Skip to content

Credit Suisse: «Ώρα Lehman» για την Ευρώπη και τα ασφάλιστρα κινδύνου που συνεχώς αυξάνονται

Μπορεί να μεταφέραμε τις προάλλες τη βεβαιότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ότι η κρίση που έφερε στην παγκόσμια οικονομία η κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank δεν θα μεταφερθεί πέρα από τον Ατλαντικό, ωστόσο μια νέα απειλή ήρθε τελικά -έστω και για μια ολόκληρη μέρα- να αναβιώσει εφιάλτες οικονομικής κρίσης του 2008 για Ελλάδα αλλά και Ευρώπη.

του Χρήστου Γαβαλά

Και αυτό δεδομένου ότι η Credit Suisse είναι ένας μεγάλος τραπεζικός όμιλος και η δική της κατάρρευση δεν θα ήταν μια απλή υπόθεση.

Ουσιαστικά η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη (ώστε να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός) κάνει ακριβότερο το χρήμα και οι πιέσεις που δημιουργούνται στην αγορά δεν είναι εύκολο να προσδιοριστουν και να συγκρατηθούν.

Η κίνηση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας για παροχή ρευστότητας ύψους 50 δισ. ελβετικών φράγκων οδήγησαν σε ανοδική πορεία τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, ωστόσο, αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για το εάν θα προχωρήσει το πλάνο για νέα αύξηση επιτοκίων 50 μονάδων βάσης ή εάν θα παγώσει αυτή υπό το βλέμμα αυτών των εξελίξεων.

Η ένεση των 50 δισ. φράγκων ακολούθησε τις διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει από χθες οι ελβετικές αρχές ότι η Credit Suisse πληρούσε «τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβλήθηκαν σε συστημικά σημαντικές τράπεζες» και ότι θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας εάν χρειαστεί.

Εκτός από το δάνειο από την κεντρική τράπεζα, η Credit Suisse ανακοίνωσε και ότι αγόρασε δισεκατομμύρια δολάρια από το δικό της χρέος για να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της και τα έξοδα πληρωμής τόκων. Η προσφορά της καλύπτει ομόλογα 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 500 εκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα της ζώνης του ευρώ.

Ο απόλυτος δείκτης των λεγόμενων CDS

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η ελβετική τράπεζα δεν «έπεσε έξω» μόνο εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς στα τέλη του προηγούμενου χρόνου ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου της ανέβαινε σε νέο ιστορικό υψηλό, την ίδια ώρα που η μετοχή της έπεφτε σε νέο χαμηλό.

Είναι σημαντικό να παρατηρήσει κανείς ότι το κόστος ασφάλισης έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας, γνωστό και ως CDS, αυξήθηκε στις 293 μονάδες βάσης, από μόλις 55 μονάδες που ήταν στις αρχές του έτους. Η εικόνα που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες (μέχρι την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας) ξυπνούν μνήμες από την δραματική περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους, καθώς την Τρίτη τα CDS εκτινάχθηκαν αρκετά πάνω από τις 800 μονάδες βάσης και σύμφωνα με το Bloomberg, χθες τα μονοετή CDS της Credit Suisse σκαρφάλωσαν έως και τις 1.200 μονάδες βάσης.

Προκειται για ένα μέγεθος που παρατηρείται πολύ σπάνια και φυσικά σημειώθηκε στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα την εποχή του 2008 και εντεύθεν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νουριέλ Ρουμπίνι έγραψε στο twitter ότι η Credit Suisse είναι «πολλή μεγάλη για να καταρρεύσει και πολλή μεγάλη για να σωθεί», κάνοντας παραλληλισμό με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *