Skip to content

Eurolife: Στηρίζει την προσβασιμότητα και την συμπερίληψη στην Τέχνη

Η Eurolife FFH, εταιρεία που “βλέπει” την εταιρική κοινωνική ευθύνη διαφορετικά από τις περισσότερες, πρόσφατα υποστήριξε με τη χορηγία της την υλοποίηση μια νέας σημαντικής πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του οποίου είναι στρατηγικός συνεργάτης εδώ και πολλά χρόνια.

Γράφει: Χρ. Μωράκη

Το Μουσείο εγκαινίασε το πρόγραμμα “Σε επαφή” που επιτρέπει σε άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (οπτική ή ακουστική βλάβη) να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στην μόνιμη έκθεση Κυκλαδικής Τέχνης.

Αυτό γίνεται εφικτό μέσω μιας κινητής συσκευής η οποία περιέχει σε μικρογραφία ανάγλυφη κάτοψη του χώρου του μουσείου και ακριβή αντίγραφα αντιπροσωπευτικών αντικειμένων. Πρόκειται για μια κινητή, απτή προθήκη την οποία χειρίζεται το εκπαιδευτικό προσωπικό του μουσείου και η οποία ακολουθεί συγκεκριμένη διαδρομή παρέα με τον επισκέπτη. Οι πληροφορίες για το κάθε αντίγραφο που περιέχει, παρέχονται είτε με κέντημα σε γραφή Braille για άτομα με ολική τύφλωση ή σε μεγαλογράμματη γραφή, για άτομα με χαμηλή όραση, είτε με ακουστική περιγραφή.

Έτσι άτομα με αισθητηριακές δυσκολίες ή αναπηρίες μπορούν να περιηγηθούν στο μουσείο και να δουν τη συλλογή του. Βεβαίως, στη δημιουργία της προθήκης, καθοριστική ήταν η γνώμη και η βοήθεια ατόμων με προβλήματα όρασης και ειδικών από το χώρο. Για την ακουστική εμπειρία ζητήθηκε η βοήθεια της ΑΜΚΕ  «Με άλλα μάτια», ώστε τα κείμενα να προσφέρουν μεν την απαραίτητη επιστημονική πληροφορία για τον κυκλαδικό πολιτισμό, αλλά συγχρόνως να καλύπτουν και τις ανάγκες των ατόμων με τυφλότητα.

Το να γράψεις κείμενα είτε για άτομα με τυφλότητα, είτε για άτομα με κώφωση δεν είναι καθόλου απλό. Τα κείμενα αυτά μεταφράστηκαν και στα αγγλικά, αξιολογήθηκαν από ομάδα τυφλών ατόμων που πρότειναν αλλαγές, προσαρμογές και φυσικά διευκρινίσεις. Στη συνέχεια, τα κείμενα ηχογραφήθηκαν στα ελληνικά και στα αγγλικά. Τα ηχογραφημένα αρχεία υπάρχουν σε κινητό τηλέφωνο που παρέχεται από το μουσείο!

Για τα άτομα με μερική ή ολική κώφωση σχεδιάστηκε μία μαγνητοσκοπημένη ξενάγηση για την Έκθεση του μουσείου στην ελληνική νοηματική με ελληνικούς υπότιτλους και στα διεθνή νοήματα με ελληνικούς υπότιτλους. Το βίντεο προβάλλεται σε οθόνη στην Αίθουσα της Κυκλαδικής Τέχνης, μπορεί όμως όποιος θέλει να το βρει και στην ιστοσελίδα του μουσείου όπου υπάρχουν και πληροφορίες στη νοηματική για την επίσκεψη στο μουσείο. Για τη συγγραφή των κειμένων ώστε να είναι δυνατή η απόδοση στη νοηματική, ζητήθηκε καθοδήγηση από την Hands-Up, την εταιρεία που ανέλαβε τη δημιουργία του βίντεο. Ηδη στο cycladic.gr διατίθενται στην ελληνική νοηματική γλώσσα πληροφορίες για τις συλλογές, τους χώρους κοκ.

Η όλη πρωτοβουλία έχει την ονομασία “Σε Επαφή” και στο πλαίσιο του όλου προγράμματος, η Eurolife FFH θα υποστηρίξει και μια σειρά από επισκέψεις σχολείων για παιδιά με αισθητηριακές αναπηρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δεν λαμβάνει πάγιες κρατικές επιχορηγήσεις, συνεπώς για κάθε πρόγραμμα, για κάθε έκθεση και για κάθε δράση, είτε είναι μικρή είτε μεγάλη, αναζητείται χρηματοδότηση. Η συνεργασία με τη Eurolife ξεκίνησε το 2012, αρχικά με δράσεις που αφορούσαν την οικογένεια, ενώ αργότερα, ως στρατηγικός συνεργάτης πλέον, η ασφαλιστική αγκάλιασε όλες τις δράσεις του μουσείου συνδράμοντας καθοριστικά και στην εξέλιξή του.

“Ένα μουσείο οφείλει να είναι ανοιχτό σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, να είναι προσβάσιμο χωρίς αποκλεισμούς. Να ερευνά, να συλλέγει, να συντηρεί, να εκθέτει αλλά και να εκπαιδεύει δίνοντας το παράδειγμα” δήλωσε ο Νικόλαος Καλτσάς, Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ξεχωριστό χρώμα στα πρόσφατα εγκαίνια του άνω προγράμματος, έδωσαν οι παρεμβάσεις δύο ατόμων με οπτική αναπηρία. Ο δικηγόρος και πρόεδρος της ΑΜΚΕ “Με άλλα μάτια”, Βαγγέλης Αυγουλάς (κεντρική φωτό) που μίλησε για την απογοητευτική του εμπειρία επίσκεψης σε μουσεία κατά τα σχολικά του χρόνια και εξήρε τη σημασία του προγράμματος και η Τζουλιάνα Μπούση, φιλόλογος και χειρίστρια του σκύλου- οδηγού τυφλών Γιούνι, που εξήρε την πρωτοβουλία του Κυκλαδικού Μουσείου και της Eurolife και τόνισε την ανάγκη να γίνει αποδεκτή η είσοδος των σκύλων οδηγών παντού.

Η ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια» είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που δίνει θέσεις εργασίας και κινητοποιεί ανάπηρους επιστήμονες με οπτική, κινητική και ακουστική βλάβη.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, τα μουσεία μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αυτό όμως δεν μπορούν να το κάνουν όταν είναι στον μικρόκοσμό τους και κλεισμένα μέσα στα τείχη τους. Το κάνουν μόνο όταν ανοίγουν προς την κοινωνία και γίνονται χώροι συνομιλίας για όλες τις ανάγκες που έχουμε στους καιρούς μας. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το καταφέρνει με την πολύτιμη βοήθεια της Eurolife και όλων των υπόλοιπων υποστηρικτών του.

Για μόνιμο δεσμό ζωής της Eurolife με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και όχι μια απλή χορηγική σχέση έκανε λόγο και ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, που παρέστη στα εγκαίνια. Η Eurolife βάζει τις ανάγκες του χορηγούμενου σε προτεραιότητα και προσεγγίζει τη χορηγία με ολιστικό τρόπο, σημείωσε. “Δεν καλύπτουμε απλά προσωρινές οικονομικές ανάγκες” είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο της ΑΜΚΕ “Με άλλα μάτια”:

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *