Γράφει η Κατερίνα Πετρίδη
Ο ευρωπαϊκός κλάδος ασφάλισης Συνδεδεμένων Αυτοκινήτων αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και αναμένεται να φτάσει τα 3,8 δισ. ευρώ έως το 2027, καταγράφοντας αύξηση 15,4% σε σύγκριση με το 2023, καθώς τόσο η αυτοκινητοβιομηχανία όσο και η ασφαλιστική αγορά προσαρμόζονται στις τεχνολογικές εξελίξεις στην τηλεματική και στην ανάλυση δεδομένων. Όλο και περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτουν σύνδεση στο internet και εξοπλίζονται με GPS, αισθητήρες και τηλεματικά συστήματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασφαλιστές να συλλέγουν δεδομένα από τα οχήματα σε πραγματικό χρόνο και να παρέχουν εξατομικευμένη τιμολόγηση, εκτίμηση κινδύνου και βελτιωμένη διαχείριση ζημιών. Έτσι η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά έρχεται πιο κοντά στους πελάτες της, γίνεται πιο αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά το κόστος και τον απαιτούμενο χρόνο πολλών διαδικασιών.
Η αναγνώριση από πλευράς κατασκευαστών και καταναλωτών των σημαντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, η αυξανόμενη ζήτηση για εξατομικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα, αλλά και η εφαρμογή πιο αυστηρών κανονισμών όσον αφορά την ασφαλή οδήγηση και την προστασία του περιβάλλοντος είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου. Η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και η ανάλυση δεδομένων αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που οι ασφαλιστικές εταιρείες αξιολογούν τους κινδύνους, που λειτουργούν, αλλά και τον τρόπο που τιμολογούν. Παράλληλα βλέπουμε συνεργασίες ανάμεσα σε κατασκευαστές αυτοκινήτων, εταιρείες τεχνολογίας και ασφαλιστικές που συμβάλλουν στην ταχύτερη υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών και προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Καθώς το όλο οικοσύστημα ωριμάζει, τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα θα μπορούν να παρέχουν όχι μόνο πιο ακριβή δεδομένα για την ανάληψη κινδύνων και τη διαχείριση των ζημιών, αλλά και νέα ασφαλιστικά προϊόντα, όπως ασφάλιση με βάση τη χρήση του οχήματος, τον τρόπο οδήγησης -πώς χρησιμοποιεί το γκάζι και το φρένο- τις περιοχές που κινείται το όχημα, τα χιλιόμετρα που διανύει κ.λπ. Τα νέα μοντέλα τιμολόγησης αποτελούν πλέον μία σημαντική τάση στην ευρωπαϊκή αγορά. Δίνουν τη δυνατότητα στους οδηγούς να διαμορφώσουν οι ίδιοι το ασφάλιστρό τους με την οδηγική τους συμπεριφορά, καθώς ορίζουν φθηνότερο ασφάλιστρο στους οδηγούς χαμηλού ρίσκου και ακριβότερο σε αυτούς που προτιμούν να οδηγούν πιο επικίνδυνα.
Τα εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS), αλλά και η κατασκευή οχημάτων αυτόνομης οδήγησης από όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες επηρεάζουν επίσης την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά. Η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και κατ’ επέκταση στη μείωση της τιμής των ασφαλίστρων. Ταυτόχρονα βέβαια η κυκλοφορία αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες της τηλεματικής και της τεχνητής νοημοσύνης και απογειώνει την έννοια του συνδεδεμένου οχήματος, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες και φέρνοντας εντελώς νέους κινδύνους προς αξιολόγηση στην ασφάλιση αυτοκινήτου.
Από την άλλη πλευρά η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος ωθεί τις κυβερνήσεις να δίνουν κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, για την υιοθέτηση πιο καθαρών τεχνολογιών, αλλά και για τη δημιουργία πράσινων ασφαλιστικών προϊόντων, εξελίξεις που σαφώς λειτουργούν ενισχυτικά στην ανάπτυξη του κλάδου ασφάλισης συνδεδεμένων οχημάτων. Ειδικότερα η ασφάλιση των ηλεκτρικών οχημάτων θέτει νέες προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς συμπεριλαμβάνουν νέες καλύψεις στα ασφαλιστήριά τους, όπως αντικατάσταση μπαταρίας, επισκευή εξαρτήματος φόρτισης κ.ά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της οδηγικής ασφάλειας, στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και του καταναλωτή και διαμορφώνει το απαραίτητο κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ης ασφάλισης συνδεδεμένων οχημάτων, όπως π.χ. για την ορθή χρήση και διαχείριση των δεδομένων που συλλέγονται από τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες όπου η ασφάλιση συνδεδεμένων οχημάτων παρουσιάζει μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία, κυρίως λόγω της υψηλής διείσδυσης των smartphones, της ώριμης αγοράς αυτοκινήτων και της ευρύτατης χρήσης των τηλεματικών συστημάτων. Στις χώρες αυτές παρατηρείται σημαντική αύξηση στις συνεργασίες μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανιών, ασφαλιστών και τεχνολογικών εταιρειών, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία καινοτόμων ασφαλιστικών λύσεων, μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο από τα συνδεδεμένα οχήματα. Από πλευράς ασφαλιστικών εταιρειών, αρκετοί μεγάλοι παίκτες της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην ασφάλιση συνδεδεμένων αυτοκινήτων.
Για παράδειγμα η Allianz SE κατέχει ηγετική θέση, παρέχοντας ασφαλιστήρια βασισμένα στην τηλεματική, η τιμολόγηση των οποίων βασίζεται στη συμπεριφορά του οδηγού του οχήματος. Συνεργάζεται ήδη με αυτοκινητοβιομηχανίες και τεχνολογικές εταιρείες για την ανάπτυξη νέων ασφαλιστικών προϊόντων για συνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα. Πρόσφατα, σε συνεργασία με την BMW λανσάρισε στη Γερμανία ένα νέο προϊόν βασισμένο στην τηλεματική, το οποίο αντλεί δεδομένα από τη συμπεριφορά του οδηγού του οχήματος και επιβραβεύει με χαμηλότερα ασφάλιστρα την ασφαλή οδήγηση. Η Generali έχει προχωρήσει επίσης ταχύτατα στον ψηφιακό της μετασχηματισμό και στην υιοθέτηση της τηλεματικής παρέχοντας καινοτόμες ασφαλιστικές λύσεις. Εστιάζει στην ενσωμάτωση των δεδομένων που λαμβάνει από τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα στις διαδικασίες ανάληψης κινδύνων, διαχείρισης ζημιών, αλλά και στη δημιουργία μοντέλων τιμολόγησης μεγαλύτερης ακρίβειας. Η ΑΧΑ είναι άλλος ένας ισχυρός παίκτης της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς με έντονη δραστηριοποίηση στην ασφάλιση συνδεδεμένων αυτοκινήτων. Έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στην τηλεματική τεχνολογία και έχει λανσάρει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μία σειρά από προϊόντα ασφάλισης αυτοκινήτου που βασίζονται στη χρήση του οχήματος, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση για εξατομικευμένες καλύψεις. Έχει επίσης λανσάρει μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι της μπορούν να ελέγχουν την οδηγική τους συμπεριφορά σε πραγματικό χρόνο, να παίρνουν συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες για να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους και να απολαμβάνουν εξατομικευμένη τιμολόγηση.
Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς ασφάλισης συνδεδεμένων αυτοκινήτων αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Κύριοι παράγοντες γι’ αυτή την ανάπτυξη θα είναι η διεύρυνση της χρήσης των νέων τεχνολογιών σε όλο και περισσότερα αυτοκίνητα και η ενεργοποίηση περισσότερων ασφαλιστικών εταιρειών για την αξιοποίηση των δεδομένων που μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους μέσω των συνδεδεμένων αυτοκινήτων για τη δημιουργία εξατομικευμένων ασφαλιστικών προϊόντων με βάση τη χρήση του οχήματος. Καθώς η αγορά ωριμάζει, οι ασφαλιστές θα εστιάζουν όλο και περισσότερο στην ανάλυση δεδομένων, στην τεχνητή νοημοσύνη και στην τηλεματική, ώστε να μπορούν να προσφέρουν πιο ακριβή τιμολόγηση, καλύτερη εκτίμηση κινδύνων και διαχείριση ζημιών. Οι συνεργασίες μεταξύ ασφαλιστών, αυτοκινητοβιομηχανιών και τεχνολογικών εταιρειών θα γίνουν κοινός τόπος, οδηγώντας στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών συντονισμένων με τις διαφοροποιημένες απαιτήσεις των καταναλωτών.
No comment yet, add your voice below!