Σύγκρουση Calamos- Exin ανατρέπει τη μέχρι τώρα συμφωνία εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής

7 Φεβρουαρίου 2018

Αν και μέχρι χθες η Exin καθησύχαζε με σχετική της ανακοίνωση πως όλα βαίνουν καλώς στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής (διαβάστε την ανακοίνωση στο τέλος του κειμένου), διαψεύδοντας τις φήμες περί παράτασης και δίνοντας σαν καταληκτική ημερομηνία την 28 Μαρτίου 2018, σα βόμβα έσκασε σήμερα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου η είδηση στον ελληνικό τύπο ότι η οικογένεια Κάλαμος κατέθεσε αγωγή κατά του ομίλου Exin, ζητώντας άμεση αποπληρωμή χρηματικού ποσού που ξεπερνά τα 41 εκατομμύρια δολάρια, συν τόκους.

Σύμφωνα με την Calamos Family Partners, το συγκεκριμένο ποσό της το οφείλει η Exin στο πλαίσιο μιας σειράς δανειακών συμβάσεων και θα έπρεπε να είχε αποπληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2017, άρα, βρίσκεται πλέον σε αθέτηση.

Στην αγωγή -μεταξύ άλλων- διαβάζουμε ότι η Exin έχει επανειλημμένα αποτύχει να παρέχει τις απαιτούμενες οικονομικές καταστάσεις και άλλες χρηματοοικονομικές, λογιστικές και κανονιστικές πληροφορίες, όπως απαιτείται από τις δανειακές συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Reuters φιλοξενεί δηλώσεις ανώτερου στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος που δε δέχτηκε να αναφερθεί το όνομά του, σύμφωνα με τις οποίες, ο φάκελος με το τελικό μετοχικό σχήμα δεν έχει κατατεθεί ακόμα:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει λάβει το φάκελο που να περιέχει το τελικό μετοχικό σχήμα του ομίλου αγορών. Περιμένουμε την EXIN να το κάνει μέσα στις επόμενες μέρες».

Το Reuters αναφέρει πως δεν έγινε κάποιο σχετικό σχόλιο είτε από την Τράπεζα της Ελλάδος είτε από την Exin.

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση της Calamos Family Partners σχετικά με την αγωγή κατά της Exin που άνοιξε τον «ασκό του αιόλου» και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής:

«Η Calamos Family Partners, Inc. ("CFP"), το ιδιωτικό οικογενειακό γραφείο του John P. Calamos, Sr., ανακοίνωσε ότι ο κ. Calamos και ο κ. Koudounis κατέθεσαν σήμερα δικαστική αγωγή στην κομητεία Κουκ του Ιλινόις κατά της EXIN Financial Services Holdings BV, την ολλανδική μητρική εταιρεία του ομίλου EXIN ("EXIN"), ζητώντας την άμεση εξόφληση ποσού άνω των 41 εκατομμυρίων δολαρίων, πλέον των τόκων που τους χρωστάει η EXIN βάσει σειράς δανειακών συμβάσεων, το σύνολο των οποίων ήταν πληρωτέο από την EXIN σύμφωνα με τους όρους αυτών των συμφωνιών στις 31 Δεκεμβρίου 2017 και είναι τώρα σε αθέτηση.

Η σημερινή νομική ενέργεια ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η EXIN έχει επανειλημμένα αποτύχει να παρέχει τις απαιτούμενες οικονομικές καταστάσεις και άλλες χρηματοοικονομικές, λογιστικές και κανονιστικές πληροφορίες, όπως απαιτείται από τις ισχύουσες δανειακές συμβάσεις. Επιπλέον, η δίκη επιδιώκει να γίνει πλήρης καταγραφή του πότε και πώς η EXIN χρησιμοποίησε τα δανειακά κεφάλαια.

Επιπρόσθετα, μια επίσημη επιστολή παύσης και παραίτησης παραδίδεται στην EXIN, δίνοντας την εντολή στην EXIN να αποσύρει από την ιστοσελίδα της EXIN και από όλες τις άλλες δημόσιες επικοινωνίες της οποιαδήποτε αναφορά στον κ. Calamos, στον κ. Koudounis ή σε οποιαδήποτε σχετιζόμενη οντότητα και να παύσει τη χρήση οποιουδήποτε ονόματός τους ή αναφοράς σε αυτούς σε σχέση με οποιεσδήποτε ενέργειες ή δραστηριότητες της EXIN.»

Εκπρόσωπος της Calamos Family Partners δήλωσε: «Αν και συνήθως δε σχολιάζουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, έχει καταστεί προφανές στον κ. Calamos και στον κ. Koudounis ότι τα δικαιώματά τους ως πιστωτών δεν γίνονται σεβαστά και, ως εκ τούτου, αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, ώστε να επιβάλουν αυτά τα δικαιώματα.»

Με τη σειρά του ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, ζητώντας να σταματήσει τώρα η πώληση της εταιρείας:

«Σταματήστε τώρα την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής σε συνέχεια των σημερινών εξελίξεων, που αποκαλύπτουν την πλήρη αφερεγγυότητα και αναξιοπιστία του «υποψήφιου επενδυτή» EXIN Group, καλεί την Ε.Τ.Ε., έστω και την ύστατη στιγμή, να σταματήσει άμεσα τη διαδικασία πώλησης, καλεί τον κ.Φραγκιαδάκη να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες και παράλληλα επισημαίνει τις σοβαρότατες ευθύνες τόσο της Morgan Stanley όσο και της Goldman Sachs (σύμβουλοι πώλησης), που είχαν αναλάβει τον έλεγχο των υποψηφίων εταιριών.

Το Δ.Σ. καλεί την Τράπεζα της Ελλάδος να διασφαλίσει - ως οφείλει με την ιδιότητα της εποπτεύουσας αρχής - την απρόσκοπτη λειτουργία της Εθνικής Ασφαλιστικής κρατώντας μακριά «επιχειρηματικά παιχνίδια» και επιβλαβείς για τα συμφέροντα της Εταιρίας μας πρακτικές.

Το Δ.Σ. καλεί την κυβέρνηση να ελέγξει τη διαδικασία και να καταλογίσει τις ευθύνες που προκύπτουν, δεδομένου ότι διακυβεύεται πλέον η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.

Όλοι μαζί οφείλουν να σταματήσουν ΤΩΡΑ την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του
Συλλόγου Υπαλλήλων Α.Ε.Ε.Γ.Α. Η ΕΘΝΙΚΗ»

Απρόσμενες λοιπόν εξελίξεις για ακόμα μία φορά στο σίριαλ εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής για την οποία μέχρι χθες η Exin δήλωνε σε ανακοίνωσή της που είχε ανεβάσει στην ιστοσελίδα της:

«Ο όμιλος EXIN θα ήθελε να διευκρινίσει ότι δε ζητήθηκε παράταση της διαδικασίας υποβολής. Σύμφωνα με τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, στις 31 Ιανουαρίου, υποβάλαμε επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν σχετικά με το φάκελό μας, ο οποίος υποβλήθηκε στις 10 Ιανουαρίου και μεταξύ άλλων περιέχει:

  • προτεινόμενη οργανωτική και επενδυτική διάρθρωση
  • χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
  • αποδεικτικά στοιχεία κεφαλαίου

Ζητάμε ευγενικά από όλους τους ενδιαφερόμενους να ανατρέξουν στα επίσημα νομικά έγγραφα που διέπουν τη διαδικασία και τα οποία ορίζουν ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Μαρτίου 2018. Οποιεσδήποτε άλλες προβαλλόμενες προθεσμίες αναφέρονται λανθασμένα.

Η EXIN εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τη διαδικασία, τηρώντας όλες τις ρήτρες εμπιστευτικότητας που έχουν αναληφθεί και δεσμεύεται να ολοκληρώσει τη συναλλαγή.»

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
MetLife: Η #1 πιο ανταγωνιστική ασφαλιστική εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο

Ανακοινώθηκε, πριν από λίγες ημέρες, η φετινή κατάταξη με τις πιο αξιοθαύμαστες στον κόσμο εταιρείες, για τη φήμη και τις...

Close