Skip to content

H Ελλάδα πρωτοπόρος στο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος

Το 40% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος – η Ελλάδα φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στο στόχο που έχει τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να γίνει η Ευρώπη, η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο του πλανήτη. 

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε συζήτηση της«διαΝΕΟσις» για την κλιματική κρίση και την Ενέργεια στην Ελλάδα.

Η χώρα μας στοχεύει να προωθήσει τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) προωθώντας πράσινες διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε παραγωγούς ενέργειας και καταναλωτές ενέργειας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί και τα υπεράκτια αιολικά και προετοιμάζει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση και την ανάπτυξη τους, χαρακτηρίζοντάς τα μια «μεγάλη ευκαιρία» γιατί όπως είπε, αξιοποιείται το αιολικό δυναμικό της χώρας με τρόπο φιλικό για το περιβάλλον.

Όλα αυτά γίνονται λαμβάνοντας υπόψη την ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και το κόστος το οποίο θα χρειαστεί να ανακτηθεί στη συνέχεια, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία και να προωθήσει την επένδυση σε αυτούς τους τομείς. Έτσι η ανάκτηση του κεφαλαίου που θα απομείνει για τους καταναλωτές θα είναι μικρότερη. «Ο στόχος είναι να βάλουμε σήμερα τις βάσεις για αυτόν τον ενεργειακό μετασχηματισμό ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει να συμβαίνει στη χώρα μας και που φυσικά θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο Υπουργός. Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η χώρα προχωρά σε ένα τεράστιο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης σε ο,τι αφορά στο κτιριακό απόθεμα, τα σπίτια, τα δημόσια κτίρια, αλλά και τις επιχειρήσεις. Θα επενδυθούν συνολικά 4 – 4,5 δισ. ευρώ για αυτό το κύμα της ενεργειακής αναβάθμισης τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας την οποία συγκάλεσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, υπό τον ειδικό απεσταλμένο για το κλίμα, Τζον Κέρι. Εκεί συμφωνήθηκε να υιοθετηθούν από όλους νέοι και πιο φιλόδοξοι στόχοι σε σχέση με εκείνους που είχαν τεθεί στη συμφωνία των Παρισίων πριν από 5-6 χρόνια.

[box]«Σχεδόν το 10% των νέων ταξινομήσεων αυτοκινήτων εντός του 2021 είναι ηλεκτρικά!»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην ηλεκτροκίνηση η οποία όπως είπε αποτελεί προτεραιότητα και του ίδιου του πρωθυπουργού, προχωρώντας και σε μια αποκάλυψη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με την οποία «τους τελευταίους μήνες εντός του 2021, σχεδόν το 10% των νέων ταξινομήσεων των αυτοκινήτων αφορούν ηλεκτρικά και plug-in αυτοκίνητα, με τα κίνητρα που έχουμε θεσπίσει αλλά και την όρεξη που έχει η κοινωνία σήμερα να αγκαλιάσει αυτό το σχέδιο και αυτή την ανάγκη». [/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *