Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 οι τράπεζες έψαχναν να πουλήσουν τις θυγατρικές ασφαλιστικές για να βελτιώσουν τους οικονομικούς τους δείκτες. Στα μέσα της δεκαετίας του 2020, οι τράπεζες εξαγοράζουν ασφαλιστικές για να βελτιώσουν τους οικονομικούς τους δείκτες.
Την δεκαετία του 2010 τα οικονομικά αξιώματα υπαγόρευαν πωλήσεις ασφαλιστικών ενώ το 2026, με μία μικρή ρύθμιση στην νομοθεσία, υπαγορεύουν αγορές ασφαλιστικών από τις τράπεζες για να ενισχύσουν τα μεγέθη τους.
Η ανατροπή στο σύγχρονο αυτό σενάριο των εξαγορών και πωλήσεων ήρθε ωστόσο είκοσι ημέρες πριν με την ανακοίνωση απορρόφησης της Ευρώπης Holding στην οποία ανήκει η Ευρώπη Ασφαλιστική του Νικόλαου Μακρόπουλου στην Credia Bank.
Της συναλλαγής αυτής, έχει προηγηθεί πρόσφατα η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς καθώς και η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας με την Allianz σε μορφή συμμετοχών, με την πρώτη επίσημη ανακοίνωση να γίνεται σχεδόν ένα μήνα πριν. Μην ξεχνάμε και την ολοκλήρωση εξαγοράς της Eurolife FFH από την Eurobank.
Η Eurobank συγκεκριμένα υπέγραψε οριστική συμφωνία (SPA) τον Μάιο του 2026 με τον όμιλο Fairfax Financial Holdings για την εξαγορά του εναπομείναντος 80% της Eurolife Life (μέρους της Eurolife FFH) αντί τιμήματος περίπου 813 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η τράπεζα θα κατέχει το 100% της ασφαλιστικής, ενοποιώντας πλήρως τη δραστηριότητά της.
Ωστόσο δεν απουσιάζουν ερωτήματα που προκύπτουν από την τελευταία συναλλαγή, αυτή της Credia Bank με την Ευρώπη Ασφαλιστική. Που είναι τα εξής:
1. Η Credia Bank έχει πολύ μικρό δίκτυο υποκαταστημάτων, πώς θα λειτουργήσει το bancassurance και πόσο ανταγωνιστικό θα είναι;
2. Η Ευρώπη Ασφαλιστική έχει στόλο αυτοκινήτων και λιγότερο συγκριτικά με τις άλλες ασφαλιστικές όπως είναι η ERGO. Τι μέλλει γενέσθαι με αυτό;
3. Στην περίπτωση του Corporate η Ευρώπη θα μεταφέρει το ποσοστό του κινδύνου που αναλαμβάνει για μία επιχείρηση στην Credia;
4. Η Ευρώπη ασφαλιστική δεν έχει ασφαλίσεις ζωής όπως για παράδειγμα η ΝΝ Hellas, πώς η Credia θα αντισταθμίσει το κενό αυτό;
5. Οι ασφαλίσεις εγγυήσεων έχουν πολύ χαμηλές προμήθειες, τουλάχιστον όχι τόσο όσο το property – πόσα θα είναι τα κέρδη για την Credia από αυτό το κομμάτι;
6. Είναι οι σχέσεις καλές της Ευρώπης Ασφαλιστικής με την NAK Katsiberis για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συνεργασία;
7. Επίσης ποιος θα διανέμει τα ασφαλιστικά προϊόντα της Interamerican και της ERGO (υγεία) καθώς μαθαίνουμε ότι η Credia πήρε την απόφαση να διακόψει την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων με τις δύο αυτές ασφαλιστικές.




No comment yet, add your voice below!