Accenture: Μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά 4% ετησίως οι παραδοσιακές τράπεζες μέσω της ψηφιοποίησης

14 Ιανουαρίου 2022

Για δυνατότητα των παραδοσιακών τραπεζών να πετύχουν αύξηση των ετήσιων εσόδων τους κατά 4% μέχρι το 2050, κάτι που θα ισοδυναμούσε με πρόσθετα έσοδα άνω του μισού τρισ. δολαρίων, στην περίπτωση που υιοθετήσουν τις καινοτόμες στρατηγικές των αποκλειστικά ψηφιακών ανταγωνιστών τους, κάνει λόγο νέα μελέτη της Accenture. 

Η μελέτη "The Future of Banking: it's time for a change of perspective" αναλύει τα επιχειρηματικά μοντέλα 100 κορυφαίων παραδοσιακών τραπεζών και 200 αποκλειστικά ψηφιακών ανταγωνιστών τους σε 11 χώρες καθώς επίσης το ρόλο που διαδραματίζουν στην τραπεζική αλυσίδα αξίας. 

Στο πλαίσιο της μελέτης, εντοπίστηκαν δύο κοινά επιχειρηματικά μοντέλα: ένα που αφορά σε γραμμικά (παραδοσιακά) επιχειρηματικά μοντέλα, όπως εκείνα στα οποία οι τράπεζες πωλούν αποκλειστικά τα δικά τους προϊόντα, εκείνα όπου διανέμουν προϊόντα τρίτων εταιρειών μέσα από τα δικά τους κανάλια και εκείνα στα οποία παρέχουν τεχνολογία ή τραπεζικές υπηρεσίες σε τρίτους οργανισμούς και ένα δεύτερο που αφορά σε μη γραμμικά (προσαρμόσιμα) επιχειρηματικά μοντέλα, όπου οι τράπεζες συνθέτουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, προσθέτοντας αξία πέρα από την αξιοποίηση των καναλιών διανομής τους, καθώς και περιπτώσεις όπου οι τράπεζες ενσωματώνουν τις λύσεις τους σε υπηρεσίες τρίτων οργανισμών (π.χ. υπηρεσίες ‘buy now, pay later’).

Αξιοποιώντας μη γραμμικά επιχειρηματικά μοντέλα, οι τράπεζες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξής τους έως και 3,8%, γεγονός το οποίο θα οδηγούσε σε επιπλέον έσοδα ύψους 518 δισ. δολαρίων έως το 2025.

 «Σε πρώτη ανάγνωση, ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται υγιής, με τις μεγάλες τράπεζες να παρουσιάζουν ισχυρά αποτελέσματα», δήλωσε ο Λάμπρος Τσόλκας, Επικεφαλής του Τομέα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Αντιπρόεδρος της Accenture στην Ελλάδα. 

«Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά διαπιστώνεται ότι ο συνδυασμός των χαμηλών επιτοκίων, της συμπίεσης των προμηθειών από τον αυξημένο ανταγωνισμό και της έλλειψης διαφοροποίησης διαβρώνει σταδιακά το μερίδιο των τραπεζών στο ΑΕΠ. Μάλιστα σε πολλές αγορές, βλέπουμε τα έσοδα να μετακυλύονται από τις τράπεζες σε νεοεισερχόμενους παίκτες. Ομοίως στη χώρα μας, το χρονικό περιθώριο που είχαν οι τράπεζες να ανταποκριθούν -δεδομένου του μικρού μεγέθους της ελληνικής αγοράς και της χαμηλότερης προτεραιοποίησης στα πλάνα γεωγραφικής επέκτασης των διαφόρων ψηφιακών παρόχων- έχει παρέλθει και ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε ένα νέο κύκλο ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι παραδοσιακές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλουν να οραματιστούν εκ νέου το πώς θα δημιουργούν και θα προσφέρουν πελατοκεντρικές τραπεζικές λύσεις, επανεξετάζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο».

Η μελέτη επισημαίνει ότι μεταξύ 2018 και 2020, οι αποκλειστικά ψηφιακοί παίκτες της αγοράς είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις παραδοσιακές τράπεζες. Ωστόσο, όσοι από αυτούς υιοθέτησαν μη γραμμικά επιχειρηματικά μοντέλα πέτυχαν 76% ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) στα έσοδα τους, ενώ οι ψηφιακοί παίκτες που μιμήθηκαν τα παραδοσιακά τραπεζικά μοντέλα των τραπεζών πέτυχαν μόλις 44% CAGR στην ίδια περίοδο.

«Τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε την κυρίαρχη τάση του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών. Πλέον, η ψηφιοποίηση από μόνη της δεν αποτελεί στοιχείο διαφοροποίησης», δήλωσε ο Γιώργος Παλλιούδης, Financial Services Managing Director της Accenture στην Ελλάδα. «Για να αναπτυχθούν περαιτέρω, οι παραδοσιακές τράπεζες πρέπει να καταστούν ικανές να διαχειρίζονται πολλαπλά επιχειρηματικά μοντέλα ταυτόχρονα. Αυτό προϋποθέτει να αλλάξουν την προσέγγισή τους και να αξιολογήσουν νέα μοντέλα με επίκεντρο την προϊοντική καινοτομία, τις συνεργασίες, τους νέους τρόπους και κανάλια πώλησης, τον εταιρικό τους σκοπό και φυσικά τη βιωσιμότητα. Οι τράπεζες μπορούν να επιλέξουν να διατηρήσουν την τρέχουσα τροχιά ή να πάρουν μια ηγετική θέση στον μετασχηματισμό του δικού τους τραπεζικού επιχειρηματικού μοντέλου, που θα συμβεί σε κάθε περίπτωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να παραμείνουν στάσιμες».

Ο δύσκολος ελληνικός δρόμος προς την ψηφιοποίηση

Τόσο η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, όσο και η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού έφερε γρήγορες αλλαγές προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης των τραπεζών. 

Η ψηφιοποίηση, όμως, που συντελέστηκε εν πολλοίς στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο έχει κάθετα χαρακτηριστικά, με τις ελληνικές τράπεζες να ανταγωνίζονται στα mobile apps και τα wallets, λανσάροντας συνεχώς βελτιωμένα προϊόντα που υπόσχονται ολοένα καλύτερη εμπειρία για τον πελάτη. 

Το στοίχημα στο οποίο αναφέρεται και η μελέτη είναι το γεγονός ότι κάθε τράπεζα προσφέρει το δικό της «ψηφιακό πορτοφόλι», τη δική της εφαρμογή mobile internet με ενσωμάτωση όλων των τραπεζικών λογαριασμών κ.ο.κ. 

Δεν έχει προκύψει, δηλαδή, επί παραδείγματι, ακόμη ενιαία εφαρμογή που θα χορηγεί πρόσβαση στον χρήστη σε όλες του τις τραπεζικές σχέσεις.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Προτάσεις ΕΕΑΕ επί του Νομοσχεδίου για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο

Ακολουθούν οι  Προτάσεις της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος – Ε.Ε.Α.Ε., που κατατέθηκαν στον σχολιασμό του υπό Διαβούλευση Νομοσχεδίου για τον...

Close