Μπορούσια Ντόρτμουντ: ήταν ασφαλισμένη για την περίπτωση που αποκλειόταν από το Τσάμπιονς Λιγκ!

27 Απριλίου 2015

Την είδηση αποκάλυψε το Bloomerg Business σε εκτενές άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας και το Σαββατοκύριακο το νέο "έκανε το γύρο του Διαδικτούου": H Borussia Dortmund, η δεύτερη ισχυρότερη (οικονομικά) ομάδα της Γερμανίας και η 11η στον κόσμο, είχε κάνει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για να αποζημιωθεί από τα έσοδα που θα έχανε αν έμενε κάποια σεζόν εκτός πρωταθλήματος Champions League.

Τη σεζόν 2011-12, η Ντόρτμουντ βρισκόταν στην κορυφή της Γερμανίας και το brand name της, ήταν ένα από τα πιο ισχυρά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τον Μαϊο του 2013 είχε προκριθεί στον τελικό του Champions League (έχασε 2-1 από την Μπάγερν Μονάχου), φέτος όμως τα πράγματα δεν κύλησαν καθόλου καλά: η Ομάδα έμεινε στην 9η θέση της Μπούντεσλιγκα και κατ' επέκταση,  εκτός Ευρώπης.

Το καλοκαίρι ωστόσο, του 2012, η Διοίκηση της ομάδας είχε προχωρήσει σε μία πολύ σημαντική τριετή συμφωνία με ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία προέβλεπε πως σε περίπτωση που η Ντόρτμουντ δεν κατάφερνε να βγει στο Champions League, θα ελάμβανε ως αποζημίωση ένα σημαντικό μέρος των απολεσθέντων εσόδων.

Και λίγο πριν εκπνεύσει η συμφωνία, ο "κίνδυνος" επήλθε, η Ντόρτμουντ δεν πέρασε στο Πρωτάθλημα και έτσι το οι Ασφαλιστές που συμμετείχαν αναμένεται να παραδώσουν στην ομάδα ένα 30% από τα συνολικά περυσινά έσοδα που είχε λάβει ως επιβράβευση για την συμμετοχή της στους "8" του Champions League - 34.700.000 ευρώ, σύμφωνα με την UEFA.

Για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια δεν έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα η Ντόρτμουντ και αυτό ανάμεσα σε όλα τα άλλα, σημαίνει τεράστια απώλεια εσόδων. Η Ντόρτμουντ είναι η μόνη ποδοσφαιρική ομάδα στη Γερμανία που έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και όπως κάθε άλλη Α.Ε. πρέπει να πραγματοποιεί κέρδη για τους μετόχους της!

Το deal πραγματοποιήθηκε σε απόλυτη εχεμύθεια, σύμφωνα με το Bloomberg που έκανε την αποκάλυψη. Ο λόγος ήταν να μην αποπροσανατολιστεί η ομάδα και να μην της δημιουργηθεί εφησυχασμός, σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να πετύχει τους στόχους της.

borussia-dortmund

Το συμβόλαιο είχε την υπογραφή περίπου 12 Underwriters με κύριο ασφαλιστή το Catlin Group Ltd και το XL Group Plc (διεθνείς ασφαλιστικοί & αντασφαλιστικοί όμιλοι).

Τα συνολικά έσοδα της Ομάδας τον Ιούνιο του 2014 έφταναν τα 260.7 εκατομμύρια ευρώ.

jc3bcrgen-kloppΜόνο τρία υψηλόβαθμα στελέχη της ήξεραν για την ασφάλιση, μετά από απαίτηση των Ασφαλιστών οι οποίοι ήθελαν να εμποδίσουν τον προπονητή Γιούργκεν Κλοπ (αριστερά) και τους παίκτες  να εγκαταλείψουν τον αγώνα για μια υψηλή θέση.

Στην Αγγλία αυτές οι συμφωνίες απαγορεύονται για προστασία έναντι στα στημένα παιχνίδια. Όμως σε άλλες χώρες της Ευρώπης συμβόλαια τέτοιου είδους είναι όλο και πιο περιζήτητα.

Είναι κάτι παρόμοιο με τα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου που συνάπτουν οι αεροπορικές έναντι στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου.

Διότι στο ποδόσφαιρο, όπως και σε κάθε επιχείρηση, οι μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες θέλουν να παίρνουν τα μέτρα τους από κάθε πιθανό κίνδυνο!

Η μη συμμετοχή στο Champions League είναι από τους μεγαλύτερους οικονομικούς κινδύνους για τις μεγάλες ομάδες στο ποδόσφαιρο. Φέτος η μετοχή της Ντόρτμουντ (η οποία λόγω χαμηλής απόδοσης θα "χάσει" τον Κλοπ μόλις ολοκληρωθεί η σεζόν) έχει πέσει συνολικά 11 μονάδες. Επί του παρόντος είναι 9η στο Γερμανικό πρωτάθλημα - ως γνωστόν στο Πρωτάθλημα πάνε οι τρεις πρώτες ενώ η τέταρτη πρέπει να περάσει από προκριματικό γύρο.

Ο προπονητής Κλοπ, γνωστός για τις πληθωρικές αντιδράσεις του στα γήπεδα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποχώρησή του.

Η Nτόρμουντ αγόρασε το συμβόλαιο το 2012, όταν είχε μόλις κατακτήσει το δεύτερο στη σειρά ποδοσφαιρικό Μπούντεσλιγκα (ανώτερο γερμανικό πρωτάθλημα). Το συμβόλαιο είχε ανανεωθεί για τρίτη φορά πριν την έναρξη της φετινής σεζόν. Οι Ασφαλιστές είχαν το δικαίωμα να ακυρώσουν την συμφωνία αν ο προπονητής Κλοπ ή τρεις από τους τοπ παίκτες έφευγαν από την ομάδα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

hi-res-Preview_crop_northΗ ασφάλιση «αρνητικού αποτελέσματος», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, απαγορεύτηκε στην Αγγλία το 2012, για να μην επηρεάζει η ύπαρξη μιας τέτοιας «εγγύησης» την απόδοση κατά κανένα τρόπο. Είναι αρκετοί οι  Ασφαλιστές που διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την ασφαλιστική κάλυψη Ομάδων. Πρώτα απ’ όλα γιατί οι Ομάδες είναι πάντα σε θέση να ξέρουν πολλά περισσότερα ως προς τον πιθανό κίνδυνο. Δεύτερον, γιατί υπάρχει και αυτό που αποκαλούν «ηθικό κίνδυνο»: η πρώτη ερώτηση που διαμορφώνεται είναι για ποιο λόγο, με πιο κίνητρο μια ποδοσφαιρική ομάδα αναζητά ασφαλιστική κάλυψη ενάντια σε μελλοντική αρνητική απόδοση;...

Αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg διευκρίνισαν πάντως ότι ομάδες της τάξεως της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία πηγαίνει στο Champions League κάθε χρόνο από το 1997, θα είχαν ασφάλιστρο απίστευτα χαμηλό (αναλογικά), της τάξεως των 500,000 ευρώ ή 5%, για αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. H Ντόρμουντ πληρώνει ως ασφάλιστρο κοντά στο 30% της αποζημίωσης (η οποία, όμως είπαμε και παραπάνω, αντιστοιχεί σε περίπου 30% των εσόδων που είχε η ομάδα απο την συμμετοχή της στο πρωτάθλημα την προηγούμενη χρονιά).

Στην Ισπανία ποδοσφαιρικές ομάδες ασφαλίζονται εδώ και χρόνια για απώλεια εσόδων σε περίπτωση υποβιβασμού από την La Liga. Ο πρώην Προέδρος της  Λα Κορούνα, Αουγκούστο Σέζαρ Λεντοϊρο είχε υποχρεωθεί να συμπεριλάβει ρήτρα αποζημίωσης στο συμβόλαιό του με το τηλεοπτικό "Canal+"  αν η ομάδα του έμενε εκτός πρωταθλήματος, όπως έχει ο ίδιος αποκαλύψει.

Στην Αγγλία, οι ομάδες μπορούν να ασφαλιστούν μόνο έναντι θετικού αποτελέσματος όπως είναι η πληρωμή μπόνους απόδοσης. Για να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο οι ομάδες πρέπει να πάρουν την έγκριση από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και να την οριστικοποιήσουν μέσα σε 10 μέρες από την ολοκλήρωση  της μεταγγραφικής περιόδου.

πηγή: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-22/dortmund-said-to-be-insured-for-champions-league-revenue-losses 

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Η χρυσή ευκαιρία της Διαμεσολάβησης: Τα λάθη των Συμβολαίων Πυρός μέσω Bancassurance

Το μεγαλύτερο μερίδιο ασφαλιστικών πωλήσεων που πραγματοποιούν τα τραπεζικά ιδρύματα, σε επίπεδο ατομικών συμβολαίων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατέχουν...

Close