Skip to content

5G: Οι μεγάλες προοπτικές που ανοίγουν στην Υγεία

Μία καινούρια πραγματικότητα αναμένεται να διαμορφώσει -μεταξύ άλλων- στον κλάδο Υγείας η νέα γενιά τεχνολογίας ασύρματου δικτύου 5G, η οποία θα εκτινάξει τις ταχύτητες συνδεσιμότητας μέχρι και 10 gigabits ανά δευτερόλεπτο, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να υποστηρίζει δισεκατομμύρια συσκευές και αισθητήρες χωρίς να κόβεται ή να «κολλάει» η σύνδεση ούτε στο ελάχιστο.

Επιμέλεια: Νικόλας Εμμανουήλ

Τα δεδομένα (σ.σ. πληροφορίες κάθε είδους) πλέον θα τρέχουν ταχύτατα και απρόσκοπτα μεταξύ όλων των «έξυπνων» συσκευών (smartphones, tablets, wearable συσκευών και όχι μόνο) φέρνοντας κυριολεκτικά τα πάνω κάτω. Μην ξεχνάμε πως ζούμε στην εποχή που τα δεδομένα είναι ο «βασιλιάς» και κινούν πλέον τα νήματα επηρεάζοντας τη στρατηγική που χαράσσουν οι εταιρείες για το μέλλον, ώστε να μη χάσουν τις εξελίξεις και βρεθούν εκτός παιχνιδιού.

Στον κλάδο της Υγείας το 5G θα οδηγήσει γρήγορα στη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος, το οποίο θα αποτελείται από τους παραδοσιακούς ασφαλιστές υγείας, ψηφιακά εργαλεία υγείας και ψηφιακές πλατφόρμες ασφάλισης.

Πολύτιμος σύμμαχος των επαγγελματιών του ασφαλιστικού κλάδου θα αποδειχθούν οι wearable συσκευές, οι οποίες καταγράφουν τα πάντα από το επίπεδο του σακχάρου μέχρι τους χτύπους της καρδιάς, συλλέγοντας από τους πελάτες έναν τεράστιο όγκο δεδομένων -άνευ προηγουμένου- σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, θα συγκεντρώνουν πολύ πιο εύκολα όλες τις απαραίτητες για εκείνους πληροφορίες, τις οποίες θα μπορούν να αξιοποιούν για να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του κάθε πελάτη, ρυθμίζοντας ανάλογα και την τιμή του ασφαλίστρου.

Οι γιατροί, αξιοποιώντας με τη σειρά τους τον ίδιο όγκο δεδομένων θα μπορούν να κάνουν σαφώς ακριβέστερη διάγνωση για τον κάθε ασθενή και να αποφασίζουν ποια είναι η κατάλληλη για εκείνον θεραπεία, ώστε να υπάρχει ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και με λιγότερο πόνο ανάρρωση.

Την ίδια στιγμή επιστρατεύοντας τις wearable συσκευές θα μπορούν να ελέγχουν πιο συστηματικά και ολοκληρωμένα την κατάσταση της υγείας των πελατών τους. Και οι ίδιοι οι πολίτες, όμως, θα είναι σε θέση να προσέχουν περισσότερο την υγεία τους αφού οι εν λόγω συσκευές θα κάνουν μια μέχρι τώρα βαρετή διαδικασία να μοιάζει σχεδόν «παιχνιδάκι» για μικρούς και μεγάλους – η πρόληψη θα γίνει η νέα παντοδύναμη θεραπεία!

Η αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών θα καταστεί πολύ ευκολότερη αφού οι ασθενείς θα έχουν στη διάθεσή τους υπηρεσίες τηλεϊατρικής είτε online είτε μέσω τηλεφώνου στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται όταν χρειαστεί. Όσο θα περιγράφουν τα συμπτώματα που παρουσιάζουν, το ιατρικό τους θα φορτώνεται αυτόματα και σε χρόνο μηδέν θα παίρνουν σωστές οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που τους παρουσιάστηκε χωρίς να χρειάζεται να τρέξουν απαραίτητα σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο  – εκτός αν είναι στ’ αλήθεια απολύτως αναγκαίο.

Ακόμα και σε χειρουργική επέμβαση θα μπορεί να υποβληθεί κάποιος ασθενής εφόσον χρειαστεί και ας μη βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στον τόπο διαμονής του. Ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να εκτελέσουν το χειρουργείο, ακολουθώντας πιστά τις εντολές που θα δίνει ο χειρούργος ιατρός μέσω βιντεοκλήσης. Όσο σενάριο επιστημονικής φαντασίας και αν μοιάζει εκ πρώτης κάτι τέτοιο, στο μέλλον θα αποτελεί ρουτίνα αφού η αξιοπιστία της συνδεσιμότητας, ζωτικής σημασίας σε μία τέτοια περίπτωση, θα είναι δεδομένη χάρη στο δίκτυο 5G  – κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.

Προκειμένου να λειτουργήσουν όλα «ρολόι» αφενός θα χρειαστούν καλύτερες υποδομές, άρα, να διατεθεί μεγάλο χρηματικό κεφάλαιο από πλευράς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αφετέρου θα πρέπει να διασφαλίσουν και οι δύο πλευρές ότι η τεράστια παγκόσμια βάση που θα δημιουργηθεί με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που θα αφορούν την υγεία εκατομμυρίων ατόμων ανά τον πλανήτη θα είναι απόλυτα ασφαλής και δε θα κινδυνεύει να πέσει στα χέρια χάκερ με απρόβλεπτες για όλους συνέπειες.

Βέβαια, στην περίπτωση των ψυχικών νοσημάτων, όσο εξελιγμένες και αν θα είναι, οι ψηφιακές υπηρεσίες μάλλον δεν θα είναι ικανές να υποκαταστήσουν την αληθινή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο του γιατρού με τον ασθενή αφού στην προκειμένη περίπτωση οι μετρήσεις και τα δεδομένα δεν μπορούν να δώσουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της κατάστασης – εδώ το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο και «ευαίσθητο».

Το πιο σημαντικό όλων είναι, ότι θα υπάρχουν πλέον όλα τα εφόδια ώστε να δοθεί η απαραίτητη σημασία στην πρόληψη των ασθενειών, για να είναι όλο και μικρότερος ο αριθμός των ατόμων που τελικά θα νοσούν και θα αναγκάζονται να περάσουν το κατώφλι του νοσοκομείου.

Νοοτροπία που ήδη έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από τις ασφαλιστικές και γίνεται προσπάθεια να επικοινωνηθεί προς τους καταναλωτές, με την προσδοκία ότι θα αποτελέσει σιγά σιγά για εκείνους στάση ζωής, ώστε να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *