Skip to content

Covid-19: Νέα αυστηρότερα μέτρα

Να τηρήσουμε τα μέτρα για να μειώσουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας, για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας να σώσουν ζωές.*

«Έκκληση ξανά σε όλους τους πολίτες να τηρήσουμε τα μέτρα για να μειώσουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας, για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας να σώσουν ζωές» έκανε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας:

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα για να μην καθυστερεί το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ας τηρήσουμε τα μέτρα μένοντας σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς.

Και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δυστυχώς η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων.

Γι αυτό συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη -αν χρειαστεί κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους μας. Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια».

Ο ίδιος μάλιστα, ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί με ο συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής να κλείνει. Στα βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους φυσικά με βάση το PLF που θα έχει υποβληθεί.

Δεύτερον, αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Γι αυτό το λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας».

Χθες Τετάρτη 18 Νοεμβρίου τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανήλθαν σε 3.209, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σημειώνοντας πάλι αύξηση. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 480, ενώ κατεγράφησαν 60 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από ις αρχές της πανδημίας να αγγίζει πλέον τους 1.288. Τα περισσότερα κρούσματα πάλι ήταν στη Θεσσαλονίκη με την περιφερειακή της ενότητα να αριθμεί 905 κρούσματα, ενώ η Περιφέρεια Αττικής είχε 564 κρούσματα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα είναι στα όριά του και πλέον εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα μεταξύ των οποίων είναι οι αεροκομιδές ασθενών με C130 και με ειδικά διαμορφωμένη αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Αττικής.

Συγκρατημένη αισιοδοξία πάντως φημιουργεί η είδηση ότι η έναρξη του εμβολιασμού πιθανώς να γίνει μέσα στον Ιανουάριο του 2021 χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως “ως διά μαγείας”¨λύθηκαν όλα και δε θα χρειαστούν άλλα περιοριστικά μέτρα. “Είναι ένα μεγάλο όπλο, δεν είναι όμως το άπαν”, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια συνέστησε λίγο ακόμη υπομονή για να έχουμε το εμβόλιο, λέγοντας ότι υπάρχει η υλικοτεχνική προετοιμασία για να εφαρμοστεί όταν έρθει στη χώρα μας. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει καμία ομάδα αυξημένου κινδύνου μακριά από τον εμβολιασμό, όπως και όλος ο πληθυσμός, εάν υπάρξει η αντίστοιχη διαθεσιμότητα του εμβολίου, η οποία θα είναι σταδιακή γι΄ αυτό σημαντικός παράγοντας είναι και η προτεραιοποίηση.

«Για να δημιουργηθεί η ανοσία αγέλης θα πάρει χρόνο, θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν, αλλά και από κάποιες ιδιότητες των εμβολίων που ακόμα δεν μας είναι γνωστές, όπως εάν προφυλάσσει μεν αλλά σταματάει και τη μετάδοση στο περιβάλλον», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Προσέθεσε ότι «θα ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω όταν φτάσουμε στο υψηλό ποσοστό πάνω από το 60% εμβολιασμό, καθώς θα έχει δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας που θέλουμε για όλες τις λοιμώξεις προκειμένου να πετύχουμε τη μείωση τους μέχρι εξαλείψεως».

«Κάθε εμβόλιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές αποθήκευσης και διανομής, καθώς και διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές για την διενέργεια του εμβολιασμού. Έτσι ο σχεδιασμός έγινε με γνώμονα να καταφέρουμε να διανείμουμε με ασφάλεια τα εμβόλια σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τόνισε δε ότι γίνεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθεί η όλη διαδικασία και «αυτό θα μείνει ως παρακαταθήκη στο ΕΣΥ για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε στην μετά covid εποχή».

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *