Skip to content

H δυσκολία του να σηκώνεσαι όταν πέφτεις

Εκτός από την επιβράβευση των καλύτερων, εκτός από την ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε και της στοχοθέτησης για αυτήν που έρχεται, στις ετήσιες εκδηλώσεις οι ασφαλιστικές συχνά προσκαλούν motivational speakers, δηλαδή ομιλητές παρακίνησης, που είτε έχουν μελετήσει το τι σημαίνει θέληση, αναμέτρηση, εξέλιξη, είτε έχουν οι ίδιοι βιώσει ένα μακρύ, δύσκολο και απρόβλεπτο ταξίδι προς την επιτυχία. Όχι τυχαία, στο ετήσιο συνέδριο της ΝΝ την περασμένη εβδομάδα, επαναλαμβανόμενο θέμα ήταν η δυσκολία του να σηκώνεσαι όταν πέφτεις, -με μια λέξη, η δυσκολία του να κάνεις το “comeback“.

Γράφει: Χρ. Μωράκη
christina@underwriter.gr

H CEO NN HELLAS Μαριάννα Πολιτοπούλου παραδίδει τιμητικό δώρο στον Ολυμπιονίκη Κώστα Γιαννιώτη κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου της εταιρείας, την Πέμπτη 12/4/18

Το comeback λοιπόν, η διπλάσια δυσκολία του να επανακτάς την κορυφή σου όταν την έχεις χάσει, αναλύθηκε και τιμήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, με τη συμβολή δύο ανθρώπων που έζησαν το τρίπτυχο αναρρίχηση – πτώση – ανάκαμψη πολύ έντονα: Ο Ολυμπιονίκης Κώστας Γιαννιώτης μοιράστηκε την προσωπική του ιστορία που ήταν γεμάτη αναποδιές, αδικίες, ατυχίες, και ανεξέλεγκτους, ανατρεπτικούς παράγοντες, υπογραμμίζοντας ότι το να κάνεις το σωστό, το να προπονείσαι δηλαδή, ακόμη και ατέλειωτες ώρες, δεν αρκεί. Πρέπει να έχεις τη συναισθηματική δύναμη να ξεπερνάς και ό,τι άλλο εμπόδιο τύχει στο δρόμο σου, να συνεχίζεις ακόμα και όταν όλα είναι εναντίον σου, όταν όλα μοιάζουν αδύνατα και το μόνο που θέλεις είναι να τα παρατήσεις!!

Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο, που αν καταφέρεις και το περάσεις, τότε τα πράγματα σίγουρα θα γυρίσουν «τούμπα» προς το μέρος σου. Είναι αυτό που ο ταλαντούχος designer & start – upper Φίλιππος Πρωτογερίδης (κεντρική φωτό) που «έπαιξε κι έχασε και ξανάπαιξε» πολλές φορές από νεαρή ηλικία, ονόμασε ως «tipping point”, δηλαδή “σημείο καμπής”.

O Φίλιππος από πολύ νεαρή ηλικία, μετρά ήδη τρεις διαφορετικές επιχειρηματικές απόπειρες, μια εφαρμογή που καθιστούσε δυνατή τη χρήση του facebook από τυφλούς (απέτυχε), μια ετικέττα ρούχων extreme sport, την Sneak Aces (πέτυχε αρχκά) και φυσικά την πασίγνωστη πλατφόρμα delivery, το e-food (πέτυχε απόλυτα). Σε όλη αυτή την πορεία ο Φίλιππος είδε ότι πολλές μικρές αλλαγές κάποια στιγμή σε οδηγούν σε κάτι μεγάλο, σε κάτι που κάποτε, σου φαινόταν αδύνατο. Η προσήλωση στο στόχο, η ομαδικότητα, είπε, είναι σίγουρα όπλα. Όμως το πιο παντοδύναμο είναι  το μυαλό.

Αν κάτι μπει καλά στο μυαλό μας, τότε μπαίνει παντού, είπε χαρακτηριστικά. Άλλαξε τη σκέψη σου για να αλλάξεις τον κόσμο, κράτησε κοντά σου τους κατάλληλους ανθρώπους και δώσε τους χώρο να σε βοηθήσουν, μην αναζητάς τη σιγουριά (είναι το αντίθετο της ανάπτυξης!) και μην αποφεύγεις την καινοτομία και την μάθηση νέων πραγμάτων. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος πουθενά και για κανέναν είπε ο (νεαρότατος) Φίλιππος, προβλήματα έχουν όλοι, και μάλιστα τα ίδια με μας. Κάποιοι τα ξεπερνούν και κάποιοι όχι. Πρέπει να συνηθίσουμε να τα αντιμετωπίζουμε αλλά και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι κάποιοι σε αυτή τη ζωή, είναι περισσότερο τυχεροί από κάποιους άλλους. Την ευτυχία άλλωστε, δεν την φέρνει κανένα μεμονωμένο γεγονός, δεν κρίνεται ποτέ από ένα πράγμα και μόνο. Το να κάνεις τη δουλειά σου καλά σίγουρα είναι ένα κομμάτι ευτυχίας, όπως και το να ξέρεις να μοιράζεσαι αλλά και να αφοσιώνεσαι. Η αφοσίωση και η δέσμευση είναι συνώνυμα της επιτυχίας και της κατάκτησης των στόχων, όσο μεγάλοι κι αν είναι. Αρκεί να θυμάσαι ότι τους πλησιάζεις με πολλά, μικρά, καθημερινά βήματα!

Όμως όσο μαγευτικές και αν είναι οι ιστορίες πίσω από κάθε τέτοιο επίτευγμα, όλους εμάς τους «πρωταθλητές της καθημερινότητας», δεν μας αφορούν προσωπικά. Είναι κάτι πολύ μακρινό και άπιαστο ένα Ολυμπιακό μετάλλιο για να συγκρίνει κανείς τον εαυτό του με έναν Ολυμπιονίκη.

Αυτό αναλογιζόμενος, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος & Γεν. Διευθυντής Πωλήσεων της ΝΝ Μιχάλης Σωτηράκος, σκέφτηκε να αναφέρει και παραδείγματα πιο «κοντινά» – όπως για παράδειγμα του νεαρού Σπύρου Χρυσικόπουλου, που χωρίς να είναι αθλητής κολύμπησε 34 ώρες χωρίς διακοπή στη Χαλκιδική. Ή, το παράδειγμα του Μιχάλη Φανουράκη, που σπουδάζει ταυτόχρονα σε δύο πανεπιστήμια, στην τρυφερή ηλικία των…91 ετών!

Τι γνώμη έχετε για αυτούς, ρώτησε το κοινό του ο κ. Σωτηράκος, ένα πραγματικό φυσικό ταλέντο πάνω στη σκηνή, ο οποίος μίλησε με την ίδια ένταση και πάθος για περίπου δύο ολόκληρες ώρες, χωρίς σημειώσεις και χωρίς να απωλέσει ούτε λεπτό την προσοχή του κόσμου, γλιστρώντας επιδέξια από το ένα θέμα στο άλλο.

Αν ακόμη και οι συμπολίτες μας σας φαντάζουν μακρινοί, είπε, τότε ας μιλήσουμε για τα δικά μας κατορθώματα, δηλαδή για αυτούς που ξέρουμε ανάμεσά μας, καλώντας στη σκηνή συνεργάτες και συναδέλφους που κατάφεραν να σπάσουν ο καθένας το δικό του ρεκόρ, με πρώτο και καλύτερο τον Παντελή Πιτόγλου που έχει δημιουργήσει και προσφέρει στην εταιρεία όχι έναν, ούτε δύο, αλλά εικοσιπέντε διαφορετικούς μάνατζερ:

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη δύναμη απ’ όση θέληση, είπε κλείνοντας ο Μιχάλης Σωτηράκος (φωτό άνω). Τα «θέλω» τους, είναι κατώτερα από τα «μπορώ» τους, γιατί φοβούνται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Υπάρχουν όμως και άλλοι που η θέλησή τους είναι μεγαλύτερη από τις δυνάμεις τους, όπως ο Συνεργάτης της εταιρείας Χρήστος Μάλλης, ο οποίος παρά τους σοβαρούς περιορισμούς που του δημιουργούν κινητικά προβλήματα, κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια να κάνει νέα παραγωγή ύψους 66.000 ευρώ, αποδεικνύοντας ότι τελικά, Ολυμπιονίκες μπορούμε να γίνουμε όλοι μας…

Στιγμιότυπο από το φινάλε του ετήσιου Συνεδρίου της ΝΝ Hellas

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *