Skip to content
HDI_10_2012_Flaggen_0040_neu

HDI: Δείτε πως μεταμορφωνόμαστε – Προσοχή στις προκλήσεις και τους περιορισμούς

Ένας αδύναμος άνθρωπος έχει αμφιβολίες πριν από μια απόφαση. Ένας δυνατός άνθρωπος τις έχει μετά. Καρλ Κράους, Αυστριακός συγγραφέας  (1874-1936)

Έλενα Ερμείδου

Από την αγορά έως και την ανάπτυξη προϊόντων και όλη την εφοδιαστική, η παραγόμενη τεχνολογία από την (generative AI) τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση όλων των τομέων της αλυσίδας, σύμφωνα με την HDI. Οι ειδικοί, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον κλάδο, αλλά όπως κάθε νέα τεχνολογία, υπάρχουν προκλήσεις και περιορισμοί που πρέπει να έχουμε λάβει υπ’ όψιν μας. Προσοχή λοιπόν πριν ετοιμαστείτε να κάνετε το επόμενο βήμα.

Τα προβλήματα και οι ισχυρισμοί μέσα από καμπάνιες τεχνολογικών εταιρειών

H παραγόμενη τεχνολογία από την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μοιάζει με καμία άλλη τεχνολογία που έχουμε δει ποτέ στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αλλάζει τους όρους στο  παιχνίδι. Αυτή η διαπίστωση προέρχεται από καμπάνια της IBM στην οποία οι συγγραφείς της ισχυρίζονται ότι η ΤΝ θα μας φέρει , την καινοτομία που χρειαζόμαστε για να ‘ξανά εφεύρουμε’ πολλά πράγματα.  Επί του παρόντος , οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι γεμάτες σιλό και παλαιού τύπου τεχνολογίες, δημιουργώντας έτσι «περιττό κόστος, και μεγάλες καθυστερήσεις εκτέλεσης εντολών, και προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε προμηθευτές και τελικούς καταναλωτές.

Το παραδοσιακό και το ευφάνταστο

Ένα υποσύνολο της τεχνητής νοημοσύνης, το GenAI τράβηξε την προσοχή των ειδικών στα τέλη του 2022 με την κυκλοφορία του ChatGPT. Σε αντίθεση με το πιο παραδοσιακό μοντέλο ΑΙ, το μοντέλο GenAI αντλεί πληροφορίες από δεδομένα, επιτρέποντάς του να δημιουργεί ευφάνταστα και μοναδικά αποτελέσματα όπως κείμενα, ήχο, εικόνες, βίντεο, προσομοιώσεις ή κώδικες χωρίς την ανάγκη για ετικέτες ή την ανθρώπινη επίβλεψη.

Τι μου αποδίδει ο προμηθευτής μου;

Η τεχνολογία πάντως έχει ξεκινήσει να αφήνει ήδη το στίγμα της στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Υπάρχουν bots για γρήγορη διαπραγμάτευση του κόστους, σύμφωνα με τους όρους της αγοράς, αυτοματοποιημένες διαδικασίες ανάπτυξης για τη βελτίωση του σχεδιασμού του προϊόντος. και προγράμματα που μπορούν να παράγουν σχεδόν στιγμιαίες απαντήσεις σε ερωτήματα logistics, από την τοποθεσία ενός τμήματος που απαρτίζει την εφοδιαστική αλυσίδα  έως το κόστος και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αυτών. Αυτό γίνεται, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων όπως : Τι μου αποδίδει ο προμηθευτής μου; Οι ερωτήσεις γίνονται ολοένα και πιο απλές.

Η ‘διαφήμιση’ της ΑΙ μας λέει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το σύνθετο, απλό

Από τις παραπάνω δυνατότητες που δίνει η ότι η GenAI καταλαβαίνουμε ότι χάριν της τεχνητής νοημοσύνης είμαστε έτοιμη να αυτοματοποιήσουμε πολύπλοκα κομμάτια διαδικασιών, αφήνοντας πίσω την πολυπλοκότητα.

Έρευνα της Accenture δείχνει ότι το 43% όλων των ωρών εργασίας των εργαζομένων στην παραγωγή, τον σχεδιασμό και τις προμήθειες σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού θα επηρεαστεί. Ωστόσο θα επιτρέψει σε αυτούς τους εργαζομένους στο να επαναδιαθέσουν τον χρόνο τους σε άλλες μορφές εργασίας.

Το GenAI  απλώνει τα πλοκάμια τους το 2024

Αυτό το έτος θα μπορούσε να είναι μια χρονιά ορόσημο για την υιοθέτηση του GenAI στις αλυσίδες εφοδιασμού. Μια έρευνα του Ιανουαρίου 2024 από την Gartner διαπίστωσε ότι οι μισοί ηγέτες της εφοδιαστικής αλυσίδας σχεδιάζουν να εφαρμόσουν την τεχνολογία τέτοιας μορφής τους επόμενους 12 μήνες. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα προσλάβουν προσωπικό εργασίας και ειδικούς για να τους βοηθήσουν να υλοποιήσουν τα μελλοντικά τους σχέδια. Η πρόκληση για αυτές τις επιχειρήσεις τους επόμενους  12 μήνες είναι να κλιμακώσουν τα πιλοτικά τους έργα στην αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με την Gartner .

Έτοιμες προβλέψεις χωρίς κούραση

Το είδος αυτό τις ΤΝ μπορεί να αναλύσει ιστορικά δεδομένα, τάσεις της αγοράς και άλλους σχετικούς παράγοντες, όπως είναι η εποχικότητα και οι οικονομικές συνθήκες για να προβλέψει, για παράδειγμα, τα μελλοντικά πρότυπα ζήτησης. Αυτό, λοιπόν μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής, να διαχειριστούν καλύτερα τα αποθέματα και να ελαχιστοποιήσουν τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η GenAI μπορεί επίσης να δημιουργήσει νέες επιλογές σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των προϊόντων των επιχειρήσεων, μειώνοντας  την έκθεση τους σε ορισμένους πιθανούς κινδύνους, όπως είναι η υπερβολική εξάρτηση από κάποιους  προμηθευτές έως και τον κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή.

Συνδυασμός δεδομένων και απαντήσεις στο δευτερόλεπτο

Στην πορεία αυτή, η τεχνολογία μπορεί να συνδυάσει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με ισχυρές δυνατότητες προσομοίωσης για να προσαρμόσει τις διαδρομές εν κινήσει και να ελαχιστοποιήσει τις καθυστερήσεις. Πέρα από αυτό, οι χρήστες εργαλείων όπως το Uber Freight’s Insights AI, για παράδειγμα, μπορούν απλώς να παράγουν αναφορές για τις παγκόσμιες τάσεις της εφοδιαστικής και να συγκρίνουν τα επίπεδα υπηρεσιών.

Logistics με οικονομία

Η GenAI θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη δημιουργία πιο φιλικών προς το περιβάλλον αλυσίδων εφοδιασμού. Η ικανότητα λήψης αποφάσεων που συνδέουν τις απαιτήσεις κερδοφορίας και logistics με αναλύσεις εκπομπών άνθρακα, τρόπους μεταφοράς και προμήθεια υλικών θα επιτρέψει στις εταιρείες να επιτύχουν τόσο τους επιχειρηματικούς τους στόχους όσο και τους στόχους ESG τους, λέει η Deloitte.

Όμως τίποτα που δίνεται στο δευτερόλεπτο δεν έχει κίνδυνο

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε νέα τεχνολογία, υπάρχουν επίσης σημαντικοί κίνδυνοι και προκλήσεις με το GenAI που πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν την τεχνολογία αυτή.

Τι γίνεται αφού στις πλατφόρμες αυτές μπαίνουν δεδομένα τρίτων;

Οι πλατφόρμες GenAI τείνουν να αξιοποιούν πλατφόρμες από τρίτους προμηθευτές, απευθείας ή μέσω μιας διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών. Αυτό αυξάνει τα πιθανά σημεία πρόσβασης στα ευαίσθητα δεδομένα και την πνευματική ιδιοκτησία του οργανισμού, λέει η Gartner.

Ασυμβατότητα και ανακριβείς πληροφορίες, έρχονται απολύσεις και προσλήψεις

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται όχι μόνο έχουν εγγενείς προκαταλήψεις που μπορεί να επηρεάσουν την αξιοπιστία των συμπερασμάτων τους, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ανακριβές περιεχόμενο. Εν τω μεταξύ, το προσωπικό πληροφορικής θα πρέπει να εξετάσει τη συμβατότητα με παλαιού τύπου συστήματα.

Και ενώ η GenAI είναι απίθανο να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις σύντομα, οι εταιρείες που εφαρμόζουν την τεχνολογία πρέπει επίσης να συνυπολογίσουν την εκπαίδευση του προσωπικού και τις δυνατότητές του να επηρεάσει τους ρόλους και τις ευθύνες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *