AIG: Με εξειδίκευση και ηγετική θέση στο cyber insurance στην Ελλάδα

8 Νοεμβρίου 2018

του Νίκου Σακελλαρίου

Ως πρωτοπόρος εταιρεία στις κυβερνο-ασφαλίσεις στην Ελλάδα (cyber insurance) κινείται η AIG εκμεταλλευόμενη την τεχνογνωσία που της έχει προσδώσει ο μητρικός όμιλος. Η AIG Ελλάδος έχει ασφαλίσει έναντι κινδύνων από τη χρήση του διαδικτύου και τις επιθέσεις hackers πολλές ελληνικές και ξένες εταιρείες. Οι κυβερνο-ασφαλίσεις αποτελούν για την AIG Ελλάδος ένα από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού και κατέχει σημαντικό ποσοστό από πλευράς παραγωγής στο χαρτοφυλάκιό της.

Ο CEO της AIG Ελλάδος, κ. Giuzeppe Zorgno

Σύμφωνα με πληροφορίες του Underwriter οι μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί στην Ελλάδα, αλλά και πολλές δυναμικές επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων αποτελούν πελάτες της εταιρείας στο θέμα της διαδικτυακής ασφάλειας. Σήμερα η παραγωγή της AIG Ελλάδος σε ασφαλίσεις έναντι κυβερνο-επιθέσεων από μία δευτερεύουσα ασφαλιστική εργασία έχει μετατραπεί σε βασική ασφαλιστική εργασία (core business) που αναλογεί σε διψήφιο ποσοστό επί της συνολικής της παραγωγής. Στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα και ο ίδιος ο CEO Giuzeppe Zorgno θεωρούν ότι ο κλάδος του cyber insurance θα έχει μεγάλη ανάπτυξη στο μέλλον ανάμεσα στις ελληνικές αλλά και στις ξένες επιχειρήσεις, όσο προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρου του οικοσυστήματος.

Ασφάλιση για τον κίνδυνο υφαρπαγής και διαρροής δεδομένων

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες και μάλιστα επιβαρύνεται και από το GDPR είναι οι απώλειες και διαρροές προσωπικών δεδομένων.

Το CyberEdge από την AIG παρέχει προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων. Η διαρροή και η απώλεια δεδομένων μπορεί να έχουν ως συνέπεια οικονομικές απώλειες, καθώς και διακινδύνευση της εταιρικής φήμης της εταιρίας. Στην AIG θεωρούν πως ένας ηλεκτρονικός ή διαδικτυακός κίνδυνος μπορεί να προκαλέσει μία αλυσιδωτή αντίδραση συνεπειών. Γι’ αυτό τον λόγο δημιούργησαν το πρόγραμμα CyberEdge που περιλαμβάνει τόσο ασφάλιση όσο και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες που μπορούν να ανταποκριθούν σε μια κρίση και να βοηθήσουν τους ασφαλισμένους πελάτες να ακολουθήσουν την καλύτερη πορεία δράσης. H παροχή των συνδυαστικών υπηρεσιών από τους ανθρώπους και τους συνεργάτες της εταιρείας προσδίδει μεγαλύτερη αξία στην ασφάλιση.

Ο στόχος του προϊόντος είναι αφενός να παρέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη στις τυχόν απειλές από κακόβουλες κινήσεις μέσα στο διαδίκτυο και αφετέρου να εξουδετερώσει τα όποια αρνητικά αποτελέσματα από κλοπή και διαρροή δεδομένων και τις περιπτώσεις που κινδυνεύει η λειτουργία της επιχείρησης. Έτσι υπάρχουν καλύψεις για ευθύνη δεδομένων, διαχείριση κρίσεων, από διοικητικές υποχρεώσεις και ευθύνες, από παραβίαση ηλεκτρονικών δεδομένων, από την διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του επιχειρηματικού δικτύου, ακόμη και από εκβιασμούς.

Η τεχνολογική πρωτοπορία της AIG και στο εξωτερικό

Ο όμιλος της AIG έχει τεχνολογική πρωτοπορία και στο εξωτερικό και σε αρκετές περιπτώσεις διαμορφώνει τις εξελίξεις. Μία τελευταία και χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η αναφορά του Nils Mork Ulnes , Ηead of Strategy Science της AIG για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (A.I) σε πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε η KPMG στη χώρα μας.

Ο Νils Mork-Ulnes περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους η AIG χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη υπογραμμίζοντας ότι η σταδιακή αυξανόμενη χρήση της, μειώνει τα ασφαλιστικά κόστη και επιτρέπει μεγαλύτερη και καλύτερη χρήση των δεδομένων. “Η τεχνητή νοημοσύνη είναι δίπλα μας και μας διευκολύνει σε πολλές μικρές εργασίες” δήλωσε ο ομιλητής. Σε ό,τι αφορά τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ο κ. Mork-Ulnes επεσήμανε ότι γίνεται ευρύτατη χρήση του A.I στο Asset Management στις επενδύσεις και στο underwriter στις ασφαλίσεις, προκειμένου να μειώσουν τις επιδράσεις του κινδύνου και να πετύχουν τη μείωση του κόστους.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Οδηγία IDD / Σχέδιο Νόμου για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων

Webinar από το insuranceforum.gr με τίτλο: «Οδηγία IDD / Σχέδιο Νόμου για τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων – Πρακτικά βήματα εφαρμογής»...

Close