Skip to content
592d5ebc800f02c5696db5886dada3c4_L

H γάγγραινα των τροχαίων στην Ελλάδα – Που βρίσκεται η Ευρώπη και η Σκανδιναβία

Γάγγραινα αποτελούν τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα τα οποία αυξάνονται σύμφωνα με εγχώριες μελέτες, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με την χθεσινή έρευνα της Allianz SE. Ορισμένα από τα μέτρα που προτείνεται να ληφθούν φέρεται να συγχρονίζονται με τη νέα τεχνολογία και με τυχόν αναθεωρήσεις ορισμένων εδαφίων της νομοθεσίας. Οι Σκανδιναβικές χώρες θεωρούνται χώρες υψηλής οδικής ασφάλειας, αλλά ας δούμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Γράφει: Έλενα Ερμείδου

Το κόστος των οδικών ατυχημάτων στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις ασφαλιστικές είναι πολύ μεγάλο. Στην Ελλάδα η κατάσταση έχει χειροτερεύσει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Τα ποσοστά οδικών ατυχημάτων έχουν αυξηθεί. Η έλλειψη ασφαλών υποδομών, παιδείας, η αδιαφορία του κράτους, της αστυνομίας, η έλλειψη ελέγχων με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η έλλειψη εφαρμογής της νομοθεσίας και η παντελής ατιμωρησία έχουν οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα επιδρούν και στις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού

Οι έκνομες ενέργειες κατά την οδήγηση και η πενιχρή οδική ασφάλεια στους ελληνικούς δρόμους εκτός από την αύξηση του κόστους νοσηλείας και του δείκτη ζημιών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, επιδρούν αρνητικά και στην εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

Αποτελέσματα έρευνας για την Οδική Ασφάλεια και τον Διεθνή Τουρισμό στην Ελλάδα, που εκπονήθηκε από την Make Roads Safe Hellas σε συνεργασία το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δείχνουν ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας, ναι μεν βελτιώθηκαν από το 2010 μέχρι το 2019, ο αριθμός όμως των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και πάνω από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που ανταγωνίζονται την Ελλάδα στον τουρισμό.

Και στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι τα παραπάνω αποτελέσματα που αφορούν τον τουρισμό δεν θα πρέπει να μελετηθούν μόνο για τις ανάγκες του ελληνικού τουρισμού, αλλά και τις ανάγκες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των εταιρειών ενοικίασης οχημάτων που ασφαλίζονται είτε για απλές, είτε για σύνθετες καλύψεις ανά πελάτη.  Εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων στα συμβόλαια που υπογράφουν δεσμεύουν τον πελάτη μέχρι και αορίστου ποσού σε περίπτωση ατυχήματος, δεσμεύοντας ακόμα και για δύο ημέρες τις πιστωτικές κάρτες πελατών τους με ποσά χιλιάδων ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν εξηγούν το λόγο, παρά μόνο υπαινίσσονται το εύρος και ύψος των οδικών ατυχημάτων.

Ας δούμε εν συντομία τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2022.

To 2022, 20.653 άτομα έχασαν την ζωή τους στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας αύξηση 3,7% σε σχέση με το 2021. Η Ρουμανία κατέχει πρωτιές θανάτων, καθώς το 2022, 86 άτομα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους σκοτώθηκαν στους δρόμους της χώρας. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ. Τώρα σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, τα άτομα ηλικιών μεταξύ 25 και 49 ετών εκπροσωπούσαν το 1/3 των οδικών ατυχημάτων στην ΕΕ το 2022.

Η πιο ασφαλής χώρα για οδήγηση είναι η Νορβηγία

Η ασφαλέστερη για οδήγηση χώρα της Ευρώπης είναι η Νορβηγία. Τα τελευταία στοιχεία από το 2022 μαρτυρούν ότι η Νορβηγία είχε μόνο 2.138 θανάτους στον δρόμο ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Πάμε και πάλι στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το 2022, 10.487 ατυχήματα οδήγησαν στο θάνατο ή σε τραυματισμούς, σημειώνοντας αύξηση 0,3% σε σχέση με το 2021 που ο αντίστοιχος αριθμός ατυχημάτων από οδικά ατυχήματα ήταν 10.454.

Κόσμος: Οι πρώτες 10 χώρες στα οδικά ατυχήματα και οι πιο ασφαλείς δρόμοι

Οι πρώτες δέκα χώρες με τα περισσότερα οδικά ατυχήματα είναι οι: Ινδία, Κίνα, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδονησία, Ιράν, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Νότιος Αφρική. Οι πιο ασφαλείς δρόμοι της Ευρώπης κατά σειρά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2022 είναι στη Νορβηγία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.

Εκτιμήσεις για το 2023 από την ΕΕ

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του 2023 δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων στους δρόμους της ΕΕ μειώθηκε ελαφρά, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Σλοβακίας και της Φινλανδίας, έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πτώση. Άλλες χώρες, όπως η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Σουηδία έχουν σημειώσει σημαντικές αυξήσεις μέχρι σήμερα.

Τι πρότεινε χτες στην συνέντευξη Τύπου η Allianz SE

1. Ο εξοπλισμός ασφαλείας των φορτηγών και των βαν πρέπει να υπερβαίνει τα ισχύοντα νομικά πρότυπα. Τουλάχιστον, τα βαν θα πρέπει να διαθέτουν τα ίδια συστήματα ασφαλείας με τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν τους ίδιους αστικούς δρόμους, υψηλής κυκλοφορίας. Οι κατασκευαστές φορτηγών θα πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως τις καινοτομίες που είναι ήδη διαθέσιμες για την πρόληψη των ατυχημάτων. Αυτές περιλαμβάνουν τα παράθυρα ελιγμών, τις χαμηλωμένες καμπίνες και τα συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης κατά τη στροφή.

2. Oι νομοθέτες της ΕΕ πρέπει να βελτιώσουν τους ισχύοντες κανονισμούς και τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε καθολική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Για όλα τα νέα φορτηγά, τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης για την πρόληψη ατυχημάτων κατά τη στροφή, θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά το συντομότερο δυνατό. Τα συστήματα προειδοποίησης, όπως απαιτείται επί του παρόντος από τον νόμο, δεν αρκούν. Τα συστήματα φρεναρίσματος που ανιχνεύουν πεζούς και οδηγούς στα τυφλά σημεία και ενεργοποιούν αμέσως το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά.

3. Απαιτείται ολοκληρωμένη ανταλλαγή δεδομένων, όπως προβλέπεται από το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράξης για τα δεδομένα (EU Data Act): Αν η Allianz, ως ασφαλιστικός πάροχος, γνωρίζει ποια συστήματα ασφαλείας είναι εγκατεστημένα και ενεργοποιημένα σε φορτηγά και βαν, μπορεί να καθορίσει τιμές και αντικίνητρα με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με την Allianz, oι πόλεις είναι οι κύριες εστίες πρόκλησης ατυχημάτων. Περίπου το 40% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη συμβαίνει στις πόλεις. Το 70% των θυμάτων οδηγεί ποδήλατα ή άλλα δίκυκλα οχήματα ή είναι πεζοί, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *