Skip to content

Ερρίκος Μοάτσος: Η μόνη άμυνα είναι η πρόληψη

Οι τραγικές φυσικές καταστροφές που βίωσε η Αττική τη φετινή χρονιά απέδειξαν  με τον πιο πικρό τρόπο ότι η μόνη άμυνα έναντι στα φυσικά φαινόμενα είναι “η διαχείριση και ο προγραμματισμός εκ των προτέρων”.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός (kosmas@underwriter.gr)

Ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της AXA Ασφαλιστική.

Τους περασμένους μήνες η Αττική πήρε μια πικρή γεύση του τι σημαίνει φυσική καταστροφή, είτε από πλημμύρα, είτε από πυρκαγιά.  Οι σεισμικές δονήσεις, από την άλλη, είναι καθημερινό φαινόμενο στη χώρα – αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά για παράδειγμα στο www.earthquakes.gr το οποίο καταγράφει τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και θα καταλάβει του λόγου το αληθές.

Στο πνεύμα της εποχής και ενώ οι τυφώνες, οι καύσωνες και οι πλημμύρες ταλάνισαν και ταλανίζουν επαρκώς όλη την υφήλιο, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ανοίγει το φετινό 20ο Ασφαλιστικό και Αντασφαλιστικό Συνέδριο με την Ενότητα «Σχέδιο ασφάλισης σεισμών: Η πρόταση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς».

«Σκοπός της συζήτησης είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, αναδεικνύοντας πως ένας καταστροφικός κίνδυνος θέλει διαχείριση και προγραμματισμό εκ των προτέρων» όπως τονίζει στο Underwriter.gr ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της AXA Ασφαλιστική.

Ο Ερρίκος Μοάτσος θα συντονίσει τη συζήτηση περί φυσικών καταστροφών την επόμενη εβδομάδα στο  Costa Navarino, η οποία θα είναι εστιασμένη στη σημασία της πρόληψης έναντι της αντιμετώπισης ή της διαχείρισης της καταστροφής αφού αυτή έχει επέλθει. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν μια σειρά από μοντέλα πρόληψης, τα οποία απασχολούν το εγχώριο και διεθνές στερέωμα.

Μέχρι πρότινος, η ασφάλιση καταστροφικών κινδύνων αντιμετωπίζονταν συνήθως ως μία συμπληρωματική κάλυψη της πυρκαγιάς.

Η έκταση των φαινομένων ωστόσο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη λόγω κλιματικής αλλαγής –  πλημμύρες, κατολισθήσεις, χαλαζοπτώσεις, ραγδαίες βροχοπτώσεις και δασικές πυρκαγιές, θέτουν επιτακτική την ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν οι τρόποι θεώρησης και προστασίας από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα.

«Κατά την προσωπική μου άποψη, και μέσα από ένα ευρύτερο πλαίσιο, τάσσομαι υπέρ της πρόληψης, ως πρώτο στάδιο για τη διαχείριση ενός κινδύνου» επισημαίνει ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, υπογραμμίζοντας πως «πριν κανείς αναγκαστεί να διαχειριστεί το κόστος ενός κινδύνου εφόσον συμβεί, το λογικότερο είναι να έχει προβλέψει και εξασφαλίσει τους τρόπους προστασίας. Η πρόληψη είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστα γεγονότα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση παγκοσμίως. Η πρόληψη είναι το βασικό σημείο ενδιαφέροντος και η αγορά εστιάζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, οι καμπάνιες που τρέχει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος είναι εστιασμένες στην πρόληψη και αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Είναι βέβαιο πως οι συνολικές παρουσιάσεις των ομιλητών του πάνελ που συντονίζω θα φωτίσουν περαιτέρω το θέμα. Θα υπάρξουν ερεθίσματα προκειμένου να προσεγγίσουμε με τον πλέον σωστό τρόπο τη διαχείριση των καταστροφικών κινδύνων, των σεισμών».

Οι leaders των… καταστροφικών κινδύνων

Στον πρώτο κύκλο συζήτησης για τους καταστροφικούς κινδύνους, 3 επιφανή στελέχη με διεθνή εμπειρία θα παραθέσουν τα ασφαλιστικά «μοντέλα» της αγοράς: ο Andreas Born, Head of Treaty, της AON Benfield, o Gerry Tighe, Head of Treaty, Matrix Broker at Lloyd’s και ο Alexander Turner, Managing Director, Carpenter Tuner S.A. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει ο κύκλος ομιλιών των εξειδικευμένων σε θέματα φυσικών καταστροφών Munich Re και Swiss Re, όπου μέσω των εκπροσώπων τους (Jürgen Brucker και Pavel Huerta-Uribe) θα αναλύσουν τη σημασία της πρόληψης και τα κόστη των ζημιών από φυσικά φαινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λίγο πριν το καλοκαίρι, σε μελέτη της η Munich Re έκανε λόγο για  33 δις. δολ. συνολικού κόστους από καταιγίδες, πλημμύρες και σεισμούς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η Munich Re κατέγραψε 430 φυσικές καταστροφές το πρώτο εξάμηνο, από 380 ένα χρόνο νωρίτερα και 250 που είναι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος. Περίπου 3.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε φυσικές καταστροφές, από 5.540 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν αποζημιώσεις ύψους 17 δισ. δολ, με το ποσό κινείται πάντως κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών των 17,5 δισ. δολαρίων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *