Skip to content

92 δις οι παγκόσμιες ζημίες από φυσικές και ανθρώπινες καταστροφές

Σε Ασία και Αμερική, αλλά και σε περιοχές της Ευρώπης τα φυσικά φαινόμενα (άγνωστη λέξη για την τυχερή Ελλαδίτσα)  πήραν ζωές και κατέστρεψαν περιουσίες ολόκληρες με κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στα 92 δις διαμορφώθηκαν συνολικά οι παγκόσμιες οικονομικές ζημίες προερχόμενες από φυσικές καταστροφές και ανθρώπινα λάθη το 2015, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που εξέδωσε η Swiss Re, σημαντικά χαμηλότερες των 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014.

Οι ασφαλισμένες ζημιές διαμορφώθηκαν στα 37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, κάτω του μέσου όρου των δέκα ετών που είναι τα 62 δισεκατομμύρια δολάρια.

της Ελενας Ερμείδου

Στην Ασία καταγράφονται τα υψηλότερα επίπεδα ζημιών για 3η συνεχόμενη χρονιά . Οι συνολικές οικονομικές ζημιές στην περιοχή έκλεισαν στα 38 δισεκατομμύρια. Ο σεισμός στο Νεπάλ κατέστη το χειρότερο συμβάν του έτους παγκοσμίως, σκοτώνοντας περίπου 9.000 ανθρώπους. Οι συνολικές ζημιές από αυτό τον σεισμό υπολογίζονται στα 6 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει ζημιές που σημειώθηκαν στην Ινδία, την Κίνα, και το Μπαγκλαντές.

 O σεισμός στο Νεπάλ κόστισε τη ζωή σε 9.000 ανθρώπους
O σεισμός στο Νεπάλ κόστισε τη ζωή σε 9.000 ανθρώπους

Αλλα συμβάντα τα οποία προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στην Ασία περιλαμβάνουν τον τυφώνα Goni στην Ιαπωνία, τις πλημμύρες στα Νότια της Ινδίας και τις εκρήξεις στο μεγάλο λιμάνι Tianjin.

Δριμύτατος ήταν ο χειμώνας στις ΗΠΑ το περασμένο έτος όπου οι χιονοστιβάδες προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές. Συνολικά, ωστόσο, το 2015 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία. Τα θερμά κύματα καύσωνα απείλησαν πολλές ζωές, ενώ, οι υψηλές θερμοκρασίες που παρέμειναν επί μακρόν χρονικό διάστημα και η έλλειψη βροχοπτώσεων προκάλεσαν συνθήκες ξηρασίας και καταστρεπτικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές.

(Κεντρική φωτό: Στο έλεος της φωτιάς η οικία στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ)

Οι ΗΠΑ βίωσαν το χειρότερο έτος από το 1960. Αλλές χώρες που ήρθαν αντιμέτωπες με τέτοιου είδους πυρκαγιές ήταν η Ινδονησία και η Αυστραλία. Αντιθέτως, κάποιες άλλες περιοχές όπως η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο βίωσαν συμβάντα καθιζήσεων. Στην Ινδία, η πόλη Chenna παρέλυσε από τις πλημμύρες, αφού το ύψος της βροχόπτωσης που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τα 500mm, και αυτό μόνο για το μήνα Νοέμβριο.

Τις πλημμύρες στην Βόρεια Αγγλία προκάλεσε ο τυφώνας Desmond
Τις πλημμύρες στην Βόρεια Αγγλία προκάλεσε ο τυφώνας Desmond

Ακολούθησαν συμβάντα σχεδόν «πνιγμού» στις κεντρικές και βόρειες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι περιοχές αυτές βρέθηκαν κάτω κυριολεκτικά από το νερό τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω των πολλαπλών καταιγίδων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ασφαλισμένες ζημιές από τις πλημμύρες του Ηνωμένου Βασιλείου κυμαίνονται κάπου στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες απέκλεισαν επίσης πολλά κρατίδια των ΗΠΑ.

Εκ του συνόλου των ασφαλισμένων ζημιών, παγκοσμίως, τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια αποδίδονται σε συμβάντα φυσικών καταστροφών. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ασφαλισμένη ζημιά κατά περιουσίας το 2015 –ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων- ήταν οι δύο μεγάλες εκρήξεις τον περασμένο Αύγουστο στο λιμάνι της Tianjin. Η πόλη είναι από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της Κίνας και ένα απο τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου.

20150814-CHINA-slide-L5UT-jumbo

Περισσότερα από 700 άτομα τραυματίστηκαν και 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε σε μια αποθήκη που περιείχε τοξικά χημικά. Καταστράφηκαν οικοδομικά τετράγωνα και κάηκαν χιλιάδες οχήματα.  Η πυργκαγιά δε, ήταν ορατή από το διάστημα!

Η μελέτη της Swiss Re αξίζει να σημειωθεί περιέχει ειδικό κεφάλαιο για το Tianjin και την διαπιστώμενη συσσώρευση κινδύνου σε μεγάλα κέντρα μεταφορών όπως είναι οι λιμένες.

Το συμβάν στο λιμάνι της Tianjin, λόγω του μεγέθους της έκρηξης και της τεράστιας έκθεσης περιουσιακών στοιχείων στον κίνδυνο τη συγκεκριμένη στιγμή, καθίστανται ως η μεγαλύτερη ασφαλισμένη ζημιά προερχόμενη από ανθρώπινο λάθος που έχει συμβεί ποτέ όχι μόνο στην Ασία αλλά και παγκοσμίως. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *