωσης, ομιλητής – έκπληξη ήταν μια διεθνής προσωπικότητα, ο πασίγνωστος (για όσους τουλάχιστον ασχολούνται με το σπορ) και περιπετειώδης basketball coach, Rick Pitino που εδώ και λίγους μήνες προπονεί τον Παναθηναϊκό.

Και ενώ στην αρχή όλοι νομίζαμε ότι η ακτινοβολία του coach ήταν μόνο…μπασκετική βρεθήκαμε προ εκπλήξεων μιας και η ομιλία του κρίθηκε από σχεδόν όλους ιδιαιτέρως σημαντική και χρήσιμη και για το σπορ των…ασφαλειών. Ο εκρηκτικός σε γήπεδα και αποδυτήρια coach ήταν ιδιαίτερα σεμνός στο βήμα του Μεγάρου και φάνηκε ότι είχε προετοιμαστεί προκειμένου να προσφέρει κάτι χρήσιμο στο κοινό του.

“Είμαι σαράντα χρόνια προπονητής και ακόμη δεν έχω σταματήσει να βρίσκω νέους τρόπους για να βγάζω τον καλύτερο εαυτό στους παίκτες μου”, είπε. Ωστόσο κάτι που κατάλαβε πολύ νωρίς ήταν ότι για να μπορέσει να επικοινωνήσει, να εμπνεύσει και να παρακινήσει θα πρέπει προηγουμένως να κάνει κάτι άλλο: να ακούει, τέσσερις φορές περισσότερο απ΄όσο μιλάει. Να κάνει ερωτήσεις και να ακούει τις απαντήσεις, για να μαθαίνει περί τίνος πρόκειται αυτός ή αυτοί που έχει απέναντί του. “Γιατί όταν ακούς, μαθαίνεις τι είναι αυτό που θέλουν, καταλαβαίνεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τους πεις προκειμένου πραγματικά να σε ακούσουν! Αν πάντα αυτό που σ’ ενδιαφέρει είναι να μιλάς, τότε δεν μπορείς να γίνεις ηγέτης”, είπε ο Ρικ.

“Το να απαριθμείς τα οφέλη της εταιρείας, της δουλειάς ή του προϊόντος, ή, ακόμη χειρότερα, τα οφέλη του εαυτού σου, δεν είναι ο δρόμος για να επιβληθείς στους άλλους. Δεν πρέπει να λες τίποτα για σένα, τίποτα για την εταιρεία, άλλωστε πολύ συχνά, οι άλλοι τα ξέρουν ήδη. Ο ηγέτης πάντα μιλάει τελευταίος”, είπε ο  Head Coach γιατί έτσι δίνει στους άλλους το μήνυμα “είσαι πιο σημαντικός για μένα από μένα”, στο οποίο λίγοι μπορούν να αντισταθούν.

Και δεν φοβάται αν αυτοί που έχει απέναντί του είναι πιο έξυπνοι από αυτόν, πιο ταλαντούχοι από αυτόν, πιο εργατικοί ή δημιουργικοί.

Γιατί ο μόνος που μπορεί να “προσλάβει” ή να “απολύσει” έναν ηγέτη είναι αυτός που βλέπει απέναντί του στον καθρέφτη. Μια αποτυχία στα γήπεδα ή στο χώρο εργασίας δεν φέρνει το τέλος, αντίθετα είναι αναμενόμενη, μια μόνο από τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που κρύβει η ζωή πάνω στη Γη. Η επιτυχία και η αποτυχία κρίνεται στη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας και απο το αν θα εγκαταλείψουμε τη μάχη ή όχι.

Για αυτό έχει σημασία πώς σηκωνόμαστε το πρωί απο το κρεβάτι μας, πώς ξεκινάμε τη μέρα, με δικαιολογίες, κατηγορίες, μοιρολατρία ή με διάθεση να αδράξουμε τη μέρα από την αρχή, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας κάθε μέρα, όλη μέρα, πέντε ή έξι φορές την εβδομάδα. Γιατί στην τελική, το σήμερα, το πολύτιμο παρόν, είναι το μόνο που έχουμε, το μοναδικό “συμβόλαιο” που πρέπει να τηρούμε και μετά όλα τα άλλα θα τα τηρήσουμε πιο εύκολα.

Όσοι βεβαίως το καταφέρνουν αυτό, είναι όλοι μα όλοι, κάτοχοι PHD, συμπλήρωσε ο coach μόνο που εδώ αυτά τα αρχικά δεν σημαίνουν “Δόκτορας Φιλοσοφίας” ως είθισται, αλλά Passionate, Hungry & Ηumble, Driven (Παθιασμένος, Πεινασμένος & Ταπεινός, Αυτοπαρακινούμενος).

Η επιτυχία είναι επιλογή κατέληξε ο κ. Πιτίνο φέρνοντας μάλιστα τον παράδειγμα του Αντετοκούνμπο ως αθλητή που, παρά την επιτυχία του, παραμένει στα αλήθεια και πεινασμένος και ταπεινός (σ.σ. ακούει) για αυτό και όλοι τον αγαπούν!

Ο Ρικ Πιτίνο έφυγε αμέσως μετά τη λήξη της ομιλίας του για να επιστρέψει στην προπόνηση, την οποία είχε αφήσει για χάρη της Gama Hellas, αφού πρώτα υπέγραψε και δύο μπάλες μπάσκετ, μια για τον ΠΣΣΑΣ και μια για την Gama…!

Στο 7ο συνέδριο μίλησαν ακόμη οι:

Το Συνέδριο περιελάμβανε γεύμα, ενώ την ίδια βραδιά, ομιλητές και διοργανωτές διασκέδασαν παρέα με ζωντανή μουσική στους πρόποδες της Ακρόπολης!

Μείνετε συντονισμένοι στο Underwriter.gr – θα ακολουθήσουν ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τις ομιλίες όλων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *