Skip to content

Eurolife, ΠΑΠΕΙ & Hope Genesis αναδεικνύουν το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας

Πριν απο λίγο καιρό η Εurolife παρουσίασε στο κοινό μια μεγάλη έρευνα για την υπογεννητικότητα στις απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας. Η Eurolife σε συνεργασία με τον αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Hope Genesis, πλέον συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση συνολικά του δημογραφικού προβλήματος της χώρας που σιγά σιγά, αρχίζει να αποκτά διαστάσεις:

Κάποια νούμερα τρομάζουν – και κάποια άλλα είναι πολύ ενθαρρυντικά: Στην ηλικία των 65 ετών το προσδόκιμο ζωής είναι πλέον 20 ακόμη χρόνια – τη στιγμή που, στην αρχή του 20ου αιώνα, ήταν από…μηδέν έως δύο! Οι Έλληνες γερνάμε, μόνο που ταυτόχρονα, δεν αναπαραγόμαστε. Ο ρυθμός αναπαραγωγής στην Ελλάδα, 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι σύντομα ο συνολικός πληθυσμός θα πέσει στα 7 με 8 εκατομμύρια από 10 που είναι σήμερα.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο δεδομένων, η γήρανση με την υπογεννητικότητα, γεννά μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, για τα οποία αν δεν αναλάβουμε γρήγορα δράση ως χώρα, κινδυνεύουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Τα ρομπότ που φροντίζουν υπέργηρους είναι ήδη πραγματικότητα στην Ιαπωνία

Αυτό το έχει ήδη συνειδητοποιήσει η ακαδημαϊκή κοινότητα – καθηγητές όπως ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο Πλάτων Τήνιος, ο Αθανάσιος Κυριαζής έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί και αναλάβει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσα δυσοίωνα προβλέπονται.

Δεν είναι τυχαίο ότι το φετινό συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείτα σε λίγες μέρες στην Αθήνα με κύριο χορηγό την Eurolife έχει θέμα “Δημογραφική Κρίση της Ελλάδας: ένα βαρέλι πυρίτιδας που εμποδίζει την ανάπτυξη;»

Υπουργοί, δημόσιοι λειτουργοί, δημοσιογράφοι και βεβαίως ακαδημαϊκοί θα περιγράψουν τους λόγους για τους οποίους η δημογραφική γήρανση είναι ή θα έπρεπε να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή, «πρόβλημα εθνικής επιβίωσης» όπως πρόσφατα το χαρακτήρισε ο Μιλτιάδης Νεκτάριος συμμετέχοντας στην παρουσίαση της έρευνας της Eurolife.

Είχε επισημάνει τότε ο καθηγητής Νεκτάριος, ότι το δημογραφικό είναι ένας από τους δύο παράγοντες που διέπουν την μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας, γιατί πολύ απλά, επηρεάζει άμεσα το εργατικό δυναμικό της (ο άλλος είναι η παραγωγικότητα). Από το 2010 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς και κατ’ επέκταση μειώνεται και το εργατικό δυναμικό της. Αυτό επηρεάζει το πώς θα εξελιχθεί η χώρα τον επόμενο αιώνα και επέκεινα.

Για αυτό τώρα πάρα πολύ διεθνείς οργανισμοί, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μία σειρά από ελληνικά πανεπιστήμια προβλέπουν και έχουν εκτιμήσει με πολύ σημαντικά μακροοικονομικά μοντέλα, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης μέχρι το 2050 και μετά δεν θα ξεπεράσουν το 1% με 1,5%.

Αν δεν υπάρχουν αρκετοί έλληνες να δουλέψουν τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη, αύξηση των εισοδημάτων μας, καταπολέμηση του brain drain. Και φυσικά, συνέπειες θα υπάρξουν και στο δυναμικό της εθνικής μας άμυνας.

Η ανάγκη μακροχρόνιας ιατρικής φροντίδας

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, επεσήμανε ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, τις επόμενες δεκαετίες, θα έχουμε πολύ μεγάλα τμήματα υπερηλίκων οι οποίοι θα χρειάζονται υπηρεσίες υποστήριξης. Το δημογραφικό θα προκαλέσει «ασφυξία» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – εκτός από τις υποδομές, θα χρειαστεί τεράστιος αριθμός ανθρώπων που θα προσφέρουν τις σχετικές υπηρεσίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιαπωνία, χώρα με τους γηραιότερους πληθυσμούς στον κόσμο, χρησιμοποιούνται και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα, ρομπότ (!) για να βοηθούν τα άτομα μεγάλης ηλικίας.

Από την άλλη ταυτόχρονα θα…περισσέψουν υποδομές άλλου είδους, με πρώτα και καλύτερα τα σχολεία! Έτσι όπως πάμε, δεν θα υπάρχουν αρκετοί μαθητές να γεμίσουν όλα τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια που υπάρχουν στην χώρα και το πιθανότερο είναι κάποια απο αυτά να πρέπει να μετατραπούν σε κέντρα στήριξης που θα υποδέχονται τους χρόνια πάσχοντες!

Η δομή της οικονομίας, τα καταναλωτικά πρότυπα, η δομή της κοινωνίας ακόμη, θα επηρεαστεί ριζικά και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα τονιστεί στο συνέδριο της επόμενης εβδομάδας.

Ινστιτούτο για τα Οικονομικά της Γήρανσης

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού είναι σοβαρές και απαιτούν σχεδιασμό και στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με πρωτοβουλία των Νεκτάριου – Κυριαζή, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και τη Hope Genesis και με τη στήριξη της Eurolife, δημιούργησε το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά της Γήρανσης. Στη δημιουργία του Ινστιτούτου μάλιστα βοήθησε και ο ίδιος ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου με την ιδιότητα του Προέδρου της ΕΑΕΕ. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι να παράξει γρήγορα ερευνητικά συμπεράσματα και έγκυρες προτάσεις ούτως ώστε η Πολιτεία να μπορέσει να βάλει μπροστά μια συνολική στρατηγική αντιμετώπισης του πολύπλοκου και πολύπλευρου αυτού ζητήματος.

Διαβάστε: Οι παράγοντες που δημιουργούν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

Χρ. Μωράκη

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *