Skip to content

Eurolife: Ιδιοκατοίκηση ή ενοίκιο, η ασφάλεια περιεχομένου αφορά όλους

Όποιο απρόοπτο και αν ανησυχεί τον κάτοικο του σπιτιού, μπορεί να αισθανθεί σιγουριά ότι θα το αντιμετωπίσει με την προστασία του προγράμματος περιεχομένου σπιτιού της Eurolife, Sweet Home Content.

Ενοίκιο ή ιδιοκατοίκηση;

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με παλαιότερα. Ενώ το 2005 βρισκόταν στο 84,6%, το 2019 είχε πέσει στο 75,4%. Πλέον ένας στους τέσσερις Έλληνες ζει στο ενοίκιο, αλλά κι εκεί τα πράγματα έχουν δυσκολέψει τα τελευταία χρόνια, με τη ζήτηση και τις τιμές να αυξάνονται κατακόρυφα.

ta_enoikia_stin_ellada_eurolife_blog_Final-min

Διάφοροι παράγοντες έχουν συνεισφέρει σε αυτή την αύξηση, τους οποίους μπορούμε να δούμε παρακάτω.

Μείωση επενδύσεων σε κατοικίες

Τα χρόνια της κρίσης έφεραν ραγδαία υποχώρηση στις επενδύσεις σε κατοικίες και στις οικοδομικές κατασκευές, κάτι που αντικατοπτρίζεται τώρα και στην αύξηση ζήτησης. Από 25,2 δισ. το 2007, οι επενδύσεις έπεσαν στα 1,4 δισ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας πτώση 94,5%.

Επιπλέον, μειώθηκε κατά πολύ και η οικοδομική δραστηριότητα, με μείωση άνω του 80% στις οικοδομικές άδειες από το 2007. Ενδεικτικά, το 2007 εκδόθηκαν περίπου 80.000 άδειες οικοδομών και μόλις 12.600 άδειες το 2016. Αν το δούμε σε όρους επιφάνειας, οι νέες οικοδομές και οι προσθήκες σε υπάρχοντα κτίρια αναλογούσαν σε 29,4 εκατ. τετραγωνικά μέτρα το 2007 και μόλις 2,3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα το 2016.

Με αυτές τις τιμές η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τις επενδύσεις και κατασκευές σε κατοικίες.

Από το 2017 και μετά παρουσιάστηκε μια άνοδος. Το 2020 οι οικοδομικές άδειες έφτασαν τις 18.800 με συνολική επιφάνεια που έφτανε τα 4,1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα. Όμως η έκδοση αδειών υποχώρησε λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που δεν επέτρεπαν οικοδομικές εργασίες σε πολλές περιπτώσεις.

ependyseis_katoikia_infographic_eurolife_blog-min

Βραχυχρόνια ενοικίαση σπιτιού (AirBnB)

Ενώ ο κλάδος των οικοδομών και κατασκευών αντιμετώπιζε μεγάλη κρίση, από το 2018 παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση σπιτιών με σκοπό τη βραχυχρόνια ενοικίαση. Πλατφόρμες όπως είναι το AirBnB έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές με τουριστική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν έναν τρόπο για τους ιδιοκτήτες κατοικιών να τις εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

Οι συνθήκες αυτές έχουν κάνει την αναζήτηση κατοικίας αρκετά δύσκολη και έχουν ωθήσει τα ενοίκια να αυξηθούν. Κάτι ακόμα που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχει μειωμένη πρόθεση για την αγορά κατοικίας, σύμφωνα με έρευνες του ΙΟΒΕ. Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει ότι έχει σκοπό να αγοράσει νέα κατοικία μέσα στον επόμενο χρόνο είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Ο ρόλος της ασφάλειας σπιτιού

Σε ένα τέτοιο τοπίο λοιπόν, που επικρατούν αυξημένα ενοίκια και δαπάνες κατοικίας, αλλά και που οι περισσότεροι δεν ζουν σε δικό τους σπίτι, είναι λογικό να σκέφτεσαι ότι η ασφάλεια σπιτιού δεν σε αφορά.

Θα έλεγε κανείς ότι αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες, αλλά αυτό δεν ισχύει για διάφορους λόγους. Σπίτι δεν είναι μόνο οι τοίχοι, αλλά και ό,τι υπάρχει μέσα του, τα αντικείμενα, οι αναμνήσεις που χτίζει κανείς με αγαπημένα πρόσωπα. 

Ακόμα κι αν είσαι ενοικιαστής, έχεις λόγο να επωφεληθείς από μια ασφάλιση σπιτιού, ασφαλίζοντας μόνο το περιεχόμενο, ή προσαρμόζοντας το πρόγραμμα για να ανταποκρίνεται στις δικές σου μοναδικές ανάγκες.

Ένας ακόμα λόγος για να επενδύσεις σε περαιτέρω προστασία για το σπίτι σου και το περιεχόμενό του, είναι το γεγονός ότι πολλά κτίρια είναι πλέον παλιά και πιο επιρρεπή σε βλάβες, σε συνδυασμό με την αυξημένη ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής. Έτσι, ενώ το κόστος για οποιαδήποτε ζημιά που έχει να κάνει με το ίδιο το σπίτι είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη, η ζημιά επηρεάζει και εσένα καθώς τα αντικείμενα και οι συσκευές που μπορεί να επηρεαστούν ή να καταστραφούν ανήκουν σε εσένα.

Θαλπωρή και προστασία στο σπίτι χάρη στο Sweet Home Content της Eurolife FFH

Με το νέο πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού Sweet Home Content, η Eurolife FFH προσφέρει μια ευέλικτη λύση που με μικρό σχετικά κόστος μπορεί να καλύψει πολλά ενδεχόμενα με ολοκληρωμένη προστασία για την κατοικία, είτε κύρια, είτε εξοχική. 

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού σε Α’ κίνδυνο, με πολλούς τρόπους προσαρμογής. Ο όρος Ασφάλιση σε Α’ κίνδυνο σημαίνει ότι σε περίπτωση ζημιάς εξολοκλήρου (με βάση το συμβόλαιό) ο ασφαλισμένος θα αποζημιωθεί χωρίς να γίνει έλεγχος για την αξία της οικοσυσκευής και χωρίς έλεγχο σχετικά με το αν η συνολική αξία της οικοσκευής του είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα αξία της.

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασφαλισμένου ο οποίος απολαμβάνει προστασία από πολλά απρόοπτα. Οι βασικές καλύψεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:

 • Πυρκαγιά και κεραυνός
 • Έκρηξη
 • Κλοπή ή ληστεία
 • Βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών μηχανών
 • Αλλοίωση τροφίμων

Επιλογή Κεφαλαίου

Ανάλογα με την αξία του περιεχομένου του σπιτιού και της οικοσκευής, υπάρχει δυνατότητα επιλογής από τρία διαφορετικά ασφαλιζόμενα κεφάλαια: €15.000, €30.000, €50.000.

Επιλογή Πρόσθετων Καλύψεων

Καθώς οι συνθήκες του κάθε σπιτιού είναι διαφορετικές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται, τον όροφο (αν είναι διαμέρισμα), την ηλικία του κτιρίου, κ.α., έτσι είναι καλό να μπορούν να επιλεχθούν πρόσθετες καλύψεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε ασφαλισμένου. Το Sweet Home Content προσφέρει επιπλέον καλύψεις με βάση δύο πακέτα.

Το πακέτο Α περιλαμβάνει:

 • Πλημμύρα , θύελλα, καταιγίδα, χιόνι, βάρος χιονιού, χαλάζι, παγετός
 • Διαρροή νερού από σωληνώσεις
 • Πτώση δέντρων, κλαδιών ή στύλων
 • Κάλυψη σε προσωρινή κατοικία, έξοδα & ζημιές μεταφοράς
 • Έξοδα άντλησης υδάτων

Το πακέτο Β δίνει πρόσβαση σε Υπηρεσία Άμεσης Επέμβασης που είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει:

 • βλάβες υδραυλικών/ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και βλάβες στο σύστημα θέρμανσης ή/και στο σύστημα παροχής φυσικού αερίου
 • βλάβη κλειδαριών και θραύση τζαμιών
 • υπηρεσίες φύλαξης και καθαρισμού
 • προσωρινή αντικατάσταση συσκευής τηλεόρασης, DVD player ή/και φορητού υπολογιστή
 • μεταβίβαση επειγόντων μηνυμάτων

Ενδεικτικά, το κόστος ξεκινά από €35 το χρόνο για το περιεχόμενο της κύριας κατοικίας και από €45 το χρόνο για το περιεχόμενο της εξοχικής κατοικίας.

Όποιο απρόοπτο και αν ανησυχεί τον κάτοικο του σπιτιού, μπορεί να αισθανθεί σιγουριά ότι θα το αντιμετωπίσει με την προστασία του προγράμματος Sweet Home Content.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *