Καθώς η αρχιτεκτονική του παγκόσμιου εμπορίου επανασχεδιάζεται, αναμένεται σειρά γεωπολιτικών κινδύνων που θα επιδεινώσουν τους λειτουργικούς κινδύνους των επιχειρήσεων, ξεδιπλώνοντας νέες προκλήσεις. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι οδυνηρές για τους οργανισμούς συστημικού κινδύνου ενώ το μέλλον πλέον δεν μπορεί να προβλεφθεί εύκολα με τα οικονομικά μεγέθη των δημοσίων και των ιδιωτικών οργανισμών να είναι ευάλωτα και να βρίσκονται σε διαρκείς κραδασμούς. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα στην εφοδιαστική αλυσίδα τονίζει η Marsh που παρακολουθεί τις εξελίξεις. Απαιτείται παρακολούθηση και διαφοροποίηση.
Από την Έλενα Ερμείδου
Εφοδιαστική αλυσίδα
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε την εβδομάδα αυτή από τη Marsh, τον κορυφαίο ασφαλιστικό μεσίτη και σύμβουλο κινδύνου στον κόσμο, θυγατρική της Marsh McLennan, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από μία πιθανή μεγάλη δυσλειτουργία ή διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας το 2025 ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων και του εμπορικού προστατευτισμού.
Η Έκθεση Πολιτικού Κινδύνου 2025 της Marsh περιγράφει τις κύριες τάσεις στο τρέχον παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό τοπίο που θα επηρεάσουν τις πολυεθνικές και τους επενδυτές το επόμενο έτος. Εκτός από τους κινδύνους που συνδέονται με την αναμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου και των γεωπολιτικών, η έκθεση αναφέρει ότι οι μεταβολές στην αγορά και οι δυναμικές στο πολιτικό περιβάλλον παρουσιάζουν προκλήσεις και ευκαιρίες για την ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων, ειδικά σε σχέση με τις αγορές πιστώσεων άνθρακα (CCM) και τα χρεόγραφα σχετικά με τη φύση (debt-for-nature swaps DFNS).
Σύμφωνα με την έκθεση, οι οργανισμοί που συναλλάσσονται με χώρες – όπως το Βιετνάμ, το Μεξικό, τη Νότια Κορέα και την Ουγγαρία – για να παρακάμψουν τους υπάρχοντες ή αναμενόμενους εμπορικούς ελέγχους ή αν έχουν από τις χώρες αυτές προμηθευτές οι οποίοι με την σειρά τους το ίδιο θα πράξουν, μπορεί να είναι επιρρεπείς σε υψηλότερους εμπορικούς κινδύνους σχετιζόμενους με την εφοδιαστική αλυσίδα τους επόμενους μήνες και χρόνια.
Εμπορικοί φραγμοί
Ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των μεγάλων εμπορικών εταίρων και των ανωτέρω εξελίξεων, οι κυβερνήσεις μπορεί επίσης να επιβάλουν εμπορικούς φραγμούς σε αγαθά χωρών– ειδικά εκείνων που προμηθεύουν με εξαρτήματα, στοχεύοντας την χώρα από όπου ξεκινά η πρώτη διανομή. Οι φραγμοί αυτοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντική παγκόσμια αστάθεια στην λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Επανεξέταση εμπορικών συμβάσεων
Για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους οι επιχειρήσεις απέναντι στους κραδασμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας που προέρχονται από τους γεωπολιτικούς πολέμους, η έκθεση της Marsh συνιστά στους οργανισμούς να επανεξετάσουν τις εμπορικές στρατηγικές συμβάσεις τους με την Κίνα σε σχέση με τους εμπορικούς πολιτικούς στόχους των ΗΠΑ, αλλά και το βαθμό που μπορεί να διατηρηθεί ένα είδος συνεργασίας τέτοιας.
.
Κανονιστικές συμμορφώσεις για την κλιματική αλλαγή
Ένα ακόμα εύρημα της έκθεσης είναι ότι οι αυξημένες υποχρεώσεις συμμόρφωσης με το κλίμα, ειδικά αυτές που προέρχονται από νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις λειτουργικού κινδύνου για τους οργανισμούς.
Ο Robert Perry, Global Political Risks & Structured Credit Leader, Marsh Specialty, δήλωσε: «Οι αυξημένοι κίνδυνοι γύρω από την οικονομία, τη γεωπολιτική και την κλιματική αλλαγή δημιουργούν ένα απίστευτα πολύπλοκο περιβάλλον λειτουργίας σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει βιώσει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες. Εκείνοι που κατανοούν τους κινδύνους καλύτερα, ξέρουν να αξιολογούν και να μετριάζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, πιθανότατα θα είναι σε καλύτερη θέση για να εντοπίσουν ευκαιρίες, όπου οι άλλοι μπορεί να βλέπουν μόνο ασάφεια και έτσι να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς»
Σε στις χώρες υψηλού κινδύνου, οι λύσεις μεταφοράς κινδύνου μπορεί να είναι μια πιο βιώσιμη επιλογή για προστασία επενδυτές
No comment yet, add your voice below!