Skip to content

EIOPA: Οι χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων λόγω Covid-19 θα φέρουν ζημιές

Οι χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων λόγω Covid-19 θα δημιουργήσουν ζημιές μεσομακροπρόθεσμα επισημαίνει η EIOPA

Επιδράσεις στην κερδοφορία των ασφαλιστικών ομίλων σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα έχουν οι χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων μειωμένου ρίσκου αναφέρει η EIOPA και συστήνει την προσοχή των ασφαλιστών στην διατήρηση υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Την αλλαγή των επενδυτικών στρατηγικών των μεγάλων ασφαλιστικών οίκων λόγω των αρνητικών επιδράσεων του Covid-19 στα μακροοικονομικά δεδομένα και την επίπτωσή τους στα εισοδήματα των καταναλωτών, την περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων και τις επιπτώσεις τους στους δείκτες κερδοφορίας και τους δείκτες φερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων εξετάζει η τελευταία μελέτη της EIOPA σχετικά με τις πολύ χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων για τον ασφαλιστικό κλάδο που παρουσιάστηκε στις 21 Ιουλίου. Η μελέτη επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην ευθύνη των διαχειριστών επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών να επιλέξουν επενδύσεις που συνδυάζουν θετικές αποδόσεις με μικρότερο αναλαμβανόμενο κίνδυνο.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ασφαλιστικές

Το μεγαλύτερο ζητούμενο για τις ασφαλιστικές είναι να επιλέξουν όχι μόνο αποδοτικές επενδύσεις μειωμένου κινδύνου, αλλά και να επιλέξουν επενδύσεις που “ωριμάζουν” στο κατάλληλο χρονικό διάστημα που πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο κανόνας του “ταιριάζω απαιτήσεις με υποχρεώσεις” αν και είχε ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική, λόγω του ράλι των μετοχών και ομολόγων, επανέρχεται στην πραγματικότητα πλέον λόγω των αναγκών και των επιπτώσεων που δημιούργησε ο Covid-19. Έτσι οι υπεύθυνοι επενδύσεων στους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους θα πρέπει να επιλέγουν τα “μείγματα” επενδύσεων που θα έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση, το μικρότερο ρίσκο και κυρίως στη σωστή χρονική περίοδο. Ο κανόνας αυτός αφορά ιδιαίτερα τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους που διαχειρίζονται συνταξιοδοτικά προγράμματα και ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα θα πρέπει να προσέχουν να έχουν τις κατάλληλες ποσοστώσεις στις λήξεις των ομολόγων.

Επίσης, απαιτούνται ιδιαίτερες αναλογιστικές μελέτες ώστε να φανεί “ο ορίζοντας”, δηλαδή το χρονικό διάστημα που οι ασφαλιστικές θα κληθούν να πληρώσουν τα μεγαλύτερα κεφάλαια σε συντάξεις, αποζημιώσεις υγείας και άλλα προϊόντα ζωής. Το θετικό στις κατηγορίες αυτές είναι ότι ο ορίζοντας και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν είναι καθορισμένα. Το αρνητικό είναι ότι λόγω χαμηλών αποδόσεων επενδύσεων ενδεχομένως, οι ασφαλιστικές στην Ευρώπη να εμφανίζουν ένα “κεφαλαιακό έλλειμμα” την περίοδο που θα κληθούν να πληρώσουν συντάξεις και αποζημιώσεις.

Η EIOPA απαιτεί από τις ασφαλιστικές να παραμένουν με υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας και μεγάλη ρευστότητα καθ’ όλη την περίοδο που οι επιπτώσεις του Covid-19 στις οικονομίες θα είναι μεγάλες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *