Ασφάλιση ακινήτων: Ανάγκη βελτίωσης της ασφαλιστικής συνείδησης

21 Οκτωβρίου 2021

  • Αντωνάκη:  Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκτησιών, κοντά στο 70% αλλά πολύ χαμηλό ποσοστό ασφάλισης αυτών (περίπου 15%) και μάλιστα από αυτό το 15% το 10% λόγω δανείων.
  • Κεχαγιόγλου: Ο κύριος υπεύθυνος για την καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης είναι το κράτος.  Πρέπει το κράτος να απομυθοποιήσει τη λέξη ασφάλιση και να εξηγήσει στους πολίτες ότι πρόκειται για ένα προϊόν ανταποδοτικού χαρακτήρα.
  • Συνολάκης:  Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν χάρτες επικινδυνότητας για τα φυσικά φαινόμενα σε όλες τις περιοχές, στο πρότυπο των χαρτών επικινδυνότητας για τους σεισμούς

Η Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Ασφαλιστικών εταιριών, ο Νίκος Κεχαγιόγλου, ασφαλιστικός σύμβουλος κτιρίων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ακινήτων ΠΟΜΙΔΑ και ο Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, συζήτησαν για τις ανάγκες ασφάλισης και τις φυσικές καταστροφές, στο πλαίσιο Olympia Forum II, το οποίο οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Η κα. Αντωνάκη επισήμανε την σημασία της ενημέρωσης, εκπαίδευσης, πρόληψης και προετοιμασίας των πολιτών και του κράτους για την διαχείριση της ολοένα αυξανόμενης έντασης φυσικών καταστροφών που οφείλονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η πρότασή της είναι να γίνεται προληπτική χρηματοδότηση από το κράτος για την διαχείριση φυσικών καταστροφών σε ιδιοκτησίες και όχι εκ των υστέρων, όπως γίνεται έως τώρα.

Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκτησιών, κοντά στο 70% αλλά πολύ χαμηλό ποσοστό ασφάλισης αυτών (περίπου 15%) και μάλιστα από αυτό το 15% το 10% λόγω δανείων.
Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για την βελτίωση της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών. Πρέπει να γίνει η ασφάλιση υποχρεωτική.  Η καθολικότητα ενός τέτοιου μέτρου θα βοηθήσει στην εξασφάλιση χαμηλότερων ασφαλίστρων.  Είναι σημαντικό ωστόσο να υπάρχει συνεργασία των ασφαλιστικών εταιριών και του κράτους (μοντέλο ΣΔΙΤ). Δείτε το βίντεο:

Ο κ. Κεχαγιόγλου αποδίδει τα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης ακινήτων σε έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στις ασφαλιστικές εταιρίες, στην άγνοια κινδύνου που συνοδεύει τους Έλληνες και στην αποφυγή κόστους.

Ο κύριος υπεύθυνος για την καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης είναι το κράτος.  Πρέπει το κράτος να απομυθοποιήσει τη λέξη ασφάλιση και να εξηγήσει στους πολίτες ότι πρόκειται για ένα προϊόν ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Ο κ. Συνολάκης είπε ότι επειδή οι περισσότεροι πολίτες δεν πιστεύουν ότι θα συμβεί κάτι κακό σε αυτούς, δεν αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα της ασφάλισης του ακινήτου τους για περιπτώσεις όπως η πυρκαγιά, η πλημμύρα, το τσουνάμι, ο σεισμός. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ασφάλιση, όπως για παράδειγμα στην Αμερική όπου το κράτος αποζημιώνει ένα ακίνητο που είναι σε επικίνδυνη ζώνη μόνο την πρώτη φορά που συμβαίνει μία φυσική  καταστροφή.

Είναι σημαντική η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργηθούν χάρτες επικινδυνότητας για τα φυσικά φαινόμενα σε όλες τις περιοχές, στο πρότυπο των χαρτών επικινδυνότητας για σεισμούς, που χρησιμοποιούνται από τον οικοδομικό κανονισμό.  «Το κράτος πρέπει να βοηθήσει στην ενημέρωση, την πρόβλεψη, την εκπαίδευση και την προετοιμασία επισήμανε η κα. Αντωνάκη, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να μειώσουν την γραφειοκρατία που αποτελεί αποτρεπτικό λόγο για τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», Μαίρη Λαμπαδίτη.

Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Για να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο  https://olympiaforum.gr/

#olympiaforum

 Facebook Instagram - Linkedin

Χρυσοί Χορηγοί: Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,Heracles Group of Companies, ΔΕΠΑ, FISIKON, Πανεπιστήμιο Πατρών

Χορηγοί: Δήμος Ολυμπίας, Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Herrco, ΟΣΕ, Περιφέρεια Αττικής, Bayer, ΔΕΔΑ, Samaras & Partners

Υποστηρικτές: Costa Navarino, Dimand, ΕΕΝΕ, Ελληνικά Υδατοδρόμια, Evolution Projects, Hellenic Energy Exchange, Huawei, ΦΟΔΣΑ Ηλείας Ολυμπία Οδός, Aldemar Resorts, ΕΝΠΕ, Grecotel, TUV Hellas, ΚΕΔΕ, Ενωση Λιμένων Ελλάδος, Cafe Femenino, Envirometrics, ΠΕΔΔΕ

Medical Partner: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

(Στην κεντρική φωτογραφία: Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (E.A.E.E), Νίκος Κεχαγιόγλου, Ασφαλιστικός Σύμβουλος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής φυσικών καταστροφών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Μαίρη Λαμπαδίτη, Δημοσιογράφος, Πρώτο Θέμα)

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
MetLife: Ολοκληρωμένα Πακέτα Τοκετού

Σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ η MetLife προσφέρει προνομιακή πρόσβαση σε μια σειρά από υπηρεσίες, που αφορούν τον προγεννητικό έλεγχο καθώς...

Close