Αλλαγή πλεύσης από τους Ευρωπαίους Ασφαλιστές αναμένει η Moody’s. Στον απόηχο των υψηλών επιτοκίων, του πληθωρισμού και της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης, η Moody’s αναμένει σημαντικές αλλαγές στην σύνθεση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των ασφαλιστών.
της Έλενας Ερμείδου
Ο κλάδος ασφαλειών διατυπώνει η Moody’s θα διαφοροποιήσει την σύνθεση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, αυξάνοντας τις τοποθετήσεις σε ομόλογα υψηλής διαβάθμισης. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη μελέτη της υπογραμμίζει ότι η σύνθεση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων σταθερού εισοδήματος θα αλλάξει, από ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης και υψηλού ρίσκου σε ομόλογα υψηλής διαβάθμισης και μειωμένου ρίσκου. Εξηγεί ότι οι ασφαλιστές είχαν στραφεί σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου προκειμένου να αποκομίσουν αποδόσεις την εποχή των χαμηλών επιτοκίων.
Αντιστροφή οικονομικών όρων
Σήμερα έχουν αντιστραφεί τα δεδομένα: τα επιτόκια είναι ψηλά, ο πληθωρισμός, επίσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, φρενάροντας την ανάπτυξη της οικονομίας, οι ασφαλιστές έχουν κάθε λόγο να στραφούν σε επενδύεις ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και χαμηλότερου ρίσκου. Συνολικά, τονίζει ότι οι ασφαλιστές θα μετριάσουν τις τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου για όλες τις επενδυτικές κατηγορίες των περιουσιακών στοιχείων.
Το κλίμα αντιστρέφεται και με τις επενδύσεις σε ακίνητες αξίες. Η μελέτη του οίκου αξιολόγησης προβλέπει επενδυτική στροφή από τις κινητές σε ακίνητες αξίες. Με άλλα λόγια, αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία με στόχο οι ασφαλιστές να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ευάλωτες οι ασφαλιστικές σε αξιολογήσεις λόγω κατοχής ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης
Παρατηρεί ότι ενώ το προφίλ των επενδυτικών χαρτοφυλακίων σταθερού εισοδήματος των ασφαλιστών παραμένει συντηρητικό, μοιρασμένα εξίσου μεταξύ κρατικών και εταιρικών ομολόγων, το μερίδιο των ομολόγων μέσης και χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης σταδιακά αυξήθηκε. Διευκρινίζει ότι στο τέλος του 2022 σχεδόν τα μισά από τα εταιρικά ομόλογα που περιελάμβανε το χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστών είχαν βαθμολογία Baa ή ακόμα και χαμηλότερη. Αυτό, απαντά τα καθιστά ευάλωτα απέναντι σε μία αξιολόγηση ως προς τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων τους.
Αυξάνεται η τάση για επενδύσεις σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία
Η όρεξη των ασφαλιστών για επενδύσεις σε ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία όσο πάει μειώνεται. Αυτό αποδεικνύεται από την μελέτη της Moody’s, η οποία αναφέρει ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκε στο 18% των συνολικών επενδύσεων κατά μέσο όρο το 2022 από περίπου 14% το 2018, προβλέποντας ότι οι Ευρωπαίοι παίκτες εν ευθέτω χρόνω θα μειώσουν τις συνολικές τους θέσεις σε αυτές τις κατηγορίες. Στην κατηγορία των μη ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων, εκτιμά ότι θα υπάρξει μόνο πτώση στις τοποθετήσεις στο real estate, δεδομένου των υψηλών κινδύνων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος.
Υψηλή η ρευστότητα των ασφαλιστικών, πρίμα για τις ασφαλιστικές ζωής
Σε ό,τι αφορά την ρευστότητα των ασφαλιστικών, σύμφωνα με την Moody’s , αυτή παραμένει άφθονη και με σημαντική διαφοροποίηση τοποθετήσεων, καθώς τα υψηλά επιτόκια προσφέρουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό ,μπορεί κάλλιστα να βοηθήσει τους ασφαλιστές ζωής στις αποζημιώσεις των αποταμιευτικών συμβολαίων..
Μειωμένη η έκθεση των ασφαλιστών σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος λόγω πτώσης αξίας των ομολόγων
Οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος αντιπροσώπευαν περίπου το 65% των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών στο τέλος του 2022 έναντι 69% το 2021 και 71% τέσσερα χρόνια νωρίτερα . Τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους παρέμειναν ομοιόμορφα μοιρασμένα μεταξύ κρατικών και εταιρικών ομολόγων, τα οποία και τα δύο αντιπροσώπευαν περίπου το 47% του συνόλου κατά μέσο όρο.
Η μείωση της έκθεσης σταθερού εισοδήματος των ασφαλιστών αντανακλά εν μέρει την πτώση της αξίας των ομολόγων τους κατά 21% το 2022, καθώς τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται γρήγορα.
Ενώ οι επενδύσεις τους σε μετοχές μειώθηκαν με παρόμοιο ρυθμό, τα μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν σε μέτριους ρυθμούς 6%.
No comment yet, add your voice below!