Gama International: Συμμετοχή σε κάτι "μεγαλύτερο από σένα"

16 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΠΣΣΑΣ σε συνεργασία με την GAMA Hellas διοργανώνει εκπαιδευτικό συνέδριο αύριο 17 & το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 (πληροφορίες εδώ),  στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, με τίτλο “Facing the challenge” και επίκεντρο τις νέες τάσεις και προκλήσεις στην Ασφαλιστική αγορά. Βασικοί εισηγητές  στο συνέδριο είναι δύο εξέχοντα μέλη του οργανισμού (περισσότερα εδώ) αλλά και η CEO της  Gama International, η οποία θα μιλήσει για το μέλλον οργανισμού. Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί δεύτερη μέρα συνεδρίου, με διαδραστικό εργαστήρι και θέμα “Recruiting University”, από τον ένα εκ των δύο ομιλητών, τον διακεκριμένο κ. Ed. Deutschlander. Κατά τη διάρκειά του θα παραδοθεί στους συμμετέχοντες πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό.

Mε αφορμή το Συνέδριο, το Undewriter.gr συνομίλησε με τον νέο Πρόεδρο της Gama Hellas, Ιωάννη Τοζακίδη.

Συνέντευξη στη Χρ. Μωράκη

-Στο λογότυπο, στα έντυπα και στον τίτλο κ.λπ. του αυριανού Συνεδρίου αναφέρεται ο όρος που χρησιμοποιεί η Gama στα επίσημα συνέδριά της σε Ασία και Αμερική, το Lamp, με σήμα το λυχνάρι.

 -Όχι ακριβώς, αναφέρεται ότι το συνέδριο γίνεται με σπόνσορα το Gama International’s Lamp. Το οποίο είναι μία πολύ θετική, πιστεύω, εξέλιξη για το μέλλον. Παρότι η Gama έχει πάρα πολλά μεμονωμένα μέλη στην Ευρώπη, επίσημο παράρτημα δεν έχει, εκτός από αυτό της Ελλάδας – Κύπρου. Γιατί λοιπόν να μην γίνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, σταδιακά, το επίσημο παράρτημα και της Ευρώπης; Και όπως γίνονται κάθε χρόνο δύο συνέδρια, σε Ασία κα095801ι Αμερική, να γίνεται και άλλο ένα στην Ευρώπη, ένα ευρωπαϊκό Lamp; Η φιλοδοξία μου, εμένα τουλάχιστον, αυτή είναι. Μπορεί να είναι υπερβολική, όμως όλα από κάτι μικρό δεν ξεκινούν, από μία πίστη κι ένα όραμα αν θες, να γίνει κάτι το οποίο να παραμείνει, να δημιουργηθούν υποδομές τις οποίες θα διευρύνουν και θα βελτιώσουν οι επόμενοι, Την ιδέα της Gama Hellas την συνέλαβε ο Κλέαρχος Πεφάνιος, την αγκαλιάσαμε όλοι όσοι προσκληθήκαμε εξαρχής και την στηρίξαμε. Η συγκατάθεση να δημιουργηθεί παράρτημα στην Ελλάδα δεν ήταν μια εύκολη διαπραγμάτευση. Σήμερα πλέον έχουμε οργανωθεί πολύ καλύτερα, με ανθρώπους και υποδομές. 'Εχουμε δημιουργήσει διεύθυνση επικοινωνίας με επικεφαλής ένα αξιόλογο Στέλεχος, την Φανή Θεοφανίδου, η οποία συντονίζει την επαφή του παραρτήματος μας με την GAMA International και την ενημέρωση των μελών μας.Η υποστήριξη παράλληλα του ΠΣΣΑΣ και η άριστη συνεργασία με τον Πρόεδρο κ.Γαβαλάκη έχει ενισχύσει τις προσπάθειές μας , φέρνοντας θετικά αποτελέσματα.

-Γιατί ήταν δύσκολο να πεισθούν οι Αμερικανοί;

FullSizeRender

Ιωάννης Τοζακίδης, Συντονιστής, Πρόεδρος Gama Hellas

Γιατί είμαστε μία πολύ μικρή χώρα, με διάφορα οικονομικά προβλήματα και μικρή αγορά σε μέγεθος. Όμως η ιδέα προχώρησε και έγινε πραγματικότητα. Πλέον είναι όλο και πιο γενναιόδωροι μαζί μας, μας βοηθάνε. Πείστηκαν ίσως ότι μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε εκείνους, ότι η προσπάθεια είναι ειλικρινής και εθελοντική φυσικά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έρχονται εδώ τόσοι άνθρωποι αφιλοκερδώς.

Τώρα λοιπόν προχωράμε στο επόμενο βήμα. Να φέρουμε κοντά μας περισσότερο κόσμο. Η Gama Hellas είναι ένα ουδέτερο τοπίο, αυτό που λέμε  «διεθνή ύδατα», στα οποία μπορεί κάποιος να μπει άφοβα και να πάρει εμπειρίες και πρακτικές. Όχι θεωρίες.  Είναι έξω από οτιδήποτε άλλο, άρα λοιπόν όποιος συμμετέχει δεν έχει να φοβάται κάτι. Είναι ο ίδιος μέλος, όχι μέσω συνδέσμων, όχι μέσω εταιρειών, αλλά μέσω του εαυτού του. Ό,τι πάρει από εδώ του ανήκει.

-Πώς θα προσελκύσετε λοιπόν περισσότερους; Τι θα φέρει η Gama Hellas στα μέλη της το επόμενο διάστημα;

Πολλά! Πέραν του συνεδρίου φέτος ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε μία ή και δύο εκπαιδευτικές συναντήσεις- εργαστήρια. Το σλόγκαν μας είναι ότι η Gama Hellas «διδάσκει και διδάσκεται». Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη μπορούν όχι μόνο να διδαχθούν, αλλά και να διδάξουν, ως εισηγητές – βεβαίως αυτή η συμμετοχή είναι όπως είπαμε, εθελοντική. Θα μπορούμε να δώσουμε εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο όμως θα πρέπει οι επίδοξοι εισηγητές να παρακολουθήσουν ως εκπαιδευόμενοι.  Ο εθελοντισμός, το να θέλει κάποιος να προσφέρει και να μοιραστεί, παίζει εδώ σημαντικό ρόλο. Επίσης, στοχεύουμε να προσφέρουμε και webinar για να μπορούν να τα παρακολουθούν όλοι όλα αυτά.

 -Μιλάτε για Έλληνες εισηγητές που θα διδάσκουν το υλικό της GAMA;

 Ναι, και αν πρόκειται για μεγάλα εκπαιδευτικά προγράμματα, αρχικά να έρχονται Αμερικανοί εισηγητές για να δώσουν κατευθύνσεις. Επίσης, βγαίνει  στον αέρα το πρώτο site της Gama Hellas, θα το εμφανίσουμε για πρώτη φορά στο Συνέδριο.

-Τι θα περιέχει αυτό;

Πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, μεταφρασμένο από εμάς. Πάρα πολλές ενότητες, οι οποίες θα εμπλουτίζονται συνεχώς με το υλικό του οργανισμού το οποίο όμως έχουμε πάρει την άδεια και το προσαρμόζουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Ήδη έχουμε ανεβάσει 50 περίπου βιντεο-παρουσιάσεις, πάνω από 60-70 ώρες εκπαίδευσης.

-Σε αυτό ποιοι θα έχουν πρόσβαση;

Όποιος γίνεται ή θα γίνει μέλος. Για να γίνεις μέλος πληρώνεις 175 δολάρια, κατευθείαν στην GAMA International, μέσω κάρτας και κάθε χρόνο ανανεώνεις τη συνδρομή σου.

Αν κάποιος γίνει μέλος της Gama αμέσως θα λάβει δύο κωδικούς, έναν για το ελληνικό και έναν για το αμερικανικό site.

Παράλληλα δίνουμε την δυνατότητα στα μέλη να χρησιμοποιούν το logo, το σήμα Gama Hellas στην κάρτα τους. Και τους δίνουμε και προσωπικό email, με κατάληξη το @gamahellas.com – αυτό διευκολύνει και εμάς στην επικοινωνία μαζί τους.

Μιας και γύρω στα τέλη Μαρτίου, θα λάβουν το πρώτο newsletter μας, με έτοιμη ύλη εκπαιδευτική για το management, στα ελληνικά, πέρα από αυτή του site. Σταδιακά το newsletter θα στέλνεται δύο φορές το μήνα.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εκπαιδευτική επιτροπή η οποία να επεξεργάζεται τα θέματα, με μέλη – εθελοντές αλλά με Πρόεδρο έναν Ακαδημαϊκό. Έναν καθηγητή του management, στον οποίο θα πηγαίνουν θέματα για να επιλέγονται τα καλύτερα, να μεταφράζονται και να προσαρμόζονται, όπως είπα παραπάνω, και στην ελληνική πραγματικότητα.

Είναι νομίζω, μεγάλη υπόθεση, να υπάρχει ένα site, με σοβαρό περιεχόμενο, που να μπορεί κάποιος, ας υποθέσω ένας μάνατζερ, ο οποίος την Κυριακή το απόγευμα έχει «αφυδατωθεί» από γνώσεις, να μπορεί να μπαίνει, να παίρνει δύναμη, γνώση και έμπνευση -δεν χρειάζεται να εφαρμόσει ακριβώς ό,τι διαβάζει.

Επίσης, έξι φορές το χρόνο τα μέλη θα λαμβάνουν στο μέηλ τους και το διμηναίο περιοδικό της Gama, μεταφρασμένο στα ελληνικά.

FullSizeRender (1)

Η ελληνική αποστολή στο περυσινό ετήσιο Συνέδριο Lamp της Gama International στο Λας Βέγκας

Το αποκορύφωμα βεβαίως, για όλα τα μέλη στον κόσμο, είναι το ετήσιο συνέδριο Lamp.

-Από ότι κατάλαβα το κάθε μέλος γράφεται και πληρώνει μόνο του την συμμετοχή του. Μπορεί μια εταιρεία, αν θέλει, να αναλάβει εκείνη να κάνει μέλη, πέντε μάνατζερ π.χ. ή πέντε ομαδάρχες;

Αυτό δεν προβλεπόταν, επειδή μέλη γίνονται μόνο φυσικά πρόσωπα. Όμως επειδή κάποιες εταιρείες το ζήτησαν, επικοινωνήσαμε με την Gama International, και πετύχαμε ήδη τρεις εταιρείες να πληρώσουν αυτές για να γίνουν συνεργάτες τους μέλη της Gama Hellas. Πολλές εταιρείες μάλιστα ζήτησαν και ιδιαίτερη εκπαίδευση, πέραν των ημερίδων, για παράδειγμα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία διδάσκονται σε βάθος χρόνου, π.χ. σε διάρκεια έξι μηνών. Τα κόστη βέβαια, είναι τσουχτερά, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 1500 δολάρια το άτομο. Τους εξηγήσαμε βεβαίως, ότι για την Ελλάδα αυτά τα κόστη είναι απαγορευτικά.

Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες πρέπει να ενημερώνονται, να γνωρίζουν επακριβώς τι είναι η Gama Hellas και ότι το μόνο που προσφέρει είναι περισσότερες γνώσεις.

-Το δικό σας ενδιαφέρον για την ενεργή συμμετοχή σε όλα αυτά, από που προήλθε;

 Από την αγάπη μου για την εκπαίδευση. Μου αρέσει να μοιράζομαι γνώσεις και ιδέες, με εμπνέει. Αν ανατρέξω λίγο πίσω, θυμάμαι ότι το  marketing μου άρεσε πάντα πάρα πολύ, πώς γίνεται η προσέγγιση, πώς ανοίγονται αγορές. Βεβαίως οι εμπειρίες και η γνώση  πρέπει να αποτυπώνονται, αλλιώς χάνονται. Η εκπαίδευση βοηθάει επίσης στο να έχεις μέθοδο, να ακολουθείς μία σειρά.  Ο συνεργάτης πρέπει να ακολουθεί μία σειρά. Όχι να παπαγαλίζει, να ξέρει όμως ότι υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Να χρησιμοποιεί απαραίτητα εργαλεία για την δουλειά του, να μπορεί ανά πάσα στιγμή  να επανέρχεται, να θυμάται και να εφαρμόζει. Και πάλι, όλα αυτά πρέπει να καταγράφονται.

Δεν χρειάζεται όμως να περιμένεις  από μια εταιρεία να το κάνει αυτό, να στα προσφέρει όλα αυτά. Εξάλλου  μην ξεχνάμε, ότι εμείς είμαστε όλοι ανεξάρτητοι επαγγελματίες,  άρα πρέπει να φτιάχνουμε και το δικό μας brand, να το πω έτσι. Με την έννοια ότι πρέπει να έχουμε δικό μας σύστημα, μέθοδο, πλάνο. Αλλιώς πώς θα ξεχωρίσεις;  Μόνο με το brand name της εταιρείας;  Ο συνεργάτης  γιατί να είναι στη δική σου και να μην είναι στην επόμενη εταιρεία; Κάτι διαφορετικό δεν πρέπει να του προσφέρεις;

 -Συνέχεια όμως, φέρνουμε απ’ έξω Αμερικανούς. Παρότι η Αμερική είναι πολύ μακριά και η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος δεν ταυτίζεται εύκολα μαζί τους.

Θα φέρουμε και Γάλλους, θα φέρουμε και Άγγλους. Εγώ δεν έχω αντίρρηση, πιθανώς το μείγμα να είναι άλλο την επόμενη φορά. Να πω όμως κάτι. Όταν παίρνεις τεχνογνωσία από μία αγορά η οποία είναι 30 φορές, και λίγα λέω, 100 φορές  όπως εσύ – η GAMA International ξεκίνησε πριν από 62 χρόνια -  από τότε μέχρι σήμερα η αμερικανική αγορά έχει περάσει από όλα τα στάδια. Άρα και αυτοί οι άνθρωποι έχουν  περάσει περιόδους οι οποίες ήταν δύσκολες, ήταν διαφορετικές, περιόδους όπου προσπαθούσαν να χτίσουν. Αναρωτιόμαστε αν εφαρμόζονται εδώ αυτά που μας λένε; Ναι, εφαρμόζονται. Είναι σαν να ακούς ένα τραγούδι που σου αρέσει πάρα πολύ. Όταν το ακούς σε εμπνέει, σου ξυπνάει το συναίσθημα και αυτό αρχίζει να λειτουργεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ μπορώ να τραγουδήσω. Όμως μπορώ μετά, να εκφραστώ διαφορετικά.

Είμαι 20 χρόνια μέλος και έχω πάει 16 φορές στα ετήσια μεγάλα Συνέδρια του Lamp. Στην αρχή με ξένιζαν και μένα αρκετά πράγματα, σκεφτόμουν ότι οι Αμερικανοί είναι πολύ του κανόνα, by the book δηλαδή εντελώς.  Δεν είναι όμως έτσι.  Είναι του αυτοματισμού. Είναι της μεθόδου. Τι σημαίνει αυτό; Πιθανώς ότι υπάρχει λιγότερη λογική και συναίσθημα.  Αυτό όμως μειώνει τα λάθη.  Όταν υπάρχει αυτοματισμός, όταν υπάρχει μέθοδος, γίνονται λιγότερα λάθη.  Τι λείπει λοιπόν από αυτούς;  Λείπει το συναίσθημα ή  η πρωτοβουλία; Ε αυτά εμείς εδώ στην Ελλάδα τα έχουμε, ενδεχομένως σε υπερβολική δόση. Όταν, σε δύσκολες εποχές χρησιμοποιείς πολύ συναίσθημα, κινδυνεύεις να φτάσεις στο σημείο της κατάθλιψης. Όταν δεν έχεις μέθοδο, αν βρεθείς σε αντιξοότητες, φεύγει σιγά σιγά η λογική.  Μόνη η λογική, μόνο το συναίσθημα, δεν αρκούν. Πρέπει να συνδυάζονται. Επειδή λοιπόν εμείς είμαστε Έλληνες και επειδή η GAMA Hellas είναι ελληνικό παράρτημα, θα προσπαθήσουμε αυτά τα δύο να τα φέρουμε κοντά και μαζί με την εμπειρία και τη μέθοδο, μπορεί να αποτελέσουν μία πυρηνική βόμβα σε γνώσεις!

-Το γραφείο σας είναι χρόνια τώρα σταθερά ανάμεσα στα πρώτα της εταιρείας, με μεγάλα χαρτοφυλάκια, τεράστια νούμερα κλπ. Αν δεν είχατε πάει σε αυτά τα LAMP, πιστεύετε ότι θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά η καριέρα σας;

Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό, ξέρω όμως ότι με βοήθησαν πάρα πολύ. Και εγώ από τη μεριά μου βεβαίως, φρόντισα να καλλιεργήσω τις γνώσεις μου. Ό,τι άκουγα, αυτόματα το φίλτραρα για να μπορέσω να το εφαρμόσω. Όμως αν δεν άκουγα αυτά που άκουσα, δεν θα μπορούσα να σκεφτώ αυτά τα οποία σκέφτηκα. Ταυτόχρονα, βίωσα πράγματα  τα οποία μου άλλαξαν πραγματικά τον επαγγελματικό χαρακτήρα μου.  Και όχι μόνο τον επαγγελματικό.  Όταν η ώρα είναι 8.00 το πρωί, όχι 8.01 και γύρω σου, βλέπεις 3.500 άτομα από όλες τις φυλές και από όλα τα κράτη της γης, που περιμένουν εκεί να ακούσουν, καταλαβαίνεις ότι συμμετέχεις σε κάτι μεγαλύτερο από σένα.  Άρα λες, ας το ακούσω σε πρώτη φάση. Δεύτερον, ας το φιλτράρω και τρίτον, ας μην το κριτικάρω.  Όταν βλέπεις 100 ανθρώπους  οι οποίοι βγαίνουν εθελοντικά, αυτό το τονίζω, πάνω σε μία σκηνή και είτε είναι CEO, είτε είναι Πρόεδροι, είναι τόσο μα τόσο απλοί, περισσότερο δεν γίνεται, συνέρχεσαι. Λες, τώρα εγώ τι κάνω; Είμαι στο μικρόκοσμό μου; Αρχίζεις  και προσγειώνεσαι. Αρχίζεις και σέβεσαι. Αρχίζεις και σκέφτεσαι διαφορετικά, ότι μπορούν να συνυπάρχουν πολλοί. Βλέπεις τόσους αξιόλογους εθελοντές, ας πούμε, στα LAMP, και λες, τώρα εγώ γιατί να μην μοιραστώ; Δηλαδή  θα πάρει ο άλλος τη δική μου τη γνώση  και θα την εκμεταλλευτεί; Μα  εγώ θα γεννήσω αύριο άλλη γνώση. Τι  θα πάθω;

- Θα πάρεις κι εσύ από κάποιον άλλον.

Ακριβώς. Αυτά μου άλλαξαν την κουλτούρα. Ή  όταν βλέπεις να καλούν ανθρώπους  οι οποίοι έχουν περάσει 40 και 50 χρόνια σε κάποιους οργανισμούς, σε  εταιρείες, και έχουν αποχωρήσει, όμως όλοι κάθονται και τους ακούνε. Τι σημαίνει αυτό; Σεβασμός. Εάν πέρασαν  δέκα άνθρωποι και σήμερα δεν είναι εδώ, διότι συνταξιοδοτήθηκαν κ.λπ., τους καλείς σε εκδηλώσεις γιατί τους σέβεσαι. Γιατί έχουν προσφέρει. Δεν  έφυγαν από ένα γραφείο,  από μία εταιρεία και πια «δεν υπάρχουν».

Η GAMA International άλλαξε τους επαγγελματικούς μου ορίζοντες και μάλιστα, αρκετά χρόνια τώρα, είναι ένας από τους λόγους που άρχισα να διαφοροποιούμαι εκπαιδευτικά και να καταγράφω τα δικά μου συστήματα, συστήματα που είδα στο LAMP. Γι’ αυτό έμαθα να μπαίνω, σχεδόν κάθε εβδομάδα σε κάποιο site αμερικανικής εταιρείας - μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο γράφουν. Απλά και ξεκάθαρα. Μπαίνω και παίρνω ιδέες και βλέπω. Πώς το  εξηγούν; Πώς  το περιγράφουν; Προσπαθώ να κρατώ επαφή. Σε  κάποιες εκφράσεις τους κ.λπ. δεν μας αντιπροσωπεύουν  και λογικό είναι,  είμαστε άλλος λαός,  έχουμε άλλη κουλτούρα, αλλά κακά τα ψέματα, έχεις να πάρεις αμέτρητα πράγματα και στη συνέχεια να τα προσαρμόσεις πάνω σου και να εξοικειωθείς μαζί τους!

*Στο χώρο του συνεδρίου, σε ειδικό γραφείο θα παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης για τον τρόπο εγγραφής στην Gama Hellas. Για τη δήλωση συμμετοχής και για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου, παρακαλούμε ακολουθείστε τον σύνδεσμο : ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ,  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. Περισσότερα για την Gama Hellas: http://www.gamahellas.com/

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Ενημερωτική Εκδήλωση ΟΠΕΜΕΔ – ΕΑΕΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (EAEE), ενημερωτική εκδήλωση για τη...

Close