Skip to content

Munich Re: 34 δις $ έχουν κοστίσει φέτος οι φυσικές καταστροφές στους ασφαλιστές

Οι παγκόσμιες φυσικές καταστροφές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 κόστισαν στις ασφαλιστικές εταιρείες περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία κάλυψαν λίγο περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών ζημιών ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πλημμύρες, σεισμούς και καταιγίδες κατά τους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με την Munich Re.

του Χρήστου Γαβαλά

Το συνολικό ποσό ωστόσο διαμορφώθηκε κάτω από τα 105 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές, οι οποίες και είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο έτος.

Στην πρώτη θέση στη λίστα με τις φυσικές καταστροφές ήταν η ακραία βροχή και οι επακόλουθες αυτής πλημμύρες στην Αυστραλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τμήματα του Κουίνσλαντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας σημειώθηκαν βροχοπτώσεις και πλημμύρες ρεκόρ, με την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου να είναι η πιο έντονη από το 1900 και ορισμένες περιοχές να καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές πλημμύρας από το 1893. Το προσωρινό εκτιμώμενο κόστος για τον ασφαλιστικό κλάδο διαμορφώνεται επί του παρόντος στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο συνολικό ποσό συνέβαλε επίσης ένας σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Ιαπωνία. Οι ασφαλισμένες ζημιές ήταν 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Munich Re ανέφερε ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σημείωσε μια υψηλότερη από τα συνηθισμένα συνολική ζημιά 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις ασφαλισμένες ζημιές να ανέρχονται στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια του συνόλου και είχαν να επιδείξουν 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφαλισμένες ζημιές, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των στις ισχυρών καταιγίδων με ανεμοστρόβιλους, ανέφερε η Munich Re.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες, οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν ζημιές 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις ασφαλισμένες ζημιές να φτάνουν στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ένα μόνο μέτωπο καταιγίδας που προκάλεσε ανεμοστρόβιλους στις αρχές Απριλίου κατέστρεψε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα τρία τέταρτα των οποίων ήταν ασφαλισμένα – ένα τέλειο παράδειγμα του πώς η υψηλή ασφαλιστική πυκνότητα μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των οικονομικών κραδασμών που προκαλούνται από τις φυσικές καταστροφές», σημείωσε η Munich Re.

Η αντασφαλιστική εταιρεία πρόσθεσε ότι η ακραία ζέστη, η ξηρασία και οι πυρκαγιές αυξάνονται σε πολλές περιοχές του κόσμου και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε για την ανάγκη οι ασφαλιστικές να υιοθετήσουν μοντέλα ζημιών.

Ο Έρνστ Ροτς, επικεφαλής επιστήμονας για το κλίμα στη Munich Re, και επικεφαλής της Μονάδας Climate Solutions, δήλωσε: «Ό,τι ήταν οι λεγόμενες ζεστές μέρες θα είναι πλέον οι καυτές μέρες, και ό,τι ήταν καυτές μέρες θα είναι πολύ καυτές μέρες. Η ξηρασία και οι πυρκαγιές είναι άμεση συνέπεια αυτού. Μπορεί να είναι όλα μεμονωμένα γεγονότα με διαφορετικές αιτίες, αλλά μαζί, ένα πράγμα γίνεται εξαιρετικά σαφές: η ισχυρή επίδραση της κλιματικής αλλαγής γίνεται ολοένα και πιο εμφανής!».

«Η πρόληψη των ζημιών είναι θεμελιώδες στοιχείο για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η διείσδυση των ασφαλίσεων στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες παραμένει στάσιμη σε πολύ κάτω του 10% και ότι ακόμη και στις βιομηχανικές χώρες υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης», δήλωσε ο Τόρστεν Γιέουορεκ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *