Skip to content

H περίθαλψη υγείας στο εγγύς μέλλον

Τις άμεσες εξελίξεις στον τομέα της περίθαλψης υγείας περιέγραψαν οι ομιλητές του Health IT conference, που διοργάνωσε η Boussias Communications στις 17 και 18 Οκτωβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Η κα Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας, Καινοτομίας του ΣΕΒ αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τηλεϊατρικής, των ψηφιακών εφαρμογών υγείας και των wearables, η οποία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και στην απλοποίηση της επικοινωνίας τους με τους ασθενείς, αλλά και στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της τεχνολογίας, θα πρέπει να διαμορφωθεί από την πολιτεία ένα θεσμικό πλαίσιο -εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία- που θα προσδιορίζει μεταξύ άλλων τα κριτήρια πιστοποίησης των ψηφιακών πλατφορμών, τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών, τις διαδικασίες αποζημίωσης, τους μηχανισμούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ασθενών κ.ά.

Ειδικότερα όσον αφορά τα δεδομένα, είναι σκόπιμο να διαμορφωθεί ένα αποθετήριο δεδομένων υγείας, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίησή τους για ερευνητικούς σκοπούς και για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, ούτως ώστε να αποτελέσουν αφ’ ενός πόλο έλξης για επιστήμονες και επενδυτές και αφ’ ετέρου μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο τόνισε την αγαστή συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία έχει ήδη αποφέρει καρπούς, όπως π.χ. το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19, η εφαρμογή my health app κ.ά.

Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να υλοποιηθεί ένα πλέγμα δράσεων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας με συνολικό κόστος 360 εκ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, την απομακρυσμένη παροχή υπηρεσιών υγείας κ.ά.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Αναγνωστόπουλος στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας, η οποία, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Harvard, μπορεί να επιφέρει μείωση του κόστους θεραπείας κατά 50% και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κατά 40%.

Βέβαια ζητούμενο και εδώ είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών και στην κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα συμμετέχει σε μία ευρύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία, η οποία θα διασφαλίζει την ορθή τους χρήση.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στη σημαντική μεταρρύθμιση που συντελείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικότερα στη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Γιατρού, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι χιλιάδες πολίτες.

Ήδη το πρόγραμμα αυτό προχωρά στη δεύτερη φάση του, με τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων στους προσωπικούς γιατρούς, προκειμένου αυτοί να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου.

Έτσι χτίζεται μία πιο στενή σχέση ανάμεσα στους γιατρούς της ΠΦΥ και τους πολίτες, συμβάλλοντας στην καλύτερη προστασία της υγείας των Ελλήνων. Καθοριστική στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ είναι η συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία καθιστά εφικτή την πρόσβαση σε καλές πρακτικές άλλων χωρών και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας τους.

Τέλος, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας θα υπάρξει ανανέωση του προγράμματος σπουδών των σχολών που άπτονται του κλάδου (ιατρική, νοσηλευτική κ.ά.) ώστε αυτά να προσαρμοστούν στις σημερινές προκλήσεις, όπως π.χ. στην κλιματική κρίση.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *