Skip to content

H ιδιωτική ασφάλιση σωτήρας για τα ελληνικά νοσοκομεία

Επέλαση επενδυτικών κεφαλαίων στις Ιδιωτικές Κλινικές

«Χορός» εκατομμυρίων και μάχες πλειοδοσίας από ξένα επενδυτικά κεφάλαια (funds) κυοφορούνται το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο του κλάδου «Ιδιωτικών Υπηρεσιών Υγείας», που παρά την κρίση εξακολουθεί κι εμφανίζει ανοδική πορεία. Καταλυτικό ρόλο στον ελκυστικό όπως αποδεικνύεται κλάδο των θεραπευτηρίων, έχουν οι ασφαλιστικές, με την παραγωγή ασφαλίστρων υγείας να καταγράφει ετησίως διψήφια ποσοστά αύξησης, το τελευταίο διάστημα.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Είναι γνωστό ότι η παρατεταμένη ελληνική ύφεση είχε ολέθριες συνέπειες στον τομέα της δημόσιας υγείας, όμως εξίσου σημαντικές επιπτώσεις είχε και στις ιδιωτικές κλινικές: υψηλά δάνεια, συνεχής κάμψη της αγοράς, μειωμένη ρευστότητα, αλλά και συγκεκριμένα μέτρα όπως η εφαρμογή του rebate και clawback* (περικοπές στα νοσήλεια και τις εξετάσεις και επιστροφή χρημάτων προς το κράτος), επέφεραν ισχυρό πλήγμα και απώλειες εκατομμυρίων στους ιδιωτικούς ομίλους.

Ταυτόχρονα ωστόσο, η ολοένα και αυξανομένη ζήτηση για ιδιωτική ασφάλιση υγείας μετά την κατάρρευση του δημόσιου τομέα, έδωσε νέα πνοή στον κλάδο καθώς και μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης. 

Συνδυασμός που τον κατέστησε εξαιρετικά ελκυστικό προς τους ξένους επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες για συνέργειες και εξαγορές σε όλο το κόσμο.

Η εξαγορά του Metropolitan τον περασμένο Απρίλιο και η επικείμενη του ΙΑΣΩ General, και τα δύο από ένα από τα μεγαλύτερα fund στον κόσμο, την CVC Capital Partners, επισφραγίζει την επέλαση των ξένων επενδυτών στην ιδιωτική υγεία, η οποία θα επιφέρει ριζικές ανακατατάξεις στην αγορά.

Παρόμοιες επαφές σε άλλες γνωστές ελληνικές κλινικές, όπως το Υγεία, το Ερρίκος Ντυνάν, καθώς και η αναδιάρθρωση του ομίλου Euromedica από τις πιστώτριες τράπεζες, επιβεβαιώνουν  την ευρεία έλευση των ξένων κεφαλαίων.

Η συμφωνία για την πώληση του 97,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΙΑΣΩ General που ανακοινώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, αιφνιδίασε την αγορά που θεωρούσε ότι επόμενος στόχος της CVC μετά το Metropolitan, ήταν το Ερρίκος Ντυνάν.

Πέραν τούτου, αφού το CVC Capital Partners απέκτησε το Metropolitan, φέρεται να έχει εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον και για δάνεια της Euromedica. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως στην περίπτωση της Euromedica συζητείται η κατά τμήματα πώληση και όχι η είσοδος ξένου στρατηγικού επενδυτή, αφού αυτό θα σήμαινε πως θα έρεπε να προσυμφωνήσουν σε πολύ μεγάλες απομειώσεις των απαιτήσεων τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Ερρίκος Ντυνάν ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία κατέχει σημαντικό μερίδιο και στον Όμιλο Υγεία (ΥΓΕΙΑ, Μητέρα, Λητώ). Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν πιθανή μια συνένωση των δύο, η οποία εάν πραγματοποιηθεί θα τοποθετήσει το νέο σχήμα στην κορυφή της αγοράς.

Για τον όμιλο ΙΑΣΩ, η πώληση της ΙΑΣΩ General θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα και θα μειώσει τον δανεισμό του, προσφέροντας την ευχέρεια να προχωρήσουν επενδύσεις στο core business της μαιευτικής κλινικής που διαθέτει και τα υψηλότερα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας.

Καλά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο

Πάντως παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλινικές η εικόνα του πρώτου εξαμήνου 2017 είναι ενθαρρυντική για τους τέσσερις εισηγμένους ομίλους του κλάδου, καθώς εμφανίζουν συνολικά αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 3,1%, καταγράφοντας κερδοφόρα αποτελέσματα φέτος, έναντι συνολικών ζημιών 870 χιλ. ευρώ, στο αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Παράγοντες του κλάδου επιβεβαιώνουν ότι καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας είχε ο αυξημένος όγκος εργασιών από το μέτωπο τον ασφαλιστικών εταιρειών σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μέτρων εξορθολογισμού στα λειτουργικά κόστη.

ΙΑΣΩ, Υγεία και Ιατρικό Αθηνών πρωτοστατούν στην αύξηση των κερδών του εξαμήνου, ενώ το Euromedica κατάφερε να μειώσει κατά 2,5 εκατ. ευρώ τη ζημιογόνα του πορεία σ’ αυτό το διάστημα.

Συγκεκριμένα, το ΙΑΣΩ σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη του εμφανίζοντας αύξηση που ξεπερνά το 195%, φτάνοντας έτσι στα 6,5 εκατ. ευρώ κέρδη το 2017 από 2,2 εκατ. ευρώ κέρδη το 2016. Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζει και το Υγεία, με αύξηση κερδών 51% περίπου, και το Ιατρικό Αθηνών με εντυπωσιακή αύξηση 360% στα κέρδη της (από 1,1 εκατ. ευρώ το 2016 έφτασε στα 5,1 εκατ. ευρώ το 2017).

 

 

1 Comment

  1. Avatar

    Ενδιαφερομαι για ιδ. Ασφαλεια Υγειας.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *