Ergo Hellas: καμάρι για τον Όμιλο της Ergo

17 Φεβρουαρίου 2020

Πριν απο ένα, ενάμιση μήνα ο Θεόδωρος Κοκκάλας έλαβε ξαφνικά ένα μήνυμα από τον επικεφαλής του Ergo Group, κ. Markus Riess: να μεταβεί στη Γερμανία για μια κατ΄ιδίαν συνάντηση. Απροσδόκητη πρόσκληση, την δέχτηκε χωρίς να ξέρει καθόλου τι τον περιμένει παρότι, όπως είπε, είχε σκεφτεί στο μυαλό του έξι (!) πιθανά σενάρια (χωρίς φυσικά να «πέσει μέσα»). Η πρόταση να αναλάβει την Ergo Germany έπεσε σαν βόμβα, χρειάστηκε χρόνο να την συνειδητοποιήσει. Και μόνο στο τέλος της τετράωρης συζήτησης, αφού του εξήγηθηκε η στρατηγική της εταιρείας και ρωτήθηκε αν συμφωνεί ή όχι, κατάλαβε τους λόγους.

Είναι λογικό το επιτυχημένο ιστορικό σε δύσκολες περιόδους  - μετάβασης, αλλαγών, εξορθολογισμού και συγχωνεύσεων, καταστάσεις τις οποίες αντιμετώπισε από την αρχή της καριέρας του στην Victoria, σε συνδυασμό με το λοιπό σύνολο ικανοτήτων, κατάρτισης, χαρακτήρα, παιδείας να έφεραν τον Έλληνα CEO, στο τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες.

Με πτυχία στα Οικονομικά και την Νομική και με μεταπτυχιακά στο Αννόβερο, η είσοδος στην ασφαλιστική αγορά για τον κ. Κοκκάλα έγινε νωρίς στην καριέρα του, μέσω του νομικού τμήματος της Gerling-Konzern στην Κολωνία, ενός ισχυρού ομίλου που εξειδικεύονταν στις βιομηχανικές ασφαλίσεις. Από εκεί διορίστηκε αρχικά  Νομικός Σύμβουλος και Υπεύθυνος Αστικής Ευθύνης και Πιστώσεων στο υποκατάστημα της Ελλάδας και το 1998,  ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση.  Από το 2004 ανέλαβε καθήκοντα Αντιπροέδρου Δ.Σ. & CEO της Victoria, μετέπειτα Ergo, εκεί όπου διέγραψε λαμπρή πορεία μέχρι σήμερα.

Είπε για το ξεκίνημά του στην Victoria ο Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας εκδήλωσης στο Μέγαρο:

“Όταν, εκείνη την εποχή, άλλοι φλέρταραν με μια διοικητική θέση στις κρατικές εταιρείες, εκείνος επέλεξε να αναλάβει τα ηνία μιας μικρομεσαίας ασφαλιστικής εταιρείας γερμανικών συμφερόντων, με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα. Όραμά του ήταν να οδηγήσει αυτήν την εταιρεία στις πρώτες θέσεις της ελληνικής αγοράς, εκμεταλλευόμενος τις αναπτυξιακές προθέσεις της μητρικής της Ergo

Και το έκανε.

Η πορεία της εταιρείας από το 2004 μέχρι σήμερα είναι σταθερά ανοδική, σημαδεμένη από στρατηγικές αποφάσεις.

Στην αρχή μεταφέρθηκε η έδρα της από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και λίγο αργότερα δημιουργήθηκαν οι πρώτες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Το προσωπικό αναδιοργανώθηκε και ενισχύθηκε και το χαρτοφυλάκιο εξισσοροπήθηκε μετατρέποντας την Ergo απο εταιρεία «αυτοκινητάδων» σε εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων με ποσοσστό 60%-40% (από 85% αυτοκίνητο). Ο Θεόδωρος Κοκκάλας  εισήγαγε πρώτος στην Ελλάδα το παραμετρικό τιμολόγιο αυτοκινήτων και ήταν και ο πρώτος που «τόλμησε» να μειώσει την πιστωτική περίοδο. Διαμόρφωσε σταθερή τιμολογιακή πολιτική και έναν λειτουργικό κανονισμό πωλήσεων. Η Ergo Hellas άρχισε να αυξάνει τους συνεργάτες και το τζίρο της ενώ κομβικό σημείο ήταν, το 2010, η συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την Πειραιώς στο bancassurance. Η μεγάλη πρόκληση της  καριέρας του ήταν φυσικά η απόφαση να επιχειρήσει την πιο μεγάλη αλλά και την πιο δύσκολη συγχώνευση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Κέρδισε την ΑΤΕ παρά τον σκληρό ανταγωνισμό και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το τιτάνιο έργο της συγχώνευσης στην πράξη. Δύσκολη αποστολή, με συγκρούσεις, απρόοπτα, αναποδιές. Η Ergo Hellas, μετρά 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, τα 15 από τα οποία φέρουν τη σφραγίδα του Θεόδωρου Κοκκάλα.

Ο Oliver Willmes, επικεφαλής της Ergo International

«Ο Theo εκτέλεσε το πρόγραμμα. Προσωπικά μου έκανε πολύ εντύπωση η συγχώνευση με την ΑΤΕ, η επέκταση της συμφωνίας με την Πειραιώς, το νέο πόρταλ συνεργατών που προωθεί το crosselling, αλλά και η αφομοίωση της Das Hellas στην Ergo Hellas” είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο επικεφαλής της Ergo International, στον Όμιλο της οποίας ανήκει και η ελληνικη Ergo. Ο Oliver Martin Willmes εξήρε την υψηλή κερδοφορία και το ισχυρό κανάλι διανομής αλλά και την «κατάρτιση, την καλωσύνη και την αξιοπιστία» του Έλληνα CEO.

Εξετάσεις ο Θεόδωρος Κοκκάλας δεν έδωσε μόνο στην Ελλάδα. Παράλληλα με την ελληνική Ergo μέχρι πέρυσι διοικούσε και την Ergo Τουρκίας ενώ ως μέλος του ΔΣ της HDFC ERGO ενεπλάκη ενεργά στις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ινδία!

Δικαίως όσοι τον ξέρουν λένε ότι δουλεύει με σύστημα μεν, αλλά με φρενήρεις ρυθμούς.

«Αυτά τα χρόνια κουράστηκα πολύ» παραδέχτηκε ο ίδιος στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, «αλλά πέρασα και όμορφα, το απόλαυσα, ελπίζω το ίδιο να λέει και η οικογένεια μου, εν μέρει τουλάχιστον» συνέχισε χαμογελώντας στην κόρη και τη συζυγό του που τον καμάρωναν από την πρώτη σειρά. Αισθάνεται όμως, ότι αφήνει πίσω του μια εταιρεία πλήρως λειτουργική και οργανωμένη «από τον πρώτο υπάλληλο ως το τελευταίο στέλεχος». Αυτή είναι η μεγαλύτερη περηφάνια του, είπε,  αλλά και η μεγαλύτερη δυσκολία της απόφασής του. Να αφήσει δηλαδή κάτι που ουσιαστικά δουλεύει μόνο του, για να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, νέες δυσκολίες.

Η Ergo Hellas είναι μια κερδοφόρα εταιρεία, πλέον ηγέτης στο χωρο των Γενικών Ασφαλειών, με λειτουργικό team, σταθερή πορεία και φανερές προοπτικές ανάπτυξης. Για αυτό και η Διοίκηση του Ομίλου την θεωρεί core market και την παρουσιάζει παντού ως case study, λόγω και της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.  Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο επιλέχθηκαν τα γραφεία της Αθήνας, για την συνάντηση των μελών του CEO Advisory Board, ολιγομελούς Συμβουλίου επίλεκτων CEO που συσκέπτονται για το μέλλον του Ομίλου.

Κατόπιν αυτών, η Διοίκηση της Munich Re και ο Markus Riess αποφάσισαν να εντάξουν τον Έλληνα CEO στην στενή ομάδα διοίκησης της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής στον κόσμο και μάλιστα άμεσα. Σε περίπου δύο μήνες, ο Θεόδωρος Κοκκάλας θα ξαναεγκατασταθεί στη γνώριμή του Γερμανία, για πρώτη μετά τα φοιτητικά του χρόνια, προκειμένου να διαδεχθεί τον  Dr. Achim Kassow o οποίος αναλαμβάνει διοικητική θέση στη Munich Re. Η Ergo Γερμανίας έχει περισσότερους από 10 εκατ. πελάτες, 14.500 εργαζομένους και το 2018 ασφάλιστρα ύψους 12 δισ. ευρώ και μετά από μια επιτυχημένη περίοδο αναδιάρθρωσης έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. (Διαβάστε: Ergo Group: η πολυκύμαντη πορεία και η ευτυχής κατάληξη)

Την κίνηση της μητρικής αντιλαμβάνεται κανείς και αν ανατρέξει σε παλαιότερα λόγια του:  «Η ανάπτυξη δεν έχει κανένα νόημα αν δεν έχει μακροχρόνια βάση" έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Διευθύνων Σύμβουλος, τονίζοντας ότι στην ασφαλιστική αγορά το δύσκολο δεν είναι να αναπτυχθείς, αλλά να παραμείνεις κερδοφόρος σε βάθος χρόνου, τηρώντας τους νόμους και διατηρώντας τα αντίστοιχα αποθέματα. Αυτό είναι που θέλουν όλοι οι σοβαροί επενδυτές, αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.»

Αυτός είναι και ο στόχος του Markus Riess, να εξασφαλίσει την ανάπτυξη στην νέα Ergo Deutschland και για αυτό το δύσκολο έργο επέλεξε έναν καπετάνιο έμπειρο στις φουρτούνες.

"Tο μεγαλύτερο μάθημα που πήρα στη ζωή μου δουλεύοντας για τη Victoria και μετά Ergo, είναι ότι δεν πρέπει να αφήνεις τις φοβίες σου να κυριαρχούν στις αποφάσεις σου. Βρέθηκα πολλές φορές στην καριέρα μου μπροστά σε βουνά που πίστευα ότι δε θα καταφέρω να ξεπεράσω. Ωστόσο, με επιμονή, υπομονή, σκληρή δουλειά και κυρίως σωστές ομάδες ανθρώπων σιγά σιγά, κομματάκι κομματάκι, καταπίνεις τον ελέφαντα."

Μarkus Riess, επικεφαλής του Ergo Group

"Έχω δει όλα όσα έχετε καταφέρει εδώ στην Ελλάδα κ. Κοκκάλα και για αυτο είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είστε ο κατάλληλος άνθρωπος και εσωτερικά ο μόνος άνθρωπος να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που θα φέρουν τα επόμενα χρόνια στην Ergo Γερμανίας. Σ’ ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για μας εδώ στην Ελλάδα, σε ευχαριστώ για όλη την συνεισφορά σου στον Όμιλο. Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που μου έδωσες  την ελευθερία να σε πάρω απο αυτή την πετυχημένη εταιρεία, την οποία διοικείς αδιάλειπτα και θα έλεγa τέλεια, από το 2004. Πλέον παντρεύεσαι τον πιο σημαντικό business partner σε όλη την αγορά. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οι επιδόσεις σου μέχρι σήμερα σε έχουν θωρακίσει και ενδυναμώσει όσο χρειάζεται για τη νέα σου θέση."

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Ergo Group: Η πολυκύμαντη πορεία, με την ευτυχή κατάληξη

Πάνε περίπου δύο δεκαετίες από τότε που η Munich Re, από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές διεθνώς, δραστηριοποιείται στην ασφάλιση μέσω του...

Close