Amazon, Google, Apple: "Στα μαχαίρια" για τον κλάδο του αυτοκινήτου

4 Σεπτεμβρίου 2019

Μετά τη διείσδυση στα «έξυπνα σπίτια», η Amazon ετοιμάζεται να εισέλθει δυναμικά στα "έξυπνα αυτοκίνητα" προσφέροντας πλήθος υπηρεσιών και ανέσεων στους οδηγούς μέσω της φωνητικής υπηρεσίας "Alexa".

Επιμέλεια: Νικόλας Εμμανουήλ

Εδύ και δύο χρόνια η Amazon τροποποιεί τη φωνητική πύλη "Alexa" για χρήση στα αυτοκίνητα και πλέον όλα είναι έτοιμα για αυτό που η ίδια περιγράφει ως "μοναδική εμπειρία στην άσφαλτο". Από το 2016 συνεργάζεται ήδη με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι BMW και Audi για την ενσωμάτωση της Alexa στα οχήματά τους ενώ στόχος της είναι να μπει σιγά σιγά σε όλα τα αυτοκίνητα. Τα πιο ακριβά και πολυτελή μοντέλα να είναι τα πρώτα οχήματα που θα την ενσωματώσουν, όπως άλλωστε, συμβαίνει πάντα με κάθε νέα επαναστατική τεχνολογία.

Για την ώρα η Amazon κρατά τα χαρτιά της κλειστά και δεν αποκαλύπτει με ποιες άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες συζητά. Απώτερος στόχος  είναι όχι μόνο να εγκατασταθεί η Alexa στα αυτοκίνητα, αλλά χάρη σε αυτό να ξεκινήσει ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ «έξυπνων αυτοκινήτων» και «έξυπνων σπιτιών», ώστε οι πολίτες να δουν την καθημερινότητά τους να απλοποιείται στο μέγιστο βαθμό.

Βέβαια, μην ξεχνάμε πως η Amazon επιχειρεί άνοιγμα σε μία αγορά που ήδη έχουν μπει δυναμικά η Google και η Apple. Οι δυό τους, μέσω του Siri και του Google Assistant της Google δίνουν εδώ και χρόνια δυναμικό φωνητικό «παρών» στα smartphone και μέσω αυτών προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες της Alexa και στα αυτοκίνητα: CarPlay (Apple) και Android Auto (Google).

Το εντυπωσιακό με τις δυνατότητες που θα προσφέρει η Alexa στον οδηγό είναι ότι αυτές θα ξεκινούν από πολύ πριν βρεθεί εκείνος μπροστά στο τιμόνι αφού θα είναι σε θέση μέσα από το σπίτι ή το γραφείο του να δίνει εντολή στο αυτοκίνητο να βάλει μπροστά, να ανοίξει η πόρτα του γκαράζ, να ξεκινήσει να λειτουργεί ο κλιματισμός ή το ραδιόφωνο, ώστε να είναι όλα έτοιμα για άμεση αναχώρηση.

Μεταξύ άλλων, η Alexa θα τον ενημερώνει για την κατάσταση στους δρόμους, ακόμα και σε ποια σημεία μπορεί να σταματήσει να οδηγεί εκείνος και να ενεργοποιήσει το αυτόματο σύστημα πλοήγησης εφόσον πρόκειται για αυτόνομο όχημα. Για οτιδήποτε χρειαστεί όση ώρα οδηγεί (πχ. φαγητό, φάρμακα), η υπηρεσία της Amazon θα του παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ θα τον ειδοποιεί έγκαιρα για το επίπεδο του καυσίμου, ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί σε περίπτωση ανάγκης.

Βέβαια, το θέμα είναι ότι αν όχι για όλες, για τις περισσότερες από τις παραπάνω υπηρεσίες υπάρχουν ήδη σχετικές εφαρμογές στα κινητά των οδηγών, συνεπώς, είναι αναμενόμενο να αναρωτηθεί κανείς για ποιο λόγο κανείς να στραφεί στην Alexa.

Εκεί είναι και το μεγάλο στοίχημα της Amazon, το οποίο η εταιρεία θέλει να κερδίσει πάση θυσία, δηλαδή να πείσει τους οδηγούς πως το αυτοκίνητό τους είναι άλλο ένα δωμάτιο του σπιτιού τους. Άρα, όπως εμπιστεύθηκαν την Alexa και αξιοποιούν τις δυνατότητές της στα σπίτια τους, δεν έχουν παρά μόνο να βγουν ωφελημένοι εάν επεκτείνουν τη χρήση της και στα οχήματά τους.

Ωστόσο, η Amazon πρέπει να πείσει και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να της δώσουν το πράσινο φως. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες δε βλέπουν με καλό μάτι να ταυτιστεί εν τέλει η εμπειρία του οδηγού στο τιμόνι με την Alexa της Amazon, δηλαδή με άλλα λόγια, με λογισμικό μιας άλλης εταιρείας από τον κλάδο της τεχνολογίας και όχι με κάποιο δικό τους εφάμιλλο λογισμικό.

Υ.Σ. Ας ελπίσουμε πώς οι "μπαμπάδες" των Alexa, Siri και CarPlay, δεν θα σκεφτούν να βάλουν τις δημιουργίες τους να κάνουν, μεταξύ όλων των άλλων και...ασφάλιση!

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Μηταράκης, Δάρρα και "Συνέντευξη Τύπου" οι εκπλήξεις του φετινού Συνεδρίου της Ύδρας

Ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης θα τιμήσει με την παρουσία του την φετινή Διεθνή Συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών στην...

Close