Αντασφάλιση: Διακυμάνσεις στα αποτελέσματα

11 Αυγούστου 2022

Munich Re: «Χτύπημα» 1 δισ. δολαρίων στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο

Τα κέρδη της Munich Re μειώθηκαν καθώς η αντασφαλιστική εταιρεία δέχθηκε «χτύπημα» σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, σε ένα ασταθές τρίμηνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

του Χρήστου Γαβαλά

Η εταιρεία με έδρα το Μόναχο μείωσε την αξία των συμμετοχών της κατά 908 εκατομμύρια ευρώ (926 εκατομμύρια δολάρια) το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, κάτι που αντανακλά κυρίως τη μείωση της αξίας των επενδύσεών της σε μετοχές. Αυτό μείωσε τα έσοδα από επενδύσεις κατά το ήμισυ και τα κέρδη για τον όμιλο κατά 31% στα 768 εκατ. ευρώ.

Παρότι η εταιρεία επιβεβαίωσε τον στόχο της για κέρδη 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος, προειδοποίησε ότι οι ασταθείς αγορές, η οικονομική επιβράδυνση και οι οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα. Η Munich Re είχε αναστείλει νέες δραστηριότητες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία τον Μάρτιο, διαβεβαιώνοντας ότι θα σταματήσει τις επενδύσεις εκεί.

Η αντασφαλιστική εταιρεία έχει ήδη μειώσει την αξία των ρωσικών και ουκρανικών ομολόγων κατά σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο και επίσης δέσμευσε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε αντασφαλιστικά έξοδα που σχετίζονται με τον πόλεμο το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Αυτή είναι η καλύτερη εκτίμησή μας. Μπορούμε να προβλέψουμε αριθμούς μόνο με βάση αυτά που γνωρίζουμε επί του παρόντος», δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής της Munich Re, Κρίστοφ Τζουρέκα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, αναφερόμενος στο κόστος του πολέμου. «Βρισκόμαστε ακόμα στις πρώτες μέρες και γύρω υπάρχει πολλή αβεβαιότητα».

Πάντως, οι μετοχές της Munich Re σημείωσαν άνοδο 1% το πρωί της Τρίτης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι διαθέτει έναν εκπληκτικά ισχυρό δείκτη φερεγγυότητας, βασικό μέτρο οικονομικής ευρωστίας. Τα έσοδα από επενδύσεις ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα, γράφουν ωστόσο σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Citigroup.

Οι μεγάλες απώλειες από φυσικές καταστροφές αποτελούν μια ακόμη όμως πρόκληση, καθώς είναι αυξημένες κατά περίπου 25%. Η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή για την Munich Re το προηγούμενο τρίμηνο ήταν η ξηρασία στη Νότια Αμερική, με απώλειες που ανέρχονται σε περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ.

Η ακραία ζέστη και οι ξηρές συνθήκες αυτό το καλοκαίρι έχουν επίσης οδηγήσει σε λειψυδρία και πυρκαγιές στην Ευρώπη. Είναι δύσκολο να τεθεί ένας ακριβής αριθμός για το κόστος από αυτά τα γεγονότα, καθώς τα αποτελέσματά τους αργούν να εμφανιστούν, ανέφερε η Munich Re.

Πάντως, στις ανανεώσεις αντασφάλισης του Ιουλίου, η Munich Re αύξησε τον όγκο των ασφαλειών που ανέλαβε, κατά 6% διατηρώντας τις τιμές σταθερές. Η κύρια εστίαση των ανανεώσεων ήταν στην Αμερική και την Αυστραλία, καθώς και σε πελάτες που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Zurich Insurance: Αύξηση 25% στα λειτουργικά κέρδη του 1ου εξαμήνου - Ξεπέρασε τις προσδοκίες

Η Zurich Insurance Group ανέφερε καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των λειτουργικών κερδών της κατά 25% το πρώτο εξάμηνο λόγω των ισχυρών επιδόσεων σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της, ανακοινώνοντας παράλληλα επαναγορά μετοχών ύψους 1,8 δισ. ελβετικών φράγκων (1,91 δισ. δολαρίων), στέλνοντας την αξία των μετοχών της ακόμα ψηλότερα.

Η πέμπτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης εξέφρασε την εκτίμηση ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο αναφορικά με την επίτευξη όλων των στόχων της για το 2022, μεταδίδει το Reuters.

Η ικανότητα της εταιρείας να υπερβεί τους τριετείς οικονομικούς της στόχους παρά την πανδημία του κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία «μας δίνει μεγάλη σιγουριά ότι μπορούμε να χειριστούμε απροσδόκητα, πρωτόγνωρα γεγονότα και να συνεχίσουμε να τα καταφέρνουμε», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος Μάριο Γκρέκο.

Η ασφαλιστική εταιρεία θα θέσει νέους τριετείς στόχους αργότερα φέτος, οι οποίοι είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να επικεντρωθούν σε διαφορετικές μετρήσεις, είπε ο Γκρέκο.

Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 3,39 δισεκατομμύρια δολάρια, με τους κλάδους Περιουσίας - Ατυχημάτων και Ζωής να έχουν καλύτερη απόδοση.

Οι αναλυτές είχαν δει κατά μέσο όρο επιχειρηματικά λειτουργικά κέρδη στα 3,28 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρόβλεψη που συνέταξε η εταιρεία.

Είναι πλέον σαφές ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με χαμηλές επενδυτικές επιδόσεις λόγω της πτώσης της αγοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τις πληθωριστικές πιέσεις να πλήττουν τα πορτοφόλια των πελατών τους.

Ωστόσο, η αύξηση των ασφαλίστρων έχει βοηθήσει τα τμήματα των εμπορικών ασφαλίσεων.

Ο κλάδος Περιουσίας - Ατυχημάτων της Zurich δημοσίευσε μια συνδυασμένη αναλογία για το πρώτο εξάμηνο - ένα μέτρο underwriting ύψους κερδοφορίας όπου οποιοδήποτε επίπεδο κάτω του 100% σημαίνει κέρδος - της τάξεως του 91,9%. Πρόκειται για επίπεδο ρεκόρ, χάρη αφενός μεν στις υψηλότερες τιμές, αφετέρου δε στις χαμηλότερες απαιτήσεις για φυσικές καταστροφές και καιρικές συνθήκες.

Οι τιμές των ασφαλίστρων για Περιουσία - Ατυχήματα αυξήθηκαν κατά 9% ενώ ο πληθωρισμός αναφορικά με τις αξιώσεις αποζημίωσης έτρεχε με περίπου 5-6%, είπε ο Γκρέκο.

Τα κέρδη της ανταγωνιστικής Allianz την περασμένη εβδομάδα έπεσαν έξω σε σχέση με τις προβλέψεις, αν και η AXA πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο, ενισχυμένη από τις πωλήσεις ασφάλισης Υγείας.

Η Zurich υπογράμμισε ότι η επαναγορά μετοχών, που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, θα αντισταθμίσει την αναμενόμενη μείωση των κερδών από τη συμφωνημένη πώληση του γερμανικού χαρτοφυλακίου της για ασφαλίσεις Ζωής.

Η επαναγορά αυτή ωστόσο δεν θα επηρεάσει τη μερισματική της πολιτική, συμπλήρωσε ο Γκρέκο.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
FT: Μετά από 12 χρόνια αναταραχής, η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη - Αφιέρωμα για την έξοδο από την εποπτεία

Με άκρως θετικά σχόλια αναφέρονται οι Financial Times, στον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος...

Close