Skip to content

Bloomberg: Πλοίο υπό ελληνική διαχείριση μετέφερε ρωσικό άνθρακα παρά τις κυρώσεις της ΕΕ

Ένα πλοίο το οποίο διαχειρίζεται εταιρεία με έδρα την Ελλάδα μετέφερε πιθανότατα άνθρακα από λιμάνι της Ρωσίας στα τέλη Αυγούστου, παρά την έναρξη ισχύος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εν λόγω εμπόρευμα, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία που εξέτασε το Bloomberg.

του Χρήστου Γαβαλά

Το πλοίο, με την ονομασία Stavros, ολοκλήρωσε τη φόρτωση 53.000 τόνων άνθρακα από το Taman Bulk Cargo Terminal της Ρωσίας στις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία από τις εταιρείες ανάλυσης Kpler και Logistic OS. 

Έφτασε σε λιμάνι κοντά στην πόλη Ισκεντερούν στην Τουρκία στις 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg.

Το Stavros διευθύνεται από την Eastern Mediterranean Maritime με έδρα την Αθήνα, με εκπρόσωπο της εταιρείας να αρνείται να σχολιάσει το φορτίο του πλοίου, αλλά να λέει ότι δεν υπάρχει παραβίαση των κυρώσεων εφόσον ο προορισμός δεν είναι στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει ότι οι κυρώσεις ισχύουν για τυχόν αποστολές άνθρακα που προέρχονται από τη Ρωσία, ανεξάρτητα από τον προορισμό τους.

Η απαγόρευση σχετικά με τον άνθρακα αναφέρεται τόσο στην «αγορά» όσο και στη «μεταφορά» αυτών των αγαθών, ανεξάρτητα από τον τελικό προορισμό, ανέφερε συγκεκριμένα ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ. 

Οι κυρώσεις πάντως επεκτείνονται τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στην ασφάλιση από εταιρείες της ΕΕ, ανεξάρτητα από την προέλευση της εταιρείας που παραλαμβάνει το φορτίο.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στην πολεμική μηχανή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Από την άλλη, οι περιορισμοί έχουν επίσης επιβάλει τεράστιο κόστος στις ευρωπαϊκές οικονομίες, με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας να προκαλούν τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων, ειδικά από τη στιγμή που το Κρεμλίνο έκλεισε έναν βασικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσα στο Σεπτέμβριο.

Η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου, μετά από περίοδο τεσσάρων μηνών. Η Επιτροπή εξέδωσε διευκρίνιση για να υπογραμμίσει ότι οι κυρώσεις απαγορεύουν στις εταιρείες της ΕΕ να παρέχουν υπηρεσίες, όπως χρηματοδότηση ή ασφάλιση, σε τυχόν αποστολές άνθρακα καταγωγής Ρωσίας.

«Βan» και στην ασφάλιση

Μια εγκύκλιος που εστάλη τον Αύγουστο από μέλη του International Group of P&I Clubs, που καλύπτουν το 90% της παγκόσμιας χωρητικότητας που κινείται σε ωκεανούς για κινδύνους όπως διαρροές, υποδηλώνει ότι οι εταιρείες εξεπλάγησαν από την εξήγηση της ΕΕ και φαίνεται ότι είχαν υποθέσει ότι η απαγόρευση των μεταφορών και των υπηρεσιών δεν θα ισχύει για εξαγωγικούς προορισμούς εκτός ΕΕ.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες υπόκεινται στη δικαιοδοσία της ΕΕ, σύμφωνα με την εγκύκλιο, επειδή ακόμη και αυτές που εδρεύουν εκτός του μπλοκ εξαρτώνται από ευρωπαίους αντασφαλιστές για τη διαφοροποίηση των κινδύνων τους.

Το πλοίο Stavros έχει ασφάλιση προστασίας και αποζημίωσης από την Standard Club, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Η καταχώριση λέει ότι η κάλυψη έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό τμήμα της Standard Club.

Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου απαγορεύεται επίσης να παρέχουν ασφάλιση σε αποστολές ρωσικού άνθρακα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που γνωρίζει το καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η απαγόρευση ισχύει ανεξάρτητα από τον προορισμό του άνθρακα, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένας αξιωματούχος της Standard Club είπε ότι η πάγια πολιτική της εταιρείας είναι πως μια αποστολή που υπόκειται σε κυρώσεις θα παραμένει ανασφάλιστη, αλλά και ότι δεν θα αναφέρεται σε λεπτομέρειες μεμονωμένων φορτίων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *